"Сега": Отдавна сме готови за гласуване по интернет
"Сега": Отдавна сме готови за гласуване по интернет   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Българите отдавна са готови за гласуване през интернет и за е-правителство, коментира "Сега". Проблемът е, че правителството не е готово за онлайн българите.

41% се преброиха електронно за 8-9 дни. Активността в столицата достигна 68,7%, във Варна - 54,3%. Ако имаме възможност да гласуваме през интернет от вкъщи, дали избирателната активност ще бъде по-висока? Със сигурност ще бъде.

А политиците няма да могат да купуват гласовете, няма да могат да фалшифицират изборни протоколи. Ще объркат тънките си сметки, защото ще се гласува масово и в чужбина.

Сигурно и електронните резултати могат да се манипулират, но засега политиците ни са дорасли да манипулират само хартиените резултати и твърдо се държат за тях. А и със сигурност компютърът е по-малко корумпиран от човек.

Над 3 млн. българи са се преброили по електронен път само за десет дни след началото на поредното преброяване, което означава, че около половината население се е възползвало от дигиталната услуга, коментира в "Труд" проф. Кръстьо Петков, член на Обществен съвет по преброяването на населението.

Той прави извода, че щом 37% от домакинствата ползват интернет не само за забавление, но и за професионални комуникации, ние се нареждаме сред обществата, в които информационната революция се е състояла.

За две десетилетия, въпреки хроничния паричен дефицит и две опустошителни кризи, гражданите са инвестирали в интернет и в мобилните технологии, както и в езиковата подготовка на децата с темпове, конкурентни на развитите страни.

Последното нещо, което можем да очакваме от приближаващия евродоклад, са похвали, коментира "Сега".

Миналото лято правителството бе поощрено заради политическата воля, а премиерът хвърли цялата вина за критиките на Брюксел върху съдебната власт. ЕК в момента следи около 80 дела, определени като обществено значими.

Последните, които са включени през 2010 г., са 10. Номерът с повдиганите обвинения на пожар и след това пълното парализиране на процесите обаче няма как да мине. Реални резултати са само присъдите в сила.

Без значение дали са осъдителни или оправдателни. Но преди тях престъпленията трябва да се разкрият. От МВР. А това не се прави с шумни акции и всекидневни пресконференции.

"Връщам се, за да се оттегля", е озаглавено интервюто в "Труд" с Анастасия Мозер, лидер на "Обединени земеделци". В момента тя е в САЩ, но ще се върне през март за конгреса на партията.

Позицията на Мозер е, че по-млади хора трябва да се заемат с управлението на организацията. Тя заявява, че няма да се кандидатира за председател на "Обединени земеделци".

Сега е време за по-практични и по-гъвкави хора, които да лавират и да се справят с предизвикателствата, допълва Мозер.

Не съм обсъждал с премиера оставката ми, казва в интервю за "24 часа" Цветан Цветанов, вицепремиер и вътрешен министър. Той посочва, че политическата класа, която е в опозиция, дълги години е участвала в управлението, днес обаче вижда една голяма ефективност в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Това създава възможност ГЕРБ да печели избори на базата на оценката на обществото и Европейската комисия.

Според Цветанов: "Съвсем нормално е да ме атакуват, още повече и след като премиерът обяви, че мога да бъда евентуален кандидат за президент. От другите партии ме атакуват и заради арести на техни членове, които са замесени в престъпления".

В рубриката "Анализи" "24 часа" повдига въпроса необходима ли е втора атомна електроцентрала на страната ни. Според автора ако след построяването на централата от голяма западна компания се установи, че няма пазар на произведената електроенергия, дните на АЕЦ "Козлодуй" са преброени.

Тази компания ще направи всичко възможно АЕЦ "Козлодуй" да спре да конкурира "техния" проект. Същата опасност ни грози, ако Русия получи контрол върху АЕЦ "Белене" - целият административен ресурс на тази огромна страна ще бъде впрегнат в осигуряването на пазари на тяхната инвестиция.

Единствените партньори, с които страната ни има еднопосочен интерес, са съседите ни. Техните миноритарни участия ще гарантират пазари на нашата електроенергия и силно ще намалят риска за АЕЦ "Белене".

"Индексът на ядрения шантаж" е коментарът в "Монитор". Поводът е писмо, което после се оказа, че било за домашна циркулация в руската компания "Росатом", изтече в медиите миналата седмица. В писмото ясно се вижда, че предлаганата цена на АЕЦ "Белене" е непосилно голяма и загробваща поколения българи.

30% от АЕЦ-а струва 2 млрд. евро, което веднага ни показва, че офертата е около 6,7 млрд. евро. Като прибавим към това разходите по инфраструктурата, ще излезе, че тя ще легне на данъкоплатците общо с 10 млрд. евро.

Но дори частично да бъде свалена цената, основният въпрос - кой ще инвестира в проекта, остава. Този въпрос е много остър, защото ще се иска прозрачност на инвеститора, който освен това трябва да е западен и под контрола на Брюксел.

Предстои ескалация на компроматните атаки, прогнозира в интервю за "Новинар" Едвин Сугарев. Интересно е дали Бойко Борисов ще издържи на този натиск, или ще се огъне и ще изпълни искането на всички политически сили да махне Цветанов.

Ако го направи, това ще бъде началото на края му, тъй като моментално атаката ще се прехвърли върху друг човек. Той ще бъде обезкръвен и вече няма да има шанс за спечелване на президентските избори, освен ако той самият не се кандидатира.

Най-вероятно ще го направи и това ще бъде краят на ГЕРБ. Защото при махане на тази властна фигура партията няма да просъществува.

Това пък ще доведе до ново управление на нова тройна коалиция, може би с ГЕРБ на мястото на НДСВ.

До 1 април ще е готова новата концепция за спешната помощ, посочва в интервю за "Класа" д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването.

По думите му не е вярно твърдението, че общинските болници са първо ниво на компетентност и всички ще фалират. Значителна част от техните клиники имат компетенция второ ниво.

Константинов казва още, че не е задължително всяка болница, която е създадена в България, ако няма пациенти и техника, ако няма специалисти в нея, да продължи да съществува.

При наличието на това огромно количество болници, ако има лечебни заведения, които не отговарят на качеството, дори да затворят врати, нищо лошо няма да се случи, уверява министърът.

Четири кандидата са заявили интерес към "Булгартабак" - корейската КТ&G, японската "Джапан табако интернешънъл" (JTI), чешки и британски инвестиционни фондове, пише "Дневник". 

Те са обявили, че ще участват в поредния опит за продажба на държавния дял (79,8%) в "Булгартабак холдинг". Това научи "Дневник" от източници от Агенцията за приватизация.

Очаква се тази седмица да стане ясен методът за продажба на дружеството. През миналата седмица икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че ще се избира между варианти - продажба през борсата, търг или конкурс.

Трайков също така е оптимист, че до средата на годината "Булгартабак" ще бъде продаден.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 19 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 21 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 44 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 59 минути

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети