"Сега": Кризата оряза доходите с 12% за година
"Сега": Кризата оряза доходите с 12% за година   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

От края на 2008 г. до декември м.г. общият доход на българина е намалял с 11,9 на сто, а наетите са се стопили със 182 099, пише "Сега"

В най-засегнатите сектори като строителство и хотелиерство съкратени по официални данни са съответно 35 хил. и 13 хил. души. Това показват данните на националната статистика.

В негативната класация рекорда държи преработващата промишленост, където 71 хил. души са загубили препитание от декември 2008 до декември 2009 г.

Доходите на домакинствата са се свили средно с 44,61 лева на месец.

Животът поскъпнал с 0,7% през януари, съобщава "Труд".

Инфлация от 0,7% за януари спрямо декември 2009 г. отчете Националния статистически институт. На годишна база - януари 2009 спрямо януари 2010 г., поскъпването е 0,5 на сто.

Статистиката е отчела увеличение с 1,7% в цените за развлечения и културен отдих. Следва транспортът, където повишението е 1,5%.

С 0,9% са поскъпнали хранителните продукти, безалкохолните и алкохолните напитки и цигарите. Също с толкова са нараснали и разходите, свързани с комунални услуги и поддръжка на дома.

За дрехите и обувките през януари е отчетено 1,9% намаление.

"За пенсионната реформа трябва смелост. Имам я!", заявява в интервю за "24 часа" Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър.

По думите му реформата, която е най-необходима за поддържане на публичните финанси, е пенсионната. Така че тази реформа е неизбежна, но за да се направи трябва смелост.

Според Дянков България не може да си позволи да излиза от кризи с печатане на пари.

Ние не можем да си позволим и дефицит - не само заради влизане в еврозоната, а и заради стабилността на борда.

"Пенсионната реформа - шат на патката краката", е коментарът в "Труд".

Повод е изявлението на социалния министър Тотю Младенов за "временен отказ" от проблема "възраст за пенсия".

Но да се извади този "горещ картоф" от цялата схема на пенсионната реформа е все едно да не се прави никаква реформа. Отлагането й можеше да бъде записано в тефтера на властта като разумно премерен заден ход, ако ставаше дума за нещо прието, което ще влезе в сила ей сега - до края на тази година или поне догодина.

Но черно на бяло няма нито проект, нито рамка, нито каквото и да е. Ако управляващите не направят реформата сега, когато са още силни, няма да посмеят и по-късно през мандата, когато наближат следващите избори.

С 11 млрд. лева са намалели приходите в пенсионната система за 10 години, акцентира "Класа".

Приходната част на пенсионната система е намаляла с почти 11 млрд. лева между 2001 и 2010 г. В същото време постоянно се повишават разходите.

Нараства и дефицитът в държавното обществено осигуряване - през 2000 г. той е бил 89 млн. лева, а през тази ще достигне 2,3 млрд. лева, което означава увеличение над 23 пъти, съобщи председателят на БСК Божидар Данев.

Той заяви, че ако не започне бързо реформа, има сериозна опасност за финансовата стабилност на страната.

Реформата да се раздели на два етапа - преди и след кризата, предлагат от Българската стопанска камара.

"Пари" посочва, че през първия етап трябва да се запазят съществуващите правила в системата като възраст на пенсиониране и осигурителен стаж.

БСК излиза с няколко радикални предложения за промяна в пенсионната система след отминаването на кризата.

Едно от тях е, без да се нарушава солидарният принцип на осигурителния фонд, да се даде право на всеки осигурен свободно да избира времето за излизане в пенсия, независимо от възрастта и стажа.

Още една година живот за 15 болници - за да станат истински, отбелязва "24 часа".

400 млн. лева от резерва и гратисен период за закриването на болниците обеща вчера властта. Половин до една година отсрочка ще получат 15 болници в отдалечени населени места, за да изпълнят критериите за сключване на договор със здравната каса.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с шефовете на болниците в страната, на която се опита да тушира напрежението заради закриването на по-малките здравни заведения.

Целта е тези болници в кавички да се опитат да станат истински, вместо да ги закриваме, обясни Борисов.

Ако не успеят да се реформират обаче, ще бъдат затворени и на тяхно място ще се направят центрове за спешна помощ.

Властта се държи като брокер на недвижимости, коментира "Сега".

Повод е изявлението на здравния министър Божидар Нанев, че се готви приватизация на държавни болници. Когато един министър каже, че приватизацията на държавни болници ще започне след приключването на реформата, фразата звучи недвусмислено.

И за да не остане капка съмнение в помислите му, той разтръби как държавата сега ще потегне организационно и финансово болниците с парите на осигуряващите се граждани, вследствие на което инвестиционният интерес към лечебниците силно ще нарасне.

Сиреч с наши пари държавата ще "разкраси стоката", преди да я предложи на купувача.

Трезвият разсъдък показва, че това правителство има съвсем проста и ефикасна концепция за реформи - да преразпредели и последните остатъци държавна собственост към частни ръце.

"Не познавам Алексей Петров, не съм го награждавал", заявява в интервю за "Труд" проф. Георги Петканов, бивш вътрешен министър, сега конституционен съдия.

Той обяснява: "По времето, когато аз бях вътрешен министър, той не се е проявявал видимо в обществото. Да, аз съм заварил Алексей Петров като офицер в МВР - днес установявам това. Но не е имало защо да го отстранявам, понеже той по мое време не се е проявявал."

Петканов посочва, че МВР заслужава поздравления за това, което прави днес - за "Наглите", за "Октопод", за други операции.

"Аз лично много бих искал наказателното преследване на "Октопода" да завърши с присъди - каквито и да са, дори и леки. Но малко се съмнявам, че ще бъдат осъдени виновните лица", казва той.

"Труд" отделя място и за мнението на бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов.

Той призовава да се разплете цялата история за групата около бившия главен прокурор Никола Филчев.

Не коментирам секретни сътрудници, пък е коментарът на Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Той уточнява, че докато е бил министър, Алексей Петров не е бил щатен служител на МВР.

ДСБ: Време е да арестуват Филчев, пише "24 часа". От партията настояват да бъдат разкрити всички връзки на политическо ниво със задържаните и да бъде потърсена отговорност от лицата в политиката, които са упражнявали политически чадър над тази групировка.

"Опасен бях! Но за жените, и то преди години", е заглавието на интервюто в "24 часа" с бившия главен прокурор.

Не съм партия, че да дам протекция, не съм молил никого за нищо, най-малко за Алексей Петров ще моля МВР, заявява Филчев в отговор на упреците, че му е осигурявал политически чадър.

Той припомня, че Петров е назначен по предложение на ген. Атанас Атанасов със заповед на министър Емануил Йорданов в правителството "Костов".

Костов не може да ми прости, че го разобличих като долнопробен крадец, шеф на разбойническата чета, твърди Филчев.

Според него от приватизацията за 30 млрд. в държавата отишли само 3. Къде са останалите 27, пита бившият главен прокурор.

Премиерът уволни двамата замове на агенцията за бежанците, пише "Труд".

Двамата заместник-председатели на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет Красимир Косатев и Димитър Владимиров бяха уволнени заради констатирани изключително тежки нарушения, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че е подготвил "доклад в сряда на заседание на МС да се освободи и директорът на агенцията Светослав Мичев".

От институцията били източени стотици хиляди левове.

Няма драма, че ме свалят. Аз съм последният останал шеф от предишното управление и беше логично, коментира Светослав Мичев, цитиран от "24 часа".

Евакуация, акцентира на първа страница "Труд". Сняг, дъжд и мощни порои потопиха вчера страната. Реки и язовири преляха, стотици граждани се наложи да бъдат евакуирани, а ГКПП Капитан Андреево на границата ни с Турция бе затворен.

Най-тежко беше положението в Елхово, където река Тунджа повиши нивото си с 4,20 метра и заплаши къщите. Късно снощи от Гражданска защита имаха готовност да евакуират хората.

Над 1000 души от провадийското с. Блъсково пък напуснаха домовете си.

Дъждът повлече след себе си свлачища - земята край Евксиноград и Велинград тръгна. Подпочвени води потопиха гробищата в Шумен, Гражданска защита ги отводнява.

Компании от САЩ и Европа може да строят новите блокове в АЕЦ "Козлодуй", казва в интервю за "Дневник" Димитър Ангелов, изпълнителен директор на централата.

Според него седми и осми блок са едно примамливо бъдеще за централата, защото става дума за възможност да се построят като заместваща мощност на спрените първи четири блока.

Съществуващата инфраструктура може да бъде използвана за новите блокове. Ако тя стои неизползваема и се амортизира, от това ще загуби Българският енергиен холдинг.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

Свят Преди 1 минута

В сряда 27-те държави-членки на ЕС се споразумяха за нов компромис относно митническите изисквания

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 1 час

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед