"Сега": Работодатели не плащат на стажанти
Източник: netinfo
8
Ае ентите от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в САЩ са най-коментираната тема в днешния печат

"Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов". С тези думи се е обърнал американският президент Барак Обама към българския премиер, пише "Труд".

По думите на българския премиер американският президент оценява положително и правосъдната система у нас и нито веднъж не е упрекнал България по време на срещата. В интервю за "24 часа"Борисов коментира: "Личните ни отношения с Обама са такива, че си имаме доверие и уважение. Както например с Меркел, ако сега трябва да се чуя с нея - няма проблем. Не мога да кажа дали например, ако поискам разговор с Франсоа Оланд, ще ми вдигне."

Премиерът споделя, че по време на срещата е бил спокоен, защото си е "свършил работата", а "Обама е уникален човек, много приятен за общуване". В отговор на въпроса какво искат САЩ от нас, премиерът подчертава:

"Те нищо не искат от нас. Констатират, че България в момента работи добре в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това преди беше проблем за тях и тяхната сигурност, особено като се има предвид източването на кредитни карти, фалшивите долари и всичко останало през годините. Не е случайна и тази изключително висока оценка за направеното от нас по линия на тероризма и атентата в Сарафово."

Сивата икономика мутира, показва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщава на първа страница "Сега". Предишни години нейните най-големи владения бяха в строителството, туризма и здравните услуги, но напоследък криенето на данъци, плащането на заплати под масата, източването на ДДС и ментетата превземат опасно големи територии в други сектори - електроника и електротехника, парфюмерия и козметика.

В списъка на прогресивно посивяващите влиза и печатарската индустрия.

Всеки втори стаж е неплатен, сочи статистика, отразена от "Сега". Близо 90% от работодателите в страната са имали или в момента обучават младежи. 55 процента от стажантите обаче не са получавали заплащане за труда си. Трудовият договор е рядкост - имали са само една четвърт от обучаващите се, а една пета са били на хонорар. Данните са от анкета на Българската стопанска камара.

"Израелското правителство трудно може да бъде партньор за мир"
, констатира в интервю за "Труд" палестинският посланик у нас Ахмед Ал Мадбул. "В правителството на Нетаняху има заселници екстремисти и религиозни екстремисти. Същността на проблема е, че то няма да признае палестинските територии за окупирани. За него мирът означава палестинците да капитулират и да се махнат от тази земя. Готови сме час по-скоро да почнем диалог с израелците за това кога ще излязат от нашата територия", казва Ахмед Ал Мадбул.

"Номинацията ми не е политическа. СДС ми предложи да съм надпартиен кандидат. Аз се съгласих да бъда издигната в качеството ми на професионалист и при условие, че не съм политическа кандидатура", заявява пред "Труд" Галя Гугушева, кандидат за конституционен съдия. "Считам, че прокурорският труд е много тежък и сериозен и трябва да имат своето представителство в КС. Това е вид обществено признание за гилдията", коментира още Гугушева.

"Труд" оповестява: Бонуси за Великден, Коледа и при ползване на платен годишен отпуск, 13-та заплата, подаръци за децата за началото на учебната година, безплатно обслужване при лекар и зъболекар, допълнително пенсионно и здравно осигуряване. Това са част от най-атрактивните социални придобивки, които българските компании в добро финансово състояние осигуряват на работниците си.

Догодина пенсионната възраст се качва с още 4 месеца. Очаква се от това ново увеличаване средногодишният брой на пенсионерите през 2013 г. да намалее с около 7000 души, съобщава пред "Стандарт" Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт. "Този спад също ще бъде главно в резултат от намаляването на новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст. При инвалидните пенсии обаче не се наблюдава намаляване, не очакваме такава тенденция и догодина.

През тази година 27 452 лица са получили лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване. Спрямо 2011 г. това е с 228 по-малко. Но расте броят на социалните инвалидни пенсии, които се плащат чрез трансфери от държавния бюджет. При тях имаме превишение. При планирани 494 000 социални инвалидни пенсии в края на годината очакваме те да са с над 7000 повече", прогнозира Петков.

"Бюджетът за следващата година е бюджет на повишаване на доходите. Основните послания, които са заложени в него, са запазване на макроикономическата и финансовата стабилност на страната, като паралелно продължаваме да развиваме сферите образование, здравеопазване, социален сектор, които са наш приоритет. Един от основните акценти, заложени в бюджета, е намаляване на бедността", подчертава в интервю за "Монитор" Димитър Главчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Икономическият растеж няма да дойде бързо и лесно, смята Калин Христов, подуправител на БНБ. В интервю за "Труд" той се аргументира: "В момента в еврозоната се работи за създаване на единен банков надзор, но основният въпрос, който трябва да се реши, е друг - как страните да налагат фискална дисциплина една на друга и как помежду си да правят фискални трансфери, т.е. събраните данъци в една страна да се изразходват в друга. Докато не се постигне разбирателство по него, е трудно да се очаква възстановяване на растежа в Европа.

Още повече вече стана ясно, че с правителствени разходи не се постига икономически растеж. Докато не се извършат истински структурни реформи, които да направят всички страни в ЕС конкурентоспособни спрямо целия свят, не може да се очаква възстановяване на икономиката. Може да звучи като стандартната мантра, но растеж може да дойде само чрез по-сложни реформи на пазара на труда, образованието, пенсионната система, здравеопазването и бизнес средата."

"Половината вода на София изтича", алармира на първа страница "Труд". Точно 58,82% от нея се губи по пътя от язовира до кранчетата в домовете на столичани. Данните са от доклад на работна група в общинския съвет, която проверява изпълнението на договора със "Софийска вода". Според бизнес плана на концесионера загубите сега трябвало да са намалели до 49,46%.

"Усилено търсим инвеститори в язовири за питейна вода - една голяма тема за нас през следващата година предвид новия закон за публично-частното партньорство", анонсира пред "Преса" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. "Освен че ще изградят пречиствателни станции за питейна вода, на инвеститорите ще дадем възможност да си направят и ВЕЦ на язовира. И благодарение на производството на ток да си избият инвестицията", уточнява Павлова.

Интересът към зимния туризъм в България е много голям и ние можем да го съхраним, заявява в интервю за "Новинар" Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. В нашата страна само 0,03% от горския фонд са обхванати от ски писти. В конкурентни страни на нас като Австрия, Швейцария и други по 13% от горския фонд са писти. Ние сме в пъти по-малко засегнати от обезлесяването, отбелязва Рагин.

Той припомня, че Законът за горите, който беше блокиран от хора, представящи се за "еколози", имаше основна задача да направи така, че да може да се изградят поне още 20-30 малки курорта от рода на Чепеларе и Добринище. По думите на Рагин построяването им би вкарало в хазната още 1 млрд. евро, което ще рефлектира и върху брутния вътрешен продукт.

500 данъчни служители под прикритие ще тръгнат в края на седмицата по зимните курорти и столичните заведения, пише на първа страница "Монитор". На мушката на проверяващите са курортите Боровец, Пампорово и Банско, които се очаква да бъдат окупирани от студентите за Осми декември.

Под заглавие "Школи крадат милиони от ЕС с фалшиво обучение" "24 часа" алармира за новата измама. Фирми, регистрирали различни обучителни центрове, са напипали слабото място на схемата "Аз мога" по програма "Развитие на човешките ресурси" и усвояват средства, като в замяна не предлагат нищо.

На първа страница "Телеграф" пише: Над 400 души са станали професори, а 587 - доктори в университетите и научните институции у нас за последната година, сочат данните на министерството на образованието. Това значи, че всеки ден се раждали по най-малко един професор или доктор. На всеки университет пък се падат съответно по 6 нови професори и 11 доктори. След влизането на новия Закон за развитието на академичния състав университетите и институтите на БАН вече имат право сами да произвеждат професори.
Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 5 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 7 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 9 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 10 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 11 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 11 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 12 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 12 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 12 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 13 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 13 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 14 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 14 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 15 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите