"Сега": Формите за контрол на вота се множат
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Бойко Борисов: БСП и ДПС си спасяват спонсорите, пише "Труд".

"С псевдомажоритарния вот Станишев и Доган хем си спасяват спонсорите, хем угаждат на президента, хем заблуждават хората, че в парламента ще влязат личности. А всъщност узакониха изборния туризъм", заяви вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него премиерът Сергей Станишев и лидерът на ДПС Ахмед Доган подготвят подмяна на вота на 5 юли.

"Готви се чудовищна манипулация и ще я свършат. Каквото сами си направят, после ще го сърбат. Лошото е, че на предстоящите избори няма да има наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа", допълни столичният кмет.

РЗС обсади Външно заради вота в Турция, съобщава "24 часа". 1000 активисти на РЗС и партньорите й блокираха вчера сутринта входа на външно министерство.

Протестът им бе срещу откриването на 123 избирателни секции за нашите парламентарни избори в Турция.

"Ще сезираме прокуратурата за престъпно бездействие от страна на МВнР. Ние сме против купуването на над 120 хил. гласа на лица с двойно гражданство от Турция", заяви Яне Янев.

По-късно сутринта Красимир Каракачанов и Димитър Абаджиев бяха приети от Любомир Кючуков, и.д. министър в отсъствието на Ивайло Калфин.

След срещата Янев обяви: "Силно сме разочаровани. В МВнР има хора, които работят срещу националните ни интереси."

Протоколите на СИК от евровота са проядени от грешки, отбелязва "Сега". За драстични нарушения в секционните протоколи от евровота сигнализират от щаба на Синята коалиция.

До момента десните са констатирали 120 сгрешени протокола, но проверката продължава. Вчера лидерите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров сезираха главния прокурор за шест случая на несъответствие между цифрите в тях и резултатите на ЦИК.

Ощетени са различни политически сили. Сините настояват главният прокурор да разпореди незабавна проверка на допуснатите закононарушения и да се потърси отговорност от виновните.

Поуките от 7 юни - формите за контрол на вота се множат, коментира "Сега".

Посочва се, че вследствие на обществената активност най-грубите форми на контрол на вота (пряко купуване на гласове, гласуване с множество удостоверения за гласуване на друго място, а донякъде и изборен туризъм), които бяха сериозно инкриминирани, бележат значителен спад в активността си.

На тяхно място се наместват по-дискретни варианти (лихварски мрежи), както и меки форми (контрол с импровизирани мрежи тип "Студентски град", където избирателната активност бе стимулирана с безплатни купони в заведенията в района, както и от мълва, че на касите на определени заведения ще се дават пари срещу заснет личен вот за определена партия).

За парламентарните избори  най-голямата опасност може би идва от служебно контролирания вот и тотален натиск на олигархичните работодатели над техните работници и семействата им.

"Вотът като търг с тайно наддаване", е озаглавен анализът в "Монитор". Социологът доц. д-р Антоний Гълъбов обръща внимание, че единственото ефективно средство за справяне със зависимия и купен вот, с което разполага демокрацията, е участието на гражданите.

Колкото повече избиратели предпочетат да гласуват, толкова по-несигурна става инвестицията в купуване или контролиране на гласове.

Въпреки съществените финансови ресурси, заделени за европейските избори, и около три до пет пъти по-големи средства, които предстои да бъдат "инвестирани" в парламентарните избори, печалбата на купувачите на гласове изглежда несигурна.

Затова кампанията върви все така вяло в очакване на поредната тръжна сесия.

Бойко Борисов държи на думата си, уверява в интервю за "Труд" Атанас Атанасов, мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Ямбол и председател на Районния съд.

Според него това, че законите се променят на парче, говори за правен нихилизъм. Само новият НПК, който е в сила от 2006 г., вече е променян 8 пъти.

А от 1990 г. досега Наказателният кодекс има 40 поправки. Така всяка реформа е хаотична и не води до стабилност в държавата и в правната система.

След изборите са възможни всякакви коалиции, допуска в интервю за "Сега" Катя Николова, член на ИБ на БСП.

Според нея действително е възможно в следващия парламент да има много партии. Тогава съвсем естествено ще се стигне до преговори, опиращи се предимно на намирането на сходни становища по изпълнението на обща управленска програма, насочена към преодоляване на проблемите, които създава кризата, и за по-нататъшно стабилно развитие на страната ни.

Ще управляват тези партии, които успеят да се споразумеят за изпълнението на такава програма, смята Катя Николова.

Костов да каже защо няма нов модерен проект вдясно, призовава от страниците на "Монитор"" Мария Капон, председател на Единната народна партия, мажоритарен кандидат за депутат в Пловдив-област.

Тя е привърженик на идеята за програмно правителство. Програмата, по която трябва да се работи трябва да има широка подкрепа в обществото и в партиите.

Би било добре министрите да имат съответната експертиза, така че да проведат компетентно важните политики. Днес е време за отговорни хора, които обичат повече страната си, отколкото собствените си партии или личните си кариери, призовава Капон.

Категорични предпочитания към дясноцентристки кабинет, сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено по поръчка на "Дневник" в периода 15-22 юни.

Открояват се четири водещи характеристика на актуалната политическа ситуация.

Относително висока мобилизация за участие в изборите. Увеличаваща се дистанция между ГЕРБ и БСП. Шанс за 8 политически сили да прескочат 4%-та бариера и да присъстват в 41-то народно събрание. Доминираща обществена подкрепа за дясноцентристки кабинет и промяна на сегашната управленска формула.

Сметната палата подхвана предизборните харчове, отбелязва "Труд". Сметната палата започва проверка за разходите на партиите, коалициите и инициативните комитети, направени по време на предизборната кампания. Това обяви вчера шефът на палатата Валери Димитров.

Одитът ще обхване счетоводните документи на 30 субекта. Ще бъдат изискани извлечения и от банковите сметки на партиите. Сметната палата няма право да налага санкции.

Обръчи от фирми диктуват политиката, казва в интервю за "Стандарт" Пламен Минчев, собственик на заводите за сокове и млека ВВВ. По думите му много бързо ще станем "европейци", ако Брюксел ни наложи предпазни клаузи в някои сфери. Само че тогава вече ще сме много бедни европейци.

Един червен картон, замразяването на сериозни суми от фондовете - това ще измете част от политическата каста, която живее вече с години на гърба на държавата. А това ще даде възможност в управлението й да влязат нови лица с наистина проевропейска ориентация.

Фидел Беев влезе в затвора с линейка, пише "Труд". Депутатът от ДПС Фидел Беев беше откаран вчера в болницата на Софийския затвор. Подсъдимият по делото за злоупотреби с горива влиза зад решетките по искане на прокурора по делото Роман Василев.

Съдия Георги Колев от Софийския градски съд уважи искането на обвинителя във вторник, защото Беев не се яви на трето поредно съдебно заседание.

20 г. затвор за Топлото, съобщава "Телеграф". Пълна конфискация на имуществото за бившия шеф на "Топлофикация-София" Валентин  Димитров-Топлото поиска вчера прокурорът Божидар Джамбазов.

В заключителната си пледоария по процеса той настоя съдът да даде на Димитров максималната присъда по обвинението, че е източил 6 млн. лева от дружеството, както и да му бъдат отнети всички имоти и пари.

Заключихме бивш премиер, съобщава от първа страница "Труд". България арестува бившия премиер на Косово Агим Чеку, който се издирва от Интерпол по искане на Сърбия. Арестантът стана "горещ картоф" за властите ни.

Белград веднага го поиска, за да го съди за геноцид. Прищина настоя за незабавното му освобождаване. МВР и прокуратурата твърдят, че арестът е правомерен.

Вицепремиерът Ивайло Калфин се усъмни, защото Чеку бил на официална мисия. Той идвал по покана на Соломон Паси, а имал срещи и в Министерството на външните работи.

"Газпром" отказва да махне посредниците за България, акцентира "Класа".

Директен договор за доставка на природен газ между "Булгаргаз" и "Газпром" няма да има, докато не бъдат изпълнени всички действащи споразумения между руската и българската компания. Това каза вчера в Москва вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев.

Преди дни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов намекна, че руската страна не е склонна да премахне посредниците. Страната ни поиска преки договори с Русия след януарската газова криза.

ГЕРБ със свой заместник-лидер в групата на ЕНП, информира "Труд". Българският евродепутат Румяна Желева получи едно от 10-те заместник-председателски места в парламентарната група на Европейската народна партия.

Дясноцентристката формация, в която членуват ГЕРБ и СДС, преизбра късно в четвъртък досегашния си парламентарен лидер, французина Жозеф Дол. Желева беше член на досегашния Европейски парламент.

"Това е признание за България. Това е и признание за направеното от ГЕРБ и начина, по който присъства в обществения живот на страната, както и на мястото, което заема в ЕНП - като значима партия партньор", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Любопитно Преди 6 минути

Как и защо Амелия Дайър е убивала стотици бебета четете в следващите редове

<p>Сексомния: Сексуалното безсъние, което може да съсипе живота</p>

Сексомния: Смущаващо разстройство на съня, за което никой не иска да говори

Любопитно Преди 28 минути

Какво е сексомания и може ли да се излекува четете в следващите редове

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

Свят Преди 1 час

Това е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Технологии Преди 2 часа

Системите за сигурност засичат все повече рискове

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Свят Преди 2 часа

От ноември насам подкрепяните от Иран бойци нанасят многократни удари с безпилотни самолети и ракети в Червено море, в пролива Баб ел Мандеб и в Аденския залив

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

Любопитно Преди 2 часа

Постоянният стрес, без възможност за истинска почивка, води до емоционално прегаряне и депресия

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Технологии Преди 2 часа

Невроморфният Hala Point обработва информацията 50 пъти по-бързо и използва 100 пъти по-малко енергия спрямо предишна подобна разработка на Intel

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 9 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 10 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Свят Преди 10 часа

Бел: Лятото ще бъде много трудно за Украйна

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 11 часа

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 12 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 12 часа

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

България Преди 12 часа

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

България Преди 13 часа

Борисов: Повече ние в сглобки не участваме