"Сега": Искат такса и за неконсумиран ток
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
62

Енергийните дружества искат такса и за неконсумиран ток, акцентира "Сега". От 1 юли 2010 г. ще бъде въведена нова такса за ползване на електричество.

Тя ще е 1,80 лв. с ДДС на месец. Това стана ясно след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вчера.

Първа подобна такса поиска да въведе австрийската EVN, която доставя ток на Югоизточна България. Според шефа на енергийната комисия Ангел Семерджиев обаче таксата трябва да важи за цяла България.

Скандалното в предложението е, че на практика се иска всеки потребител да плаща два пъти за едно и също нещо.

Идеята е месечната такса да е като абонамент и да се надчислява, само защото жилището има достъп до енергийната мрежа.

От 2 години насам обаче достъпът до разпределителната мрежа вече е част от цената на тока и се отбелязва на отделен ред във всяка сметка.

Махат топлинните счетоводители, пише на първа страница "Монитор". Услугите на топлинните счетоводители да се ползват само по желание и да се премахне сегашното задължение сметките за парно в сградите етажна собственост да се изготвят чрез дялово разпределение.

Това предлагат от Комисията за защита на конкуренцията. Според направения анализ от ведомството сегашната нормативна уредба води до закрепостяване на клиентите.

60 моста в България са опасни за минаване, заявява в интервю за "24 часа" строителният министър Росен Плевнелиев. По магистрала "Хемус" например всички се нуждаели от спешен ремонт.

В министерството направили анализ на най-рисковите съоръжения и ще търсят финансиране в следващите 2 г., за да започне работа по тях.

Поддръжката на мостовете в България е на изключително ниско равнище, затова при прииждащи реки и тежки условия някои от тях започват да падат, смята Плевнелиев.

Продължавам да твърдя, че дупките, които стават все по-големи, и проблемите по мостовете и пътищата са програмирани в миналото - в начина, по който сме работили, категоричен е министърът.

Мутантите ще стоят само в лабораториите, отбелязва "Труд". "Ние сме поели абсолютно всички гаранции, че генномодифицирани организми (ГМО) извън лабораториите няма да излизат. Считам, че повече не е нужно ГМО да се коментира", заяви премиерът Бойко Борисов вчера.

"Можем да понесем и санкции, но сме поели ангажимент ГМО да не излиза от лабораториите. Ще си платим санкциите и толкова", допълни Борисов.

Той отказа да коментира намерението на президента Георги Първанов да наложи вето на промените в Закона за ГМО.

"Борисов: По-страшно е само на война", е заглавие от "24 часа". "По-тежки месеци не е имало за България от времето на войната, но правителството прави всичко възможно да ги изкараме." Така премиерът Бойко Борисов описа вчера икономическата ситуация.

Повод за изказването му стана стачката на лекарите и стоматолозите заради неизплатени пари и липсата им в хазната. "Не може вчера да съм превел парите, а те пак да стачкуват, защото сме ги проверявали", възкликна Борисов.

"Още 2% вноска - чао, надежди за край на кризата", е анализът в "24 часа" на Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".

Поводът е, че тези дни беше обявено, че здравната осигуровка ще бъде увеличена с 2 процента още тази година. Според Ангелов това решение очевидно е взето набързо и под натиска от заплахите за протести.

Вероятно затова не е имало време да се обърне внимание на огромните проблеми, които подобен подход създава. Увеличаването на облагането на труда е изключително вредно, тъй като съвсем пряко влияе негативно на икономиката.

Безработицата расте с бързи темпове и достигна 10,3% през януари по официални данни. Проблемът е дори по-голям, тъй като заетостта пада още по-бързо.

При толкова тежък пазар на труда той да се товари с увеличаване на данъчно-осигурителното бреме е най-малкото късогледо, е позицията на Ангелов.

"Класа" също отделя място на темата за увеличаване на здравната вноска. Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, представя неговата позиция: "Механизмът и начинът, по който ще се осигурят достатъчно средства са въпрос на политическо решение.

В този смисъл всичко, което води до увеличаване на средствата, за да се гарантира наистина качествено, достъпно и добро здравеопазване, ние го подкрепяме."

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, изтъква, че преди да се предприеме подобна стъпка е необходимо да се направи внимателен анализ на дейността на здравната каса и на цялото здравно осигуряване.

По думите му подобна едностранна стъпка противоречи на общата постановка на предизборната програма на правителството за намаление на социалните плащания.

Дянков вече е опасен за нашето здраве, коментира "Сега". Според автора аритметиката на финансовия министър Симеон Дянков е елементарна - пари няма, а докторите толкова държат на тях, но МФ не иска да бърка в резерва, значи ще вземем парите от гражданите и бизнеса.

Няма да товарим държавата, ще натоварим хората и здравната вноска ще скочи от 8 на 10%. Това трябва да стане от 1 април и се очаква да влее още 300 млн. лв. в здравната каса.

Сметките показват, че това ще се случи без участието на държавата. За нея, на практика, вноската си остава същата - почти нула.

Това безумие показва няколко неща, кое от кое по-тревожни. Дянков няма никаква представа какво се случва в държавата - нито на теория, нито на практика.

Никой разумен финансов министър не вдига данъци или осигуровки в разгара на криза, защото е ясно, че това ще доведе до задълбочаване на кризата.

Правителството няма никаква стратегия какво да прави в здравеопазването, работи на парче, като предимно потушава пожарите, които само създава.

Хванали 50 бандити от топ 300, посочва "Труд".

40-50 бандити, които тормозят България с продажба на дрога, лихварство и други престъпления, вече са задържани, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

Арестуваните са част от 300-те емблематични фигури от подземния свят, срещу които - по думите на Цветанов - "с години наред правоохранителните органи не са работели така, че да ги вкарат в затвора".

Той допълни, че е разпоредено на всички шефове на областни дирекции да предават незабавно информация в МВР, ако местни бандити напускат техните територии и се прехвърлят в други големи градове.

ДПС не вижда законови основания за импийчмънт, съобщава "Труд". Няма конституционни, нито законови основания за импийчмънт на президента Георги Първанов, обяви вчера заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след заседание на ръководството на движението.

Всичко останало около скандала на деня било в полето на моралните категории, а ДПС не искали да влизат в ролята на морални съдници.

По принцип стенограмата от срещата на президента с финансовия министър Симеон Дянков била достъпна по закона за обществена информация.

По-добре мир, отколкото война, предлага в интервю за "Труд" министърът на културата Вежди Рашидов. Той определя скандала между държавния глава и вицепремиера Дянков като ненужен и несъдържателен.

По простата причина, че той не лежи върху сериозните проблеми, които засягат страната. Според него няма нужда някой някому публично да се извинява. Просто да си подадат ръце като мъже. Много по-силно е да сключиш мирен договор, отколкото да започнеш война.

Студ и сняг скова България, пише "Труд". Снежни преспи затвориха ГКПП-Златоград вчера и трафикът между Гърция и България беше спрян за 4 часа.

Над 2 м стигна дебелината на снежната покривка по високите части в Смолянско. Близо 5-метрови вълни са залели вчера сутринта крайбрежната алея на Балчик и са нанесли сериозни щети.

Пътищата в страната бяха непроходими, движението в градовете - блокирано, а много училища и детски градини не отвориха врати.

Днес и заплатите замръзват, отбелязва "Труд". На днешното си заседание правителството се готви да приеме постановление, с което залага нулево повишение на чиновническите надници тази година.

Възнагражденията остават на нивата от 1 януари т.г., пише в проекта, чиито вносители са премиерът Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков.

СДС предлага антикризисен щаб, съобщава "Труд". Създаване на национален антикризисен щаб с представители на партиите, синдикатите и работодателите и бърза актуализация на бюджета за 2010 г.

Това са част от 13-те мерки срещу кризата, които СДС ще предложи след консултации с ДСБ на правителството, обяви вчера лидерът Мартин Димитров след заседание на Националния съвет.

Незабавната актуализация на бюджета се налага заради очаквания около 1 млрд. лв. дефицит за първите 2 месеца на годината, което поставя под сериозно съмнение изпълнението му, обясни Димитров. 

Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 10 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете