"Сега": Най-щедрите спонсори на партиите - депутатите
"Сега": Най-щедрите спонсори на партиите - депутатите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Депутатите са най-щедрите спонсори на партиите, пише на първа страница "Сега". Депутатите се оказаха най-стабилните спонсори на партиите през миналата година, когато имаше избори за европейски и национален парламент.

След като законодателят забрани дарения от фирми, а за гражданите определи таван от 10 000 лева, в отчетите на партиите се появиха доста познати имена, които щедро са спонсорирали формациите си. Едно от вероятните обяснения е, че кандидатите са финансирали партиите, за да си осигурят място в парламента.

Неуспялата еврокомисарка Румяна Желева и съпругът й Красимир Желев са дарили общо 20 000 лв. от семейния си бюджет на ГЕРБ. Сред дарителите са още министърът на културата Вежди Рашидов и депутатът Любен Татарски, както и парламентарният шеф Цецка Цачева.

В БСП дарителите са над 1850, като сред тях също има доста депутати. От дарения БСП е събрала почти 1,2 млн. лв. Приходите от членски внос са почти идентични - 1,3 млн. лв.

При ДПС кандидатите за депутати и евродепутати са дарявали под строй. На 22 юни почти всички са внесли по 4900 лв., включително и Ахмед Доган. С по-ниски суми са се отървали Корман Исмаилов (3000 лв.), който стана депутат, и кметът на Гърмен Ахмед Башев (2200 лв).

Прави впечатление тенденцията приходите от членски внос да се увеличават драстично в години на вот.

При по-малките партии най-мобилизирани в даренията са кандидат-депутатите на РЗС. Лидерът Яне Янев не е дал пари на партията си, но Димитър Абаджиев, Атанас Семов и Марио Тагарински са внесли по 10 000 лв.

Коалиционните партньори, сред които бившите сини депутати Нено Димов, Иван Колчаков, Румен Ангелов, Татяна Калканова, също са се бръкнали с максимума. Мария Капон е дарила РЗС с 5000 лв.

При "Атака" също е имало даряване по списък. 16 души са дали на 16 юни по 5000 лв., сред които са основните депутати на партията, начело с Волен Сидеров. 

Странно е, че в отчета за паричния поток партия "Атака" е записана като Политическа партия ЕООД. Отчетът не е подписан от лидера Волен Сидеров, а от шефа на фирма "Даниел М" ЕООД. От Сметната палата уточниха, че документът е подаден в този вид от партията, пише "Сега". 

ДСБ са събрали за 2009 г. 2,9 млн. лв., а СДС - 2,6 млн. лв. Малко депутати от "Синята коалиция" са дали пари за партиите си. Това не са направили нито Иван Костов, нито Мартин Димитров.

4139 дарили ГЕРБ, 1854 - червените, отбелязва "24 часа". Това става ясно от отчетите на Сметната палата, обявени на сайта на институцията вчера.

ГЕРБ е събрала от дарения около 400 000 лева. БСП е успяла да набере 1,2 млн. ДПС има най-къса листа - само от 49 дарители. Въпреки това хората на Доган са събрали 230 600 лева. Сините на Мартин Димитров отчитат 381 592 лева, а ДСБ са набрали малко над 1 млн. РЗС на Яне Янев е обявила 897 690 лева, а "Атака" - 182 620 лева.

ГЕРБ има най-много налични пари - 9 млн. БСП пък е харчила най-много - близо 12 млн.

100 000 забравили да обявят доходи, съобщава "Труд". От 1 май данъчните ще привикат над 100 000 души, които не са декларирали доходи извън трудови правоотношения за 2007 и 2008 г., обявиха от дирекция "Осигуряване" на НАП вчера.

Нарушенията са били засечени, когато е било направено съпоставяне между подадените от гражданите данъчни декларации за съответните години и предоставените от фирмите данни за платените пари по т. нар. граждански договори. Става въпрос за необявени доходи за около 500 млн. лева и съответно невнесени данъци за 70 млн. лева.

Ще приключим с лицата на прехода, заявява в интервю за "Труд" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите му е важно България да затвори страницата с организираната престъпност. Днес имаме политическа воля да постигнем справедливост, да стигнем до обективни съдебни процеси, уверява Цветанов.

"Смятам, че оттук нататък които и лица да се занимават с организирана престъпност, няма да могат да получат онова влияние и да укрепнат с тази взаимна връзка с политиката, както в годините на прехода.

В България през последните 20 години така са се затвърдили практиките, че влизането в политиката е само и единствено, за да се генерират пари за хората, които са в управлението.

Всъщност политическата класа през последните 20 години беше част от корупцията и от организираната престъпност", казва вътрешният министър.

"22% от жалбите са срещу парното, тока и водата", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Гиньо Ганев, национален омбудсман на републиката. Той посочва, че от 2005 г. до края на 2009 г. до омбудсмана са отправени 11 453 жалби и сигнали. По 94% от тях проверката на омбудсмана е приключила, а по останалите 6%, които са случаи с по-висока фактическа и правна сложност, институцията продължава своите проверки.

Ганев отчита, че в огромния брой случаи държавните органи и общините не само чуват, но и се вслушват в препоръките и внушенията на омбудсмана.

Умният управленец вече чувства, че ако поправи една своя грешка, посочена от омбудсмана, това го прави още по-силен и авторитетен в очите на обществеността.

Сбогом на реформите, е коментарът в "Сега". Посочва се, че основополагащият проблем на управляващите бе, че дойдоха на власт без никаква визия за реформи. Впоследствие кризата ги принуди да чертаят на коляно спасителни планове, но принудата е винаги лош съветник.

Объркването на правителството пред шеметно задълбочаващите се проблеми даде повод на работодатели и синдикати да му изземат управленските функции. ГЕРБ стана заложник на тристранните преговори, които изядоха много време и изпиха и бездруго слабата воля на управляващите. С последните си щрихи в антикризисния план ГЕРБ на практика отложи провеждането на значимите реформи поне за средата на мандата, като даде приоритет на паническите мерки за пълнене на хазната.


Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче