"Сега": Борисов прави самостоятелно правителство
"Сега": Борисов прави самостоятелно правителство   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върви по-скоро към съставяне на самостоятелно правителство на малцинството, отколкото към съюз със Синята коалиция.

Това се разбра вчера от думите на столичния кмет и на лидера на ДСБ Иван Костов в изявления по БНР.

Въпреки обществените очаквания ГЕРБ да състави кабинет с участието на сините и сигналите, че вървят неофициални разговори между двете формации, вчера Костов заяви недвусмислено, че преговори няма.

Бойко Борисов пък изобщо не засегна въпроса за състава на бъдещия кабинет. Вместо това той заяви, че днес ще събере своите 116 депутати преди първото заседание на парламента във вторник.

Няма да гоня добрите полицаи, обещава председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В интервю за "Стандарт" той посочва, че актуалният политически момент изисква няколко незабавни мерки по отношение на МВР.

Първата е насочена към премахване на дублиращите функции между МВР и ДАНС и възстановяване на ГДБОП в системата на министерството. Това не само ще реабилитира престижа на службата, но и пряко ще подобри противодействието на организираната престъпност.

Втората мярка ще бъде преместването на двете основни звена от Министерството на извънредните ситуации - Гражданска защита и спешния телефон 112, в МВР.

Третата много важна спешна мярка е свързана с дейността на разследващите полицаи, където прекомерната натовареност се задълбочава.

Янаки Стоилов иска червената партия, съобщава "Труд".

Шефът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, заяви вчера, че може да се кандидатира за лидер на столетницата.

"Смятам, че имам опит и способности. Мотивът ми не е личен", каза той. Инакомислещите в БСП се събраха вчера, за да обсъдят изборната загуба.

Те поискаха заседание на нов извънреден конгрес, с нови делегати, а не сбирка на постоянно действащия, както планира соцръководството. Според Стоилов вот на доверие, какъвто соцлидерът Сергей Станишев смята да поиска, може да доведе до ерозия в БСП.

Станишев не поиска никога съвет от мен, споделя пред "Труд" Александър Лилов, бивш лидер на БСП. Той посочва, че има колективна отговорност за изборното поражение на БСП.

Очевидно състоянието на структурите и на ръководството на партията не е добро, за да допуснат такива сериозни политически грешки. Но има и лидерска политическа отговорност. Не може да инкасираш такава невиждана загуба и да поискаш да останеш лидер.

"Трябва да се даде време на Сергей Станишев добре да обмисли своето решение и да го оповести публично, а не да се делим на "за" и "против". Става дума за принцип, за лично политическо достойнство", допълва Лилов.

Станишев има противници в БСП, но няма алтернатива, смята политологът проф. Петър-Емил Митев. В интервю за "Новинар" той казва:

"БСП направи всичко възможно, за да мобилизира електората си. Вероятно онова, което получи, е горната граница. Станишев положи максимални усилия, за да влезе в ролята на приемлив за младите партиен лидер.

Изборите показаха до каква степен всичко това е недостатъчно.Фатално недовиждане, за което лидерът носи главна отговорност, е, че като мобилизира максимално електората си чрез агресивен пиар, ще провокира мобилизация на несъгласните с партията. А те са много повече."

"Сините - битка за оцеляване или втори живот?", е озаглавен коментарът в "Труд". Катастрофална загуба или реална победа. Това са двете крайности в анализите за резултатите на Синята коалиция на парламентарните избори.

Факт е, че четири години от тях нищо не зависеше. А сега от 15 души може да зависи стабилността на управлението. За Мартин Димитров и Иван Костов ще бъде много важно как ще си изиграят козовете в преговорите с ГЕРБ.

Ако лидерите вкарат коалицията във властта, едва ли вътрешните им противници ще са толкова гръмогласни. Оцеляването и растежът на десницата ще зависят от това дали ще успее да удържи целостта си.

Синята коалиция не възроди СДС и не обедини дясното, смята Пламен Юруков, бивш председател на СДС. В интервю за "Монитор" той определя Синята коалиция като личен проект на Иван Костов, който му гарантира политическото оцеляване.

Това не е нито проект, който ще възроди синята идея, нито ще обедини дясното, защото той никога не е бил мислен като такъв от своите създатели.

Дясното обединение трябва да бъде на основата на принципи и програми за управление. Такова нещо не се състоя, лаконичен е Юруков.

Винаги има риск премиер да се разсърди на съда, е озаглавено интервюто в "24 часа" с Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд.

Той е категоричен, че съдебната реформа трябва да продължи. Промените, бавно и мъчително, се случват заради консенсуса сред политическите сили и в цялото общество, че те са необходими - най-вече на българите и на европейските ни партньори.

Въпросът не е дали реформата ще продължи, а дали ще се ускори, дали ще е по-радикална. Конкретните промени, които трябва да се направят, зависят от волята на новата власт, посочва Пенчев.

Генерала се разделя с Маниака, пише на първа страница "Труд". Един от депутатите на ГЕРБ ще се откаже от парламента още преди да се е заклел като народен избраник.

Вчера стана ясно, че Бойко Борисов ще се раздели с бургаския си депутат Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака. Причината е, че гангстерската му музика влошава имиджа на ГЕРБ.

Армията се сви до 29 379 души, информира "Труд".

"В момента численият състав на армията ни наброява 29 379 души. Тоест тя е окомплектована на 90,5%. В повечето армии на НАТО този показател е сходен и се смята, че не влияе на бойните способности.

Най-голямо е попълнението с офицери - 96%, а най-малко с войници и матроси - 86%. Иначе по списък въоръжените сили в мирно време трябва да са 32 156 души", съобщава за вестника бившият шеф на Генщаба и на Щаба по отбраната ген. Златан Стойков.

Шефовете на "Мини Марица-изток" са уволнени за злоупотреби, пише "Сега". Сериозни злоупотреби, харчене на държавни пари не по предназначение и нагласени обществени поръчки са източвали "Мини Марица-изток" ЕАД.

Измамите изскочиха от одит в дружеството и затова "Българският енергиен холдинг" уволни двама от шефовете му - Иван Марков и Гочо Христов.

Двамата са довели въгледобивното предприятие до чувствителен спад в печалбата и са допуснали сериозни злоупотреби и нарушения на финансовата дисциплина.

Със 70 мерки ГЕРБ трябва да оправи България, е анализът в "24 часа". Институтът за пазарна икономика предлага списък от 70 мерки, които трябва да се приложат от управляващите, за да се повиши благосъстоянието на хората е нас.

Според експертите на института са необходими условия за реална конкуренция в редица сектори, в които държавата е създала толкова ненужни и изкривяващи правила, че на практика не позволява на предприемачите да предложат най-добрите условия на потребителите.

Друга препоръка е висока прозрачност на бюджета чрез публикуване на редовна и изчерпателна информация, както и прозрачност на работата на администрацията, което ще позволи да се осъществява контрол.

Подчертава се, че е изключително важно да се започне с реформите веднага.

Трябва да спестим 2 млрд., е позицията на финансистът от ГЕРБ Симеон Дянков. В интервю за "Стандарт" той обяснява:

"Трябва да се съкратят разходи, за да спестим 2 млрд. лева. Ще имаме повишаване на приходите, като свържем НАП с митниците. Това ще спре контрабандата и ще донесе около 100 млн. лева приходи до края на годината.

Но ще трябва да се съкращават и разходи - чрез одита на енергийните проекти и спиране на неефективните. Няма да се откажем да увеличим вдовишките пенсии с 50 лева и да намалим осигуровките с 5%.

Именно така ще оставим повече средства в крайния потребител и ще запазим стабилни доходите и работните места."

Бизнесът иска до 10% премии на чиновниците, отбелязва "Труд". До 10 на сто върху заплатата да се свие субсидията за допълнително материално стимулиране на администрацията и това да се запише в нормативен акт.

Предложението е част от мерките на Българската стопанска камара срещу кризата. Цялата си програма камарата ще изпрати на бъдещия премиер през тази седмица.

Според шефа й Божидар Данев сега администрацията си разпределяла безконтролно допълнително пари, които достигали до 70-80% от редовната заплата.

Парите за обезщетенията за безработица свършиха, съобщава "Сега". Заради кризата още в средата на годината привършиха парите, предвидени за обезщетения за безработица в бюджета на Националния осигурителен институт.

Това се дължи не само на растящия брой хора, които губят работата си, но и на лоши разчети на социалното министерство. Въпреки това не се очаква държавата да спре да плаща обезщетенията.

България се връща в подготвителен клас, коментира "Сега". Наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които проследиха изборите в България, заявиха намерението си да поискат нова процедура за наблюдение над държавата заради установените от тях сериозни нарушения.

ПАСЕ наблюдава само онези държави, чиято демокрация се разминава с важни принципи на 47-членната организация. България ще бъде уникален пример как държава от висшия клуб на европейските демокрации се връща в подготвителен клас.

Унижението ще бъде записано в бележника на Бойко Борисов, ако неговото правителство не убеди за месец-два Комисията по наблюдението да му даде отсрочка.

Иначе на сесията на ПАСЕ през септември-октомври ще трябва да убеждава не отделни чужди депутати, а 46 държави, че не заслужава такова строго отношение заради грешките на своите предшественици.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 18 минути

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 25 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 12 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 13 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.