"Сега": Българите затягат коланите още повече
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
32

Българите още повече затягат семейните бюджети, пише на първа страница "Сега". Това показват данните на Националния статистически институт.

Като цяло продажбите на дребно в България за година са се свили с 3%. Това е най-ясният показател дали сме излезли от кризата или не. За година продажбите на мебели, домакинска техника и битови стоки са се свили с близо 6%, на автогорива и масла с над 5%, а при обувките и дрехите - с 9%.

Дали защото българинът вече се грижи повече за здравето си, или защото боледува повече, по-големи обороти отчитат само аптеките и дрогериите. От август 2010 до август т.г. продажбите на лекарства, медицински стоки и козметика са скочили с близо 7% според данните на НСИ.

В групата "храни, напитки и цигари" няма промяна спрямо 2010 г.

БДЖ е във фактически фалит и всеки един от кредиторите може да поиска веднага затварянето на компанията. Това са заявили за "Труд" от министерството на транспорта в понеделник по повод доклад за компанията, изготвен от държавния финансов контрол.

В документа пише, че БДЖ е в състояние на неплатежоспособност и свъхзадлъжнялост. Към 31 декември 2010 г. дълговете на БДЖ са общо 795 854 427 лева.

Дизелът става по-скъп от Нова година, пише под глава "Стандарт". Причината е скокът на акцизите, заложен в проектозакон на финансовото министерство

Според него налогът за нафтата ще се вдигне от 615 на 630 лв. за 1000 литра. Със също толкова ще се увеличи ставката за керосина. Промяната е заради поетите към Брюксел ангажименти.

В момента цената на дизела е около 2,41 лв. за литър. От януари само от акциза тя ще се вдигне с 2 стотинки.

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки. Така килограм метан ще струва със 7 стотинки по-скъпо.

Продажната цена на храните, които се предлагат във веригите, набъбва от 29 до 113% заради големите търговски такси, които плащат производителите, за да се продават техните стоки, акцентира "Монитор".

За това съобщиха вчера от инициативния комитет за честна търговия. Представителите на българските производители от различни браншове се оплакаха, че търговските вериги, които работят у нас, прехвърлят оперативните разходи, както и търговския риск, на производителите и доставчиците.

След като през тази година имаше сериозен проблем с унищожаването на хранителни стоки с изтекъл срок на годност, които се задържат в магазините, от хипермаркетите са намерили решение на проблема, като връчват на производителите директно фактури за унищожената продукция, които те трябва да плащат.

За да се продава някоя стока на стелажите в големите магазини, доставчиците дължат такса за листване на продукта, такса при първоначално сключване на договор, такса за нов обект, както и такси за участие в билбордове, в тв реклама и за брандиране.

Нашите производители плащат също така такса за отваряне на нови магазини в България.

София цъфти в предизборни отчети и възкръсва в обещания, коментира "Сега". Настана време кметовете да се отчетат за (не)свършеното, а опонентите им да обещаят (не)изпълними неща. Така може да се обобщи предизборната кампания в София, в която се включиха цели 25 души.

От тях обаче реално в битката са само трима-четирима. Опонентите обещават всичко, бързо и евтино. Сред предлаганите решения има и такива, които директно издават некомпетентността на предлагащите ги.

Всеки от кандидат-кметовете обещава да се справи с най-наболелите проблеми, но никой не отговаря конкретно на въпроса "как". В предизборните програми на основните претенденти за кметския стол проблемите са ясно дефинирани - кучета, дупки, паркиране, градския транспорт, чистота.

Как на практика ще се решат тези проблеми и откъде например ще дойдат парите, които са нужни и не са никак малко, никой не е посочил.

Иначе всички се обединяват около тезата, че парите на София са се увеличили четири пъти за последните години, но качествено подобрение в града по никой от проблемите не се вижда.

Решителността им се сломи предизборно, анализира "Сега". Преди избори държавата излиза в отпуск, политиците се представят за творци на идеалния свят, а вселената се свежда до мащабите на изборна урна. В такива времена са най-опасни кризите.

Завихрени в любовен танц с електората, държавните мъже губят всякаква решителност. Тази мекушавост на политическата класа в месеците преди вот я прави неспособна да взима адекватни решения и да управлява. Особено в кризи, когато се изисква лидерство.

А у нас кризи да искаш - икономическа, етническа, социална! Предизборната ситуация позволи разпалването на етническа омраза по улиците на българските градове.

Заради вота партиите, които купуват ромски гласове, реагираха плахо и предпазливо, с изключение на националистите и расистите. Разрушителните сили мигом взимат връх, щом разумните се поколебаят.

Единствената решителност, която кабинетът проявява, е в борбата срещу чуждите търговци на гласове и показното рязане на ленти.

"Труд" коментира защо надписите срещу изборната търговия с гласове - иначе добра идея, станаха толкова неефективни, колкото надписите на цигарените кутии, че пушенето вреди сериозно.

Авторът припомня, че целта преди 2 г. бе широка информационна кампания за правата и отговорностите на избирателите. Но надписите бяха само една от мерките в цял един пакет и другите останаха на хартия.

Приспособимостта и изобретателността на търговците на гласове за пореден път доказва, че отговорността за манипулациите и на партийния и политическия елит. Предупрежденията няма да действат, докато партиите са неразличими една от друга, без ясни социални оферти.

Кандидат-президентите изминават на ден стотици километри, за да успеят да направят повече предизборни срещи, отбелязва "Дневник". През първата половина на кампанията активността на претендентите с най-големи шансове - Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, изглежда изравнена.

Общо досега те са пропътували 41 500 км, което е малко повече от обиколката на екватора. За 21 дни кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев е изминал близо 11 500 км в страната. Ивайло Калфин и Стефан Данаилов от кандидатпрезидентската двойка на БСП следват отделни маршрути.

От 30 юли до 9 октомври Калфин е изминал над 15 хил. км според щаба му. Още преди официалното откриване на кампанията той е посетил 23 от 28 области в страната.

Независимата Меглена Кунева навъртя над 15 хил. км от обявяването на кандидатурата й на 6 юни до момента. Тя беше най-активна още преди да се кандидатира за президент, а през летните месеци предприе 20-дневна обиколка.

Няма да има дълги бюлетини, обещава в интервю за "Новинар" Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

И обяснява: "Дължината на част от бюлетините беше породена от регистрацията на партии и коалиции, които издигнаха своите кандидатски листи в съответната община.

Плурализмът предполага всяка една от регистрираните пред Централната избирателна комисия партия по места в общините да се регистрира самостоятелно или в коалиция заедно с други партии или коалиции.

Някои от общините се оказаха примамливи за политическите партии и при тях се достигна до дължина на бюлетините над един метър. ЦИК няколко пъти променяше своите параметри, за да може да бъде удобно отпечатана бюлетината най-вече за общински съветници.

В някои общини бюлетините ще бъдат намалени максимално, но така че текстовете да са достатъчно добре четивни. Така че няма да има дълги бюлетини."

България е не парламентарна, а полицейско-прокурорска република, коментира "Сега".

В парламентарната република България структурата, създадена да брани конституцията, ограничи правата на парламента оня ден. Със 7 на 5 гласа Конституционният съд реши, че МВР и прокуратурата имат право да отказват да дават на Народното събрание информация за свои разследвания.

Решението е по повод искане на главния прокурор Борис Велчев да бъде обявен за противоконституционен чл. 100 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Според него парламентът може да задължава всички държавни органи и длъжностни лица от държавната и общинската администрация и гражданите да предоставят необходимите сведения и документи във връзка с въпросите, предмет на анкети, проучвания и изслушвания, дори когато сведенията представляват следствена тайна.

Според шефа на държавното обвинение това е намеса на законодателната власт в работата на съдебната. И седем конституционни съдии приеха това за вярно.

Земеделската земя - магнит за свободните капитали, е темата на "Труд". В земеделието навлизат свежи пари от други сектори на икономиката. Явлението придобива мащабни размери, съобщават кореспондентите на вестника.

Адвокати, нотариуси и банкери в Търговищко масово насочват свободните си средства в земеделска земя. Сладоледен бос в Търновско отглежда пшеница и слънчоглед. А шуменски бизнесмени продадоха кланицата си и сега ги сочат като едни от най-големите собственици на земя в страната.

Гражданите на ЕС ще могат да връщат стоки, закупени от интернет или получени при друга форма на дистанционни продажби, до 14 работни дни от получаването на стоката, съобщава "Сега".

Потребителите могат да се възползват от това си право, без да дават обяснения за решението си и да заплащат каквито и да било суми за това, че са ползвали стоката.

Това предвижда нова директива за защита на потребителите за продажби, при които купувачите нямат пряк контакт със стоката или продавача. Документът бе приет вчера от Съвета на Европейския съюз.

Ще взема мерки срещу мобилните оператори, заявява в интервю за "Труд" Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите.

Той посочва, че приоритет в работата на комисията ще бъде превенцията. "Нашата роля е не да ходим по търговската мрежа и да търсим някаква опасна китайска стока, а да насочим усилията си за спирането й на митницата. В търговската мрежа контролът е разпилян и неефективен."

Друг акцент в работата на комисията е да ограмоти българина като потребител. Златев поставя мобилните оператори в белите полета на потребителската защита. В тази област нерешените въпроси са много. В същото време те засягат четири пети от българите.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ и ЕС да се намесят или в Газа става мащабна война

САЩ и ЕС да се намесят или в Газа става мащабна война

Свят Преди 4 часа

„Фигаро“: Западът няма право да продължи да игнорира конфликта, който заплашва да ескалира в мащабна война

Небостъргачът „Златен век“

Строителството на „Златен век“ може да продължи

България Преди 7 часа

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения

Това ядоса Путин: Трябва да реагираме

Това ядоса Путин: Трябва да реагираме

Свят Преди 9 часа

Украйна постави приятел на Путин под домашен арест

Водещи учени - ковид може да е създаден изкуствено

Водещи учени - ковид може да е създаден изкуствено

Теми в развитие Преди 9 часа

Според авторите разследването на СЗО за произхода на коронавируса не е направило "балансиран преглед"

Премиерът Стефан Янев се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа

Премиерът Стефан Янев се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа

България Преди 10 часа

Двамата изразиха общо мнение, че борбата с корупцията в България е от основно значение

<p>Щуро ергенско и моминско парти в &ldquo;All Inclusive&ldquo;</p>

Щуро ергенско и моминско парти в “All Inclusive“

България Преди 11 часа

Не пропускайте комедийния сериал в петък, от 21:00 ч., по NOVA

Почина тригодишното дете, ранено на Гергьовден

Почина тригодишното дете, ранено на Гергьовден

България Преди 11 часа

Тежката катастрофа стана в Добрич

<p>Какво говори за вас любимата ви храна</p>

Какво говори за вас любимата ви храна

Любопитно Преди 11 часа

Вижте какво казват експертите

Реджеп Ердоган

Ердоган обяви края на ковид-локдауна в Турция

Теми в развитие Преди 12 часа

Ердоган: Намерението ни е до края на май да продължим да действаме предпазливо

Кевин Спейси може да се спаси от дело за сексуално посегателство

Кевин Спейси може да се спаси от дело за сексуално посегателство

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който го е обвинил, отказва да бъде огласено името му

Детските ясли - къде има най-много места и къде най-малко

Детските ясли - къде има най-много места и къде най-малко

България Преди 12 часа

С 3,5% намаляват местата през 2020 г.

ГЕРБ: Ставаме свидетели на политически чистки

ГЕРБ: Ставаме свидетели на политически чистки

България Преди 14 часа

Силно притеснен съм от това, което се случва в последните 48 часа в управлението на служебния кабинет, коментира Кирил Ананиев

НАП

ВАС пита съда в Люксембург за изтеклите лични данни

България Преди 14 часа

Приходната агенция беше осъдена и трябва да плати 500 лева обезщетение

Автомагистрала "Хемус"

Антикорупционният фонд иска от Сметната палата проектодоклада за одит на „Автомагистрали“

България Преди 14 часа

Редица медийни публикации твърдят за злоупотреби от страна на дружеството