"Сега": Съдебни постове се разпределят на партийни сбирки
"Сега": Съдебни постове се разпределят на партийни сбирки   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Постове в съдебната власт се разпределят на партийни сбирки, отбелязва в интервю за "Сега" заместник-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков.

Той разкрива, че по времето на прехода историята на магистратурата се превърна в история на битката за нейното овладяване. Всички управления, всички мнозинства са искали и са търсили това.

Има страшно лицемерие - политиците често публично говорят, че трябва да се укрепи независимостта и капацитета на съда, но същевременно тайно и подмолно, на партийни сбирки кадруват и разпределят постовете в съдебната власт, казва още Ненков.

Следователите отиват в прокуратурата, съобщава "Труд". Националното следствие преминава на подчинение на главния прокурор, а директорът на НСлС става заместник главен прокурор по разследването.

Сегашните окръжни следствени служби пък стават отдели в съответните прокуратури начело със завеждащи отдели. Следователите получават ранг на прокурори и ще работят по широк кръг от дела. Това прие окончателно парламентът вчера, като гласува на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

Закон ще спасява властта от протести, отбелязва "Труд". Правителството прие закон, с който забрани протестите, митингите и манифестациите под прозорците на Министерския съвет, президентството и Народното събрание.

Гражданите няма да може да изливат своето недоволство още и покрай съдилища, военни обекти, болници, полицейски участъци и републикански пътища.

Вносителят на закона - правосъдният министър Миглена Тачева, въвежда и друга забрана - в населени места не може да се протестира с животни и моторни превозни средства, както правеха земеделските производители и таксиметровите шофьори.

По-лесно се разкриват убийства, отколкото отвличания, признава в интервю за "Монитор" Николай Кокинов, градски прокурор на София. Според него трябва да се предизвика обществен дебат, след който държавата да изгради ясна стратегия как се действа в случаи на отвличане.

На този дебат трябва да стане ясно кое е по-приоритетно. Веднъж завинаги да се плати тежката цена, но да бъде употребявана всякаква сила срещу похитителите, макар и това да коства живота на жертвата. Или да се пази животът на отвлечения. Много специалисти са на мнение, че второто е гарантирано от европейска директива, която България е възприела като част от своето законодателство.

Яне знае гангстерите, казва ги на МВР, пише "Труд".

"Тарторите на престъпната група за отвличане имат свои хора от високите етажи на МВР, които освен че ги захранват с оперативна информация, им помагат необезпокоявано да вършат да пъклената си дейност."

Това заявил вчера лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев по време на срещата си с вътрешния министър Михаил Миков и градския прокурор Николай Кокинов. На нея депутатът предал списък с имената на участници в две големи софийски банди за отвличания.

Яне - новата червена патерица, е коментарът в "Стандарт". Отчита се, че РЗС започва да дърпа електорат най-вече от опозиционните "Атака" и ГЕРБ. Яне Янев ловко изземва от двете партии ореола им на борци срещу корупцията.

Освен това се нагърби официално да внесе предложението за 8-процентната бариера. Лекотата, с която Янев разпердушини опозицията и разчисти пътя на управляващите, навежда на мисълта за нов сценарий - РЗС да бъде приета за трети партньор в евентуална коалиция между БСП и ДПС.

ДПС и БСП заложиха сръбска бомба на Борисов, пише на челно място "Сега". ДПС и БСП и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влязоха в открита война, след като шефът на комисията за Сретен Йосич - Христо Бисеров, обяви, че кметът е привикан да свидетелства в Белград на 26 октомври.

Борисов гневно заяви, че ДПС и БСП му готвят атентат, който по-късно ще припишат на осъдения за наркотрафик Йосич. "Това са думи на човек, загубил здравия си разум. БСП настоява за извинение заради наглото изявление на Борисов", заяви говорителят на партията Корнелия Нинова.

Депутатите трябва да проучат твърденията на Йосич, че е покровителстван от българските служби и от тогавашния главен секретар на МВР.

Стягат широка дясна коалиция за изборите, научаваме от "Монитор". Широка дясна коалиция, в която да влязат СДС, ДСБ, ЕНП, БНД, ВМРО, ЗНС, "Гергьовден" и "Новото време", може да атакува следващото Народно събрание.

Вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че започва разговори за това обединение, което трябва да бъде създадено след европейските избори. Едно от условията за съществуването му обаче е някои десни лидери да пренебрегнат егото си и старите вождистки предразсъдъци.

Без десни ще има разврат в следващия парламент, вещае от страниците на "24 часа" Любен Дилов-син, депутат от "Гергьовден". Според него приемането на 8% изборен праг само ескалира недоверието, че партия ЛИДЕР е напълно адекватна на замисъла на коалиция "Напред", която се разцепи след решението на депутатите.

Останалите - "Гергьовден", ЗНС и ВМРО ще търсят разширяване и създаване на нова, голяма, десноцентристка политическа формация. Това трябва да започне сега, да продължи между двата избора и да е факт наесен.

"Ако опозицията не дойде на себе си, ще има един много лош следващ парламент. В него няма да има реална десница, няма да има мярка за неотклонение, всеки ще може да си легне с всеки", казва в заключение Любен Дилов-син.

Обществената атмосфера преди вота е отровена, коментира за "Труд" социологът Кънчо Стойчев. По думите му решението за промени в изборното законодателство в последния момент е късогледство и наливане на масло в огъня, защото авансово делегитимираме резултатите от изборите, независимо какви ще бъдат.

"Какъв точно ще е ефектът върху изборните резултати, сериозният анализатор трудно би отсъдил еднозначно, защото той би могъл и да е бумерангов.

Моето лично очакване е, че този ефект изобщо няма да бъде решаващ за конкретното разпределение на силите, но по отношение на обществената атмосфера преди и след изборите категорично ще е негативен", е позицията на Кънчо Стойчев.

МВФ излезе с две прогнози за България, посочва "24 часа". От София шефът на мисията на фонда Бас Бекер предупреди, че очаква спад на българската икономика с 3,5% до края на 2009 г. От Вашингтон фондът прогнозира 2% понижение на икономическия ни ръст до края на годината.

Очакванията на МВФ са дефицитът по текущата ни сметка да се свие от 25% през 2008 г. до 12%. Техните прогнози са инфлацията в България в края на 2009 г. да е 1,5%. Правителството очаква 3% инфлация.

Наши икономисти коментират паралелните прогнози така: Да кажат, че не знаят какво ще се случи, предлага Георги Ангелов от "Отворено общество". МВФ няма вярна прогноза за нас от 1990 г., припомня финансистът Емил Хърсев.

"Прогнозите на МВФ съвпадат с нашите очаквания. Имахме дълга среща с фонда и това, около което се обединихме, бе, че нещата не вървят на добре", казва Евгений Иванов от КРИБ.

"Не виждам защо да не се подготви искане към фонда за техния нов продукт - гъвкава кредитна линия. Това би излъчило положителен сигнал към добрите инвеститори и би уплашило спекулантите", е експертното мнение на Христина Вучева.

Икономистът Александър Божков пък е категоричен, че правителството трябва да каже верни ли са прогнозите на фонда.

130 млн. лева кредити за малки и средни фирми, информира "Труд". 50% от предоставените от Българска банка за развитие (ББР) на търговските банки средства по кредитни линии са стигнали до крайните получатели.

Към 21 април т.г. банките са сключили договори за 185 бизнескредита на обща стойност 130 млн. лева. ББР предостави на 13 търговски банки 250 млн. лева.

Те са предназначени за средносрочни и дългосрочни инвестиционни кредити на малки и средни предприятия и за предекспортно финансиране.

Токът ще е с 20 на сто по-скъп, е прогнозата на Любомир Велков, главен изпълнителен директор на НЕК. В интервю за "Труд" той обяснява, че компанията изкупува електроенергия по дългосрочни договори от ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Марица-изток 3".

Цените там се формират по определени формули според цената на въглищата, инвестициите, допълнителните разходи. Очаква се увеличението по тези формули да е с 15,6%. Това ще даде и определено влияние върху цената на НЕК.

1000 евро за квадрат? Вече е нереално, пише "Труд". Цените на жилищата за първото тримесечие на т.г. са се сринали, отчете Националният статистически институт. Средното поевтиняване на имотите в страната е с цели 12,5 на сто.

В нито един град средната цена на квадратен метър вече не достига 1000 евро. Жилищата в момента се продават на цени от преди близо 2 години. В някои от областните градове сривът е тотален, търсене няма.

Брюксел: пълна ревизия за България, съобщава "Стандарт". България ще бъде подложена на тотална ревизия за всички пари, получени от Европа. Санкцията бе гласувана от евродепутатите вчера.

Еврокомисията е задължена да изготви доклад за усвояването и контрола на средствата, които сме получили още преди присъединяването ни към Евросъюза до 15 юли т.г.

Европарламентът отхвърли още по-драстичното предложение да има доклади на всеки три месеца как харчим еврофондовете. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 32 минути

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 45 минути

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 3 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 4 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 4 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 5 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 6 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 6 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 6 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 6 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 6 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 6 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 6 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 6 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 6 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 6 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев