"Сега": Изборите в неделя - с неясен изход
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Напълно непредвидими изглеждат изборите тази неделя, ако се съди по прогнозните данни на социолозите, пише "Сега".

Избирателите са объркани пред избора, който им се предоставя, а кампанията не успява да оформи ясни тенденции в обществените нагласи. Към това се прибавят и допълнителните затруднения от технически характер: дълги интегрални бюлетини, отбелязване на вота само със знак "Х", уседналост от 4 месеца за местните избори, които също разколебават хората да отидат до урните.

Нарастващият страх заради зачестилите случаи на физическо насилие и данъчен шантаж също допринася за хаоса.

Половината от кандидатите за държавен глава останаха непознати за публиката заради изцяло платената кампания в медиите, коментира всекидневникът.

Под заглавие "20 299 рожденици в деня на изборите" "Труд" обобщава социологическите резултати. Според тях трима души очакват с най-големи надежди изборите в неделя - Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева.

Агенциите още спорят кой колко процента ще получи на първи тур. 1417 българки носят името Кунева, допълва още ежедневникът.

Само 55 българи от регистъра на населението са с името Калфин. А Плевнелиев се наричат още по-малко сънародници - 37.

В друга статия "Труд" продължава по темата за изборите, като публикува данни от последните представителни проучвания на водещите социологически агенции у нас.

Данните показват, че президентският вот е почти ясен, а местният - с много неизвестни. Според Юлий Павлов (Център за анализи и маркетинг) ГЕРБ ще спечели най-много кметски места в областните градове.

Васил Тончев (Сова Харис) смята, че ГЕРБ ще спечели 15-16 областни града, БСП 8-10. В Кърджали ще победи ДПС.

По думите на Мирослава Радева (МБМД) за ГЕРБ ще гласуват 32 процента, за БСП около 18 на сто. ДПС ще събере почти 8%, а "Атака" - около два. Трудно ми е да кажа кои кметове в областните градове ще спечелят на първи тур, коментира Радева.

На първа страница, под заглавие "Генерална репетиция", "Дневник" помества карикатура на тримата водещи в президентската надпревара.

Нито консолидирана силна подкрепа за управляващите, нито мобилизиран мощен протестен вот - това е изводът на социолозите от "Алфа Рисърч", които прогнозират втори тур на президентските избори, допълва още изданието.

Когато водя битки, съм като войвода, категорично заявява в интервю за "Стандарт" кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев.

"Особено когато всички са срещу мен. Но светът ще победи само с добро. Не само по филмите - и в България ще е така", допълва Плевнилиев.

Той опровергава твърденията, че ще бъде фигурант на премиера Бойко Борисов така: "Това са измислените тези на кандидати, които всъщност са фигурантите. На този, който дори не успя да се дистанцира от президента Първанов в нищо. Дори не успя да измисли някаква друга думичка, освен "социален президент".

Калфин даде заявката за трети мандат на Първанов. Той е кандидат на статуквото. Именно той денонощно ми пришиваше етикети, които се отнасят за него."

В отговор на въпроса дали е готов да работи и с други партии, освен ГЕРБ, Плевнилиев обещава:

"Ще бъда партньор на всяко правителство, което работи за интереса на България, за модернизацията й и спазва принципите на доброто управление.

Но и няма да си мълча при лоши практики. Подобряването на бизнес средата, битката за чуждестранни инвестиции, административната реформа, туризма, селското стопанство - това са национални приоритети, които ще следя. И ще очаквам от всеки на власт да постига резултати в интерес на хората."

"168 часа" публикува блиц интервю с кандидатите на БСП за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.

Според Калфин най-важното в страната е да се намери националният идеал на българите. Той очаква много шарена подкрепа в деня на изборите и призовава хората да гласуват.

В отговор на въпрос Данаилов казва: "Най-голямото отчаяние при обиколките ми видях в Родопите. Пълна безпътица! Затова питам - ние две Българии ли сме?" А по думите на Калфин има възможност икономическата криза действително да премине в социална и политическа.

В интервю за "Телеграф" кметът на София Йорданка Фандъкова разкрива своите приоритети. Те са насочени към инфраструктура и образование, като във всяка една от сферите говорим за зелени политики и екологичен подход, пояснява Фандъкова.

По думите й през следващия период ключови тема ще бъдат електронната община и санирането на панелните блокове.

След като изградихме голяма част от основната инфраструктура, влизаме за масирани ремонти на вътрешнокварталните улици и тротоари, допълва кметът.

На първа страница "Стандарт" оповестява: "Кандидат за кмет потъна вдън земя дни преди вота. Претендентът за управник на Долни Чифлик Стефчо Стоянов е издирван от съдия-изпълнител за 360 000 лева борч към банка."

Кандидатът за кмет на Свищов реши сам да си осигури подкрепата като напазарува гласове, коментира в друга статия "Стандарт".

Полицията сгащи 38-годишният мъж, докато в магазин за тютюневи изделия получавал списък с ЕГН-та и номера на личните карти. Оказва се, че той разполага с личните данни на общо 238 души от крайдунавската община.

Най-малко 4 млрд. лв. ще получи България за периода 2014-2020 г. от еврофондовете за проекти, свързани с образованието, пазара на труда, и за социалната интеграция.

Това съобщава за "Класа" Томислав Дончев, министър по управление на средствата от еврофондовете. Други приоритети ще бъдат енергийната ефективност, включваща санирането на публични и жилищни сгради, и транспортът.

По думите на Дончев за следващия програмен период България очаква да получи от еврофондовете 16,5 млрд. лв. при досегашните 13 млрд. лв.

"Няма да се отнема имущество без съд", е заглавието над интервю в "Труд" с Анастас Анастасов, зам.-председател на Народното събрание. Законът за гражданската конфискация ще бъде приет скоро, като една от поправките предвижда намаляване на срока за проверка на доходите.

"Освен това председателят на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност - Тодор Коларов, спомена, че може да се коментира и размерът на имуществото, над който може да се търси доказване на доходи и съответствие на доходи със собственост", пояснява Атанасов.

В отговор на въпрос той подчертава още: "Всяка една от процедурите, които се развиват в комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, след това минава през съда. Никъде в закона не присъства възможност за отнемане на имущество без съдебно решение."

Парите по Програмата за студентска мобилност "Еразъм" не се разпределяли справедливо от различните вузове, анонсира "Монитор", позовавайки се на Савена Борисова от Центъра за развитие на човешките ресурси.

При равни условия някои от студентите заминавали с по-голяма стипендия от други.

Тецовете "Бобов дол", "Марица 3" и "Брикел" ще продължат да работят, въпреки че не отговарят на евростандартите за екология и България е заплашена от наказателна процедура от ЕК и тежки санкции, информира на първа страница "Сега".

Централите вече се водят собственост на офшорки, регистрирани основно на Сейшелските острови, но ръководствата им не са променени и така те продължават да бъдат свързвани със скандалния бизнесмен Христо Ковачки.

Тецовете в Бобов дол и Димитровград вече са поискали нови разрешителни, а "Брикел" в Гълъбово дори е получила заветния документ.

"Потребителска булимия" ни докара суперкризата, смята икономистът Нинел Кьосева.

Пред "24 часа" коментира: "Тук е виновна икономическата теория на предлагането, тъй като не се обръщаше внимание на анализа на търсенето.

Смяташе се, че всяко търсене е добро, независимо дали се базира на нечестни доходи, на някакви сиви банкови операции. Или на рефинансирането на банките - никой не потърси сметка дали парите за тази операция просто не потъват.

Ето и сега председателят на Европейската комисия Жозе Барозу каза, че ще рефинансира банките, но никой не задава въпрос какво е състоянието на банките и има ли смисъл да се изливат тези пари.

Просто хвърляме едни пари, които могат и да потънат, важното е, казват те, да има потребление, което ще е базирано на същия нездрав кредит."

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen