"Сега": Отнемат ни управлението на европари?
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

"Има риск ЕК да отнеме от България управлението на еврофондове" е водещото заглавие на "Сега".

Политиците в София трябва да признаят, че не могат да усвояват средствата, казва германски евродепутат. ЕК обмисля да поеме управлението на регионалните еврофондове не само на нашата страна, но и в Румъния и Гърция, тъй като правителствата в трите страни не са способни сами да управляват средствата, казва евродепутатът либерал Йорго Хаджимаркакис.

Това се дължи на "липсата на капацитет на министрите да подготвят предложения, да работят по програмите на ЕС и да решават проблемите в собствените си страни".

Фундаментална промяна за такса смет подготвя ГЕРБ, информира на първа страница "Труд". Идеята е да се плаща според броя на хората, които живеят в къщата или апартамента, а не според данъчната оценка на имота, както е сега.

Това би било по-справедливо, защото боклук правят хората, а не имотите. Всяко домакинство ще декларира в началото на годината броя на членовете си, които ще използват услугата.

Предвижда се налогът да не надвишава 1,5% от годишните доходи на едно домакинство, за да е поносим за всички. Този подход е добър за малките градове, но има опасения как ще сработи в големите.

Ежедневникът проследява позицията на Брюксел, който заплашва със задължителни предписания за енергийна ефективност. България е енергийно най-неефективната икономика в ЕС.

Консумираме яйца с фалшиви печати и размер, оповестява "Новинар". Търговците ни ги продавали без да са проверени от контролните органи. В хранителните магазини се продавали яйца, които са с по-малък от обявения размер.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че яйцата се обозначават според големината си с латинските букви S, M, L и XL. Той подчерта, че се случва недобросъвестните търговци да слагат буква, която съответства на по-големия размер, докато яйцето всъщност е по-малко.

Всички ще плащат по-скъп ток, за да оцелеят няколко топлофикации, пише "Сега". Държавният енергиен регулатор все пак реши да спасява закъсали фирми с ценови стъкмистики.

Най-не/очаквано Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се поддаде на натиска на топлофикациите да увеличи цената на нощния ток с 5-10%, за да запазят те клиентите си.

Това стана ясно вчера от изявление на нейния председател Ангел Семерджиев. Топлофикациите поискаха ДКЕВР да одобри покачване поне с 10-15% на тарифите за нощната енергия, защото при настоящите цени на тока хората предпочитали да се топлят с климатици и печки вместо с парно.

За конституционни промени и евентуално свикване на Велико народно събрание се обяви правосъдната министърка Маргарита Попова вчера, информира "Дума".

Тя изрази мнение, че след обсъждане можело да се наложат промени в структурата на съдебната система и въвеждане на двуинстанционно съдебно производство. Те обаче няма как да станат факт без свикването на Велико народно събрание.

Според конституцията съдебното производство в България е триинстанционно. Преминаването към двуинстанционно може да стане само с промяна в Основния закон, но не и от сегашното Народно събрание, а от Велико, припомнят специалистите.

"Монитор" смята, че кампания 2011 ще се превърне в игра на нерви за кандидат-студентите. Причината са насрочените изпитни дати от 1 до 18 юли, всеки ден има тест и на практика с явяването си на първата дата студентите ще изберат до голяма степен къде ще учат.

5300 са местата в повече във висшите училища. 40 университета признават матурата. Трима студенти се борят за една стипендия, таксите в топспециалностите - скачат.

Пред "Стандарт" Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ, зам.-председател на бюджетната комисия към парламента, казва:

"От резерва сме похарчили по-малко, отколкото предишният кабинет само за месец. Идва китайска вълна инвеститори. НАП и НОИ не си говорят, от това страдат хората, трябва да има промяна в това положение".

За "Сега" Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, заявява:

"Ниските заплати са вредни за икономиката. Създаването на качествени работни места става със сериозни инвестиции, а не с държавни програми за субсидирана заетост, с популистки политически искания или административно повишение на минималната работна заплата.

Цялото българско общество е въвлечено в откритата публична и скритата битова дискусия за доходите. Експлоатацията на проблема добива нездравословни измерения.

Политическият елит, управляващ и опозиционен, търси евтини пътища за трупане на електорален дивидент. Синдикати го ползват като инструмент за повишаване на своята популярност.

Работодатели го налагат като средство за провеждане на корпоративна политика. Ниските доходи блокират инвестициите в нови технологии, технически прогрес и иновации и обричат българската икономика на постоянно изоставане.

От началото на кризата депозитите на домакинствата са се увеличили общо с 6,55 млрд. лв., от които близо половината обаче (43%) са от начислени лихви, съобщава "Класа".

На практика парите на влог са ни донесли 2,81 млрд. лв. Това сочи ново национално проучване на МКБ Юнионбанк.

Оказва се, че пикът на новите депозити от началото на кризата е бил през последното тримесечие на 2010 г., въпреки че официално статистиката отчете, че икономиката ни е излязла от рецесията.

Тогава домакинствата са вдигнали нетно своите спестявания с около 1 млрд. лв. и са получили допълнително около 300 млн. лв. лихви.

"Кои олигарси стоят зад "независимата" Кунева?", пита "Атака". Милионната кампания на Снахата не може да бъде платена от граждански дарения. Меглена Кунева излезе пред медиите и обяви независимата си кандидатура за президентските избори наесен.

На въпрос как смята да финансира скъпото начинание, тя иронично отбеляза, че ще следва американските тенденции и ще разчита изключително на граждански дарения. Кои са "редовите граждани", на чиято подкрепа ще разчита Кунева?

Рамо й даде бившият министър на финансите Милен Велчев. Сред спонсорите й се цитира името на олигарха Валентин Златев, шеф на "Лукойл" България. Друг от необявилите се фенове на Кунева е Алексей Петров, посочва сайта afera.bg.

Бившият еврокомисар реши да последва модерните течения в родната политика и да заложи на вносен пиар за кампанията си. Сметките показват, че само за пет месеца кампания царистката ще трябва да се бръкне 150 000 лв. за услугите на вносния пиар. Същинската кампания на Кунева обаче ще струва много по-скъпо.

Ромите да вдигнат червен картон на тези, които им откраднаха парите, призовава анализ на "Класа". Вече 20 години Световната банка, ЕС, ФАР, "Сорос" и др. изливат стотици милиони за интеграцията у нас и резултат няма.

Ромите саботираха във вторник форум на ЕС, посветен на еврофондовете. Със сигурност вдигането на червени картони, транспаранти и репликиране на еврокомисаря Ласло Андор, както и на български министри, не е част от културата им, а плод на предварителна сериозна организация.

Чиято цел е да се напомни на по-високо ниво, че европарите не стигат до малцинствата, а потъват в стотици фондации у нас, които би трябвало да решат проблемите им. Но не го правят. По груби изчисления у нас до момента са "инвестирани" в интеграция 1 млрд. лв.

А преди години икономистът Лъчезар Богданов сметна, че тези пари, ако се изразходват разумно, би трябвало да дадат положителен ефект от близо 22 млрд. лева. Нещо, което категорично не се случва.

"Няма чадър над никого в общинските фирми", твърди Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет, за "Труд".

"Озеленяване" не са на загуба, а на малка печалба. "Галатея" управлява имоти. "Егида" не са конкурентни на свободния пазар в охранителната дейност. Но при "Топлофикация" излизането на печалба ще бъде трудно.

Продължение на темата за "чадъра" прави Кольо Колев, директор на социологическа агенция "Медиана", анализирайки за вестника тезата:

"Бойко Борисов - между закона и морала". Социологът е убеден, че това, което Лъчезар Иванов (известен като Лъчо Мозъка) е сътворил за имиджа на своята партия ГЕРБ, не може да направи и най-върлият им противник.

Регионалната здравна инспекция - София откри стафилококи и ешерихия коли в два от трите басейна на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел, съобщава "Труд".

Всички те са били достъпни за плажуващи още преди официалното разрешение за пускането им в експлоатация. Инспекцията е започнала проверка след подаден сигнал, че болен с открита рана се къпе в басейн.

Според непотвърдена информация носителят на заразата е известен престъпен бос от близкото минало.

Взетите пробите показали, че в единия басейн има бактерията "ешерихия коли", а в другия, освен нея, е открит и стафилокок.

"24 часа" предупреждава: "300 зарази летят към нас от юг". Повече от 300 вида нови патогени може да дойдат у нас със затоплянето на климата. Нетипични за България инвазионни видове животни и растения ще се почувстват тук като у дома си заради вдигането на температурите.

Пренасяните екзотични бактерии, вируси и паразити ще имат отлична среда за размножаване. А едновременно с това завземането на северни територии от по-топлите климатични зони е свързано с безпрецедентно рязко намаляване на съществуващите биологични видове, което е голямата опасност за живота на Земята. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 46 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 52 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател