"Сега": Премиерът има червени уши
Източник: vesti.bg
30

"Премиерът има червени уши", е заглавието на коментар в "Сега", в който се казва, че България няма да кандидатства за еврозоната, защото премиерът й Бойко Борисов се срамува заради своя предшественик, който му завещал скрит бюджетен дефицит.

"Разколебаването на Борисов трябва да има друго обяснение освен чувството му за срам. Той напираше да влезе по-бързо в еврозоната, за да разблокира гаранционния резерв за валутния борд, възлизащ на 8 млрд. лева. Към него се добавя и фискалният резерв, започнал напоследък да се топи.

Държавата се подготвяше да смени финансовия си надзорник МВФ с ЕЦБ. Тънката игра е, че техните критерии за поддържане на макроикономическата стабилност са сходни, но не съвпадат.

Докато МВФ се интересува главно от устойчивостта на валутния курс, ЕЦБ следи зорко бюджетния дефицит, държавната задлъжнялост и инфлацията. Борисов можеше да извлече поне една полза от кризата, защото тя усмири инфлацията и хоризонтът пред България към еврозоната се разчисти от само себе си.

"Прокуратурата се споразумява с обвиняемите за 50% от присъдите", пише на първа страница "Сега".

Половината от 21 890-те осъдителни съдебни решения през миналата година са след споразумение между обвиняемите и прокуратурата, сочи статистиката на държавното обвинение.

В 11 198 от случаите прокуратурата направо е внесла споразуменията за одобрение от съда. В останалите случаи делото е тръгнало по общия ред, но сделката е договорена, преди да приключи разглеждането му на първа инстанция.

В прокуратурата не водят статистика какви дела приключват със споразумение и какви са наложените наказания.

"Правим специализиран съд за мафиоти", обявява в интервю за "Класа" Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ. Сред приоритетите на ГЕРБ за тази парламентарна сесия тя посочва изработването на промени, необходими в борбата с организираната престъпност. Това са и делата, които наблюдава Брюксел.

"Недосегаемите точили ДДС чрез клошари", съобщава "Монитор". "Хора от престъпната империя на бизнесмена Ковачки принуждавали предимно неграмотните да продадат данните си и да се подписват под кухи фирми. Това стана ясно по време на вчерашното съдебно заседание, на което магистратите трябваше да решат дали задържаните при акцията да останат за постоянно в ареста, докато се съберат необходимите доказателства срещу тях.

"Туризмът е най-големият работодател", отбелязва "Монитор". Близо 200 хил. се очаква да поеме туризмът допълнително само през това лято. Браншът без съмнение ще се окаже най-големият работодател при сезонната работа, показват предварителните сметки.

Според Цветан Тончев, шеф на Туристическата камара, той осигурява постоянна работа на над 120 хил. човека, но почти двойно ще бъдат заети през следващите 3-4 месеца. Според експерти през активния сезон чакаме над 5 млн. туристи в страната.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който бе на неформална среща на финансовите министри от ЕС в Мадрид, коментира за "Стандарт":

"За еврото ние още не сме готови, има още много какво да правим. Първата голяма стъпка, и за мен по-важната, е ERM-2. Защото времето, докато сме в този валутен механизъм, ще ни позволи да свършим структурните реформи, които са ни необходими.

За да влезем в еврозоната, трябва да сме свършили големите структурни реформи в образованието, здравеопазването, пенсионната система и държавната администрация. Без да имаме тези реформи, за мен не е хубаво България да е в еврозоната".

„Доверието ми не зависи от ДАНС", е озаглавено интервюто в "Труд" с Константин Пенчев, председател на ВАС. Той казва:

"Ако ме питате има ли хора във ВСС, на които не вярвам, ще ви отговоря, че има. Но ако те минат процедурата през ДАНС, за мен категорично нищо няма да се промени - пак няма да им вярвам.

Що се отнася до допуска до класифицирана информация - основният проблем, разискван на срещата с министър Цветанов, за това има международни принципи, възприети и у нас. Всеки има право на допуск до това, което трябва да знае във връзка с извършваната от него работа."

Пенчев заявява, че не иска да има допуск до нито една секретна разработка срещу съдии, най-вече административни. Той не желае да има и най-малко съмнение, че е изнесъл информация.

"Девет години припомняне за съда", коментира "Труд" изявлението на американския посланик Джеймс Уорлик, че у нас има корумпирани съдии.

Преди 10-15 години няколко български политици и магистрати биха реагирали срещу намесата във вътрешните ни работи. Днес "елитът" си мълчи - и не само заради хроничния недостиг на чувство за национално достойнство.

На всички е ясно, че американският посланик е прав. Най-вероятно САЩ действат по този начин и в други страни, където имат интереси, а пък са забелязали, че Темида е с вързани ръце и уплашени очи.

Що се отнася до България, американските посланически "напомняния" за корупцията вече влязоха в деветата си година. Ако оздравяването на съдебната ни система върви с мъка и скърцане, то не е защото задачата е тежка. Просто не достига воля за решаването й, пише в коментара.

"Почва чистене на залежалите отпуски", казва в интервю за "Труд" управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева.

Според нея може да се помисли гратисният период за заварените случаи да е примерно до края на 2011 г., за да имат хората достатъчно време да ползват невзетите си дни.

С това не нарушаваме никакви европейски норми и международни конвенции. Тепърва предстои изслушване на всички партньори в тристранния съвет, за да се вземе правилно решение за изчистване на старите отпуски и за въвеждане на режим, който да не позволява ново натрупване.

"Кошмар! Септември икономиката ще заспи и няма да се събуди", предупреждава в интервю за "24 часа" Иван Костов, председател на ДСБ.

Той нарича новите антикризисни мерки на правителството "безлични и неефикасни". Според Костов те ще бъдат заместени всеки момент от една силна мярка - вдигането на ДДС. Но това е мярката на бившия премиер Жан Виденов от 1996 г.

Тогава не даде резултат и кой може да ни убеди, че сега ще даде? Ако управляващите нямат сили да правят реформи, ако трябва друга политическа конфигурация, да ходим на избори. Само че първо ще минем през управление на Първанов. През два месеца пълно разбиване на сегашната изпълнителна власт и през 3 месеца управление на служебен кабинет на Първанов.

Какво ще има след 5 месеца в държавата? Аз изобщо не искам да си го представям, заявява Костов.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 3 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 8 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 8 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 9 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 9 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 10 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 11 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 11 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 11 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 11 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 11 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 12 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща