"Сега": Правителството раздаде 400 млн. лева само за час
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Правителството демонстрира завидна бързина и само за час вчера успя да разпредели 400 млн. лева, пише в. "Сега".

160 млн. лева от тази сума отиват в общините за проекти. 45 млн. се дават на военното министерство, за да купи жилища. 30 млн. ще вземе пътната агенция за изграждане на автомагистрала "Тракия".

На екоминистерството се дават над 5 млн. лева, за да се разплати за конкурс на тема чиста околна среда. 15 млн. се дават на програмата "Красива България" и на Социално-инвестиционния фонд към социалното ведомство.

100 млн. лева са предвидени за разплащане на проекти по ФАР, които бяха спрени от Брюксел, и още 100 млн. на фонд "Земеделие" за добросъвестно изпълнени проекти по САПАРД.

Парите са от преструктуриране на министерските бюджети, от различни програми към финансовото министерство и от централния бюджет.

Парламентът гласува амнистия, но не съвсем, пише "Труд".

Парламентът прие вчера Закон за амнистия - първият след 1990 г. насам. Амнистията ще обхване хората, извършили до 1 юли 2008 г. престъпление по непредпазливост, наказуемо с до 5 г. затвор.

Условието е деянията да не са извършени в пияно състояние и да няма причинени тежки наранявания или смърт.

Парламентът отказа амнистия за извършителите на леки умишлени престъпления. Не се съгласи и от затворите да излязат осъдените, на които им остава по една година или шест месеца.

Отхвърлено бе и предложението да се намали срокът на наказанието на затворници, излежали вече от 10 до 15 години. Вместо предвижданите 3000 човека, амнистията ще обхване около 300 души.

Затягат дисциплината в училище от есента, съобщава "24 часа".

Децата трябва да знаят едно - дисциплината се затяга от есента и трябва повече да учат и слушат. Това обяви вчера просветният министър Даниел Вълчев, след като правителството постигна съгласие предлаганата от него нова образователна структура да се отложи с година, тъй като може да свари неподготвени родителите и учителите.

Новата структура предвижда основното образование да се получава след седми клас. Първият гимназиален етап ще е до десети клас и ще е задължителен. Вторият е до дванайсети, след който ще се държат матури.

Глоба от 100 лева заплашва родител, който не осигурява присъствие на детето си в час. Текстът, задължаващ ученика "да не носи религиозни символи", остава в проекта.

МВР работи, за да пълни държавната касичка, коментира "Сега".

МВР продължава да хвърля огромни усилия, за да напълни държавната касичка, като събира и налага глоби и наказателни лихви. Това потвърждават и последните финансови отчети, според които вътрешното ведомство е преизпълнило плановете, като е наложило такси и глоби за близо 100 млн. лв.

Огласените цифри повдигат въпроса доколко тази работа е присъща за едно силово ведомство и нормално ли е за това да се използва такъв ресурс от хора със сравнително големи заплати. И не е ли основната работа на МВР да арестува бандитите, да предотвратява и разкрива престъпления.

Службите, които слухтят - мирно пред конституцията, е анализът в "24 часа". Наскоро стана ясно, че повече от 330 000 разпечатки от мобилни телефони за около 40 000 лица са ползвани от МВР без разрешение на съда.

За вестника Борислав Цеков, главен секретар на омбудсмана, подчертава, че конституцията изрично забранява да се накърнява не само тайната на кореспонденцията, но и на другите съобщения.

Твърденията, че разпечатките за проведени разговори с мобилен телефон имат само технически характер, са несъстоятелни. Защото данните, които те съдържат - с кого са проведени разговори, макар и да не разкриват съдържанието на самите разговори, позволяват да се направят изводи за кръга от лица, с които контактува един човек, за честотата на тези контакти и пр.

Правим всичко възможно, за да бъде българският военнослужещ със самочувствие, заявява в интервю за "Българска армия" министърът на отбраната Николай Цонев.

Той акцентира, че се очаква до края на април да има ясни и точни параметри за по-нататъшния ход на модернизацията на Българската армия. На първо място пред нас стои въпросът да стартираме проекта за тактическата комуникационна система, допълва Цонев.

Заменките на агроминистъра набъбнаха до 314, посочва "Сега". За по-малко от година, откакто е на поста аграрен министър, Валери Цветанов е благословил цели 314 замени на земи, а не както твърдяха от ведомството му - само 120.

Това стана ясно след публикуване на последните списъци с фирми, получили държавна земя благодарение на министерския подпис. Сделките се разследват от ДАНС заради подозрението, че хазната е ощетена заради занижени оценки.

За част от тях се предполага, че са подписвани след датата, на която законът ги забрани.

На евроизборите може да има изненади, прогнозира Фатме Илияз, депутат от ДПС. В интервю за "Класа" тя подчертава, че изборите за ЕП, а после и за национален, ще бъдат изключително трудни, защото очакванията на българския избирател, във връзка с членството на България в ЕС, бяха много големи и тъй като те не можаха да се изпълнят докрай, съществува голямо разочарование.

Очакванията са ГЕРБ да е победител, но нещата зависят и от изборите за Европарламент, където има възможност БСП да се окаже първа политическа сила. В условия на глобална икономическа криза обществото повече се вълнува от политика и започва да се интересува от това кой ще управлява.

Може да се стигне и до оставката на Мартин Димитров, казва в интервю за "Монитор" Димитър Димитров, депутат от ОДС. Той посочва, че не се знае много за анекса към споразумението между СДС и ДСБ, с който се разпределят водаческите места в листите.

Димитров е категоричен, че лидерът на СДС няма право да договаря или да подписва общи коалиционни листи. Председателят може да взема решения само след като Националният съвет му е дал изрично право за това.

"Когато Мартин Димитров стана председател, каза, че ще има вътрешни референдуми по всички важни въпроси. Аз мисля, че това е един от най-важните въпроси във всяка една политическа партия.

Фактът, че той не си е изпълнил обещанието, показва, че е пренебрегнал цялата партия, за да може да се постигне някакъв резултат, който според мен е виртуален", е позицията на Димитър Димитров.

Не плащаме за места в коалицията, обявява от страниците на "Труд" Красен Кралев, заместник-председател на "Новото време". По негови изчисления "Новото време" има възможности за над 50 000 гласа подкрепа, които могат да привнесат в коалицията. СДС и ДСБ от своя страна имат над 250 000 гласа.

"Ясно е кой каква електорална тежест има и е ясно, че всеки трябва да получи толкова места, колкото гласове може да допринесе за коалицията. Всеки друг подход и водене на разговор с извиване на ръце ще доведе до невъзможност за съставяне на широк формат дясно споразумение."

Най-лесната и бърза икономия е чрез креативността, е озаглавено интервюто в "Дневник" с Красимир Гергов, председател на Асоциацията на рекламните агенции.

Той определя, че от август м.г. рекламният пазар в България е започнал да усеща кризата и финалният резултат е само 9% ръст за 2008 г. Повечето рекламодатели съкращават точно тези 20%, които правят агенциите печеливши.

Резултатът от част от свиването на бюджети ще се усети през третото-четвъртото тримесечие. Ако кризата в България ще е най-силна юли-август, нивото на рекламните инвестиции спрямо 2008 г. ще падне с 25-30%.

Според Гергов ще има фалити на рекламни агенции, а рекламодателите ще търсят все повече обвързване на рекламните бюджети с конкретни резултати.

Санкции за всеки ден без полица е идея, представена пред "Труд" от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Тя потвърждава, че през последните месеци обхватът на застраховката "Гражданска отговорност" е намалял сериозно.

В тази връзка ще бъде създадена работна група от КФН, МВР и правосъдното министерство, която до 10 април да предложи законодателни мерки за подобряване на контрола.

Възможно е шофьорите без "Гражданска отговорност" да се глобяват за всеки ден без полица, а не само когато са хванати на пътя. Обмисля се санкцията да се плаща от водача при сключване на следваща застраховка.

Всички всекидневници афишират - популярните актьори Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев получиха свои звезди в родната Алея на славата. Церемонията се състоя пред кино "Арена Младост". Калата и Стоянка са първите български актьори, които журито почита с това отличие. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 16 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 34 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 55 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%