"Сега": Следенето в мрежата е по-безконтролно и от СРС
Източник: netinfo
4

Следенето в мрежата е по-безконтролно и от СРС, коментира "Сега". Изтичането на информация е безспорен факт и дори да приемем, че злоупотребата със СРС не засяга чак толкова живота на обикновения човек, то личните му контакти в интернет определено го засягат.

Всъщност те могат да станат достояние на службите, а оттам да се превърнат и в компромати далеч по-лесно, отколкото записаните разговори.

Преди почти 9 месеца влезе в сила новият Закон за електронните съобщения (ЗЕС), който окончателно регламентира достъпа на разследващите до всички телефонни справки и трафични данни в мрежата.

До края на м. г. само в Софийския районен съд бяха разгледани около 4500 искания на службите за такива данни. Като се има предвид, че обикновено в едно такова искане влизат по няколко IP адреса или GSM номера, проследените комуникации набъбват в пъти.

Тази равносметка оправдава най-големите страхове на противниците на ЗЕС, че този закон ще даде възможност на разследващите за тотален контрол на онлайн общуването.

Над 90% от електроенергията в България се продават на предварително уговорени цени, показва последният доклад за либерализацията на пазара, подготвен от Българската стопанска камара, отбелязва "Дневник".

Цените са три вида - регулирани, фиксирани и преференциални, което е причина пазарът да бъде неликвиден и само при 5% от сделките да се говори за свободна покупко-продажба, пише още в документа.

Анализът е показал, че през последните две години енергийното потребление на индустрията е спаднало с 28%, а потреблението на домакинствата е нараснало с 2%.

"Без либерализиран енергиен пазар не можем да правим политика по енергийна ефективност като основа за постигане на конкурентоспособност", коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Българската икономика отново расте, отбелязва "Сега". През 2010 г. е постигнато увеличение от 0,3%, сочат експресни данни на Националния статистически институт.

Този резултат е по-лош от очаквания от кабинета 1% годишен ръст, но все пак оборва най-черните сценарии. След срива с 5% през 2009 г. доскоро наши и чужди анализатори предричаха още една година на спад, макар и по-малък.

За последното тримесечие на 2010 г. БВП се е увеличил с 2,1% спрямо същия период на 2009 г., отчете НСИ. Лекарства, машини, електроника, химическа промишленост - това са локомотивите на българската икономика, твърди анализ на УниКредит груп, огласен също вчера.

От селското стопанство също се очакват добри новини, особено от зърнопроизводството. Двигател на растежа ще са и инвестициите в пътища, магистрали, метро, ВиК мрежи и сметища.

От УниКредит коментират, че България е успяла да използва едва 10% от еврофондовете.

Рейтингът не ми е цел, ще оставя три магистрали, казва в интервю за "24 часа" Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Последното обявено проучване показва, че той е политикът с най-висок рейтинг.

"Поканен съм като експерт в правителството и държа да остана такъв, казва Плевнелиев. - Не съм политик, който да следи рейтинги, а експерт, който трябва да свърши определена работа и се фокусирам върху това."

"Спрягат ме за кмет, за президент. Категорично не", заявява той: "Оставам министър, който е обещал да направи три магистрали и това няма да се промени."

Животът наказа Доган по-успешно от съда, коментира "Сега". Решението на ВАС за мегахонорара от 2 млн. лв. на Ахмед Доган остави горчив вкус в устата на депутатите от парламентарната "Антимафия".

Първото дело за политическа корупция у нас претърпя фиаско. Има опасност прецедентът "Доган" да се превърне в практика заради изначално пробития закон за конфликт на интереси и нескопосаните аргументи на ищците.

Парламентаристите от комисията срещу корупция атакуваха лидера на ДПС с морални категории вместо с доказателства. И все пак Ахмед Доган изтърпява наказание. Лидерът на ДПС от години не си подава носа от портата на Боянския сарай, отказва всякакви светски прояви. Вече не може да се раздели с гардовете си за минута. Това е всепоглъщащ страх.

Доган умее да си създава врагове. Гласовете на ДПС са желани, но никой не иска да седне вече за по-дълго на една маса с лидера му, защото единственото, на което може да разчита, е нетрайното му разположение.

"24 часа" коментира, че сагата с парите на Ахмед Доган не е приключила. Сега е ред на прокуратурата. Никой досега официално не каза има ли проверка, досъдебно производство, кога е образувано, събрани ли са някакви доказателства, какви престъпления се разследват, кого са разпитвали, използвани ли са модерните напоследък СРС.

Действията са обвити в тайнственост, защото вероятно прокуратурата има някакъв респект към Доган или смята, че няма "обществено напрежение". За да няма съмнения по всички казуси, по които има обществен интерес, трябва да се подхожда еднакво.

Няма по-лоша услуга от това, което направиха на Ахмед Доган, коментира "Стандарт". Да разгласиш и да узакониш такъв политически хонорар би могло да е смърт за всяка една обществено позната фигура.

Особено на пропастта между хонорара на един политически лидер и стойността на живота и поминъка на неговите избиратели - едни от най-бедните в страната.

С това си решение родната Темида показа, че докато тя брои членове и алинеи, хората очакват от нея съвсем други процеси и решения. Очакват да работи справедливо, което е свързано с фикцията морал, а не да гледа буквата на закона.

СДС започва мониторинг на обещанията и последващите действия на партиите, информира "24 часа". Това обяви шефът на предизборния щаб на партията Борис Марков.

ГЕРБ, БСП, всички се занимават със скандали, компромати и ченгеджийски разкрития, а сериозните проблеми на страната, икономиката остават на заден план, разкритикува синият лидер Мартин Димитров.

Хората обедняват и изнемогват, фирмите фалират, затова след президентските и местните избори са възможни и предсрочни парламентарни, предрече той.

"Борисов почна да говори интелигентно за руските проекти, дано продължи", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и бивш съветник на Филип Димитров - министър-председател на България (1991-1992).

Според него най-важното е България да стане независима от Русия в енергийно отношение. Не трябва да правим АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис".

Тези три проекта преследват по-скоро политически интереси на руснаците и са изгодни най-вече за хората, които работят за тях в България. Алексиев предупреждава, че за страната ни ще бъде пагубно, ако влезем в еврозоната. В сегашния си вариант тя няма да просъществува дълго.

Експертът се надява сегашната криза да бутне напред хора със здрави десни идеи. Важното в момента е, че България има предпоставки да стане просперираща. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 4 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 20 минути

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза