"Сега": Бойко може да мине от думи към дела
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
61

"Който не ми издържа на темпото, сменям го", заявява пред "24 часа" министър-председателят Бойко Борисов.

За първите 100 дни на управление той казва, че са направили максимума, който е бил възможен. Още повече, че никой не ги е оставил през тези 100 дни на спокойствие.

С министрите е трябвало да отбиват атаки отвсякъде.

Що се отнася до оценката на Синята коалиция, те са я дали, като подкрепиха кандидата на ГЕРБ за кмет на София.

А Волен Сидеров е верен при всяка ситуация, защото "всяко изпъчване и говорене срещу ГЕРБ не е полезно", посочва Борисов.

Премиерът вижда в Синята коалиция, "Атака" и РЗС истинската опозиция. "Просто така бих искал да изглежда БСП - градивна опозиция", допълва той.

В момента има работещ кабинет, който се толерира и от Брюксел, и от Щатите, и от народа, казва министър-председателят.

"100 дни стигат! Бойко може да мине от думи към дела", коментира "Сега". През трите месеца, след като пое управлението, Борисов имаше шанс да покаже, че се справя успешно в кризисни ситуации.

Огромен бонус за него е бързата му реакция при  вътрешнопартиен или управленски гаф.

Още един плюс за Борисов - на този етап той лавира прекрасно сред по-малките десни партии - СДС, ДСБ, "Атака" и РЗС, които подкрепят кабинета на малцинството.

Борисов успява да ги държи на разстояние, като в същото време, поощрявайки ту една, ту друга, им придава значимост.

Но премиерът не може да продължава да управлява само с идеята, че съществува, за да нокаутира крадливите си предшественици. В един момент трябва да направи нещо и за избирателите си.

"Бойко си писа 5 за 100-те дни", акцентира "Труд".

Според премиера Бойко Борисов най-важната свършена работа са спрените заменки с гори и отпушеното финансиране по еврофондовете. Борисов напомни, че е поел държавата в тежък момент.

Не можехме да знаем, че до такава степен безобразно са управлявали, каза той.

Премиерът отново декларира подкрепа за главния прокурор Борис Велчев. Но му направи забележка, че ако и на него му броят всеки 100 дни, ще разбере защо властта бърза като "пожарна команда".

Вчера Борисов инспектира строежа на площадката, върху която ще бъде издигнат заводът за боклук.

СДС зове за чистка на чиновници, пише "Труд". "Октоподът на ДПС и БСП продължава да действа."

Така лидерът на СДС Мартин Димитров разкритикува ГЕРБ за стоте дни управление. Синият лидер обясни в Шумен, че ненавременното махане на "лошите управници" от тройната коалиция се отразява зле на дясната подкрепа.

ГЕРБ взе 3 от 8 балотажа за кметове, отбелязва "Труд". Партията на Бойко Борисов взе внушителна победа над ДПС в пловдивския район "Източен".

Кметове от ГЕРБ ще управляват и район "Илинден", София, и пернишкото с. Кошарево.

Двама от избраните кметове са независими - в Раднево и Ракитово. БСП печели в с. Горски Сеновец, ДПС в Дулово, а ЗНС и ПД "Социалдемократи" - в Бяла Черква.

Изтегляме се от Косово, е темата в "Труд". След месец нашият инженерен взвод напуска завинаги Косово. Българското присъствие в най-младата държава на Балканите и Европа ще остане символично - няколко офицери в щаба на силите на КФОР в зона Юг, които миротворстват под егидата на НАТО.

Така след близо 10 г. двадесетият ни контингент от 50 души, който е дислоциран в Призрен, където е щабът на южната зона на многонационалните сили, ще се окаже и последният в размирния регион.

"Държавата ще си иска обратно всички гори от Сакскобургготски", казва в интервю за "Сега" аграрният заместник-министър Георги Костов. До момента държавата обмисляше да си търси само 4521 дка, които заради грешка на поземлената комисия в Самоков бяха върнати два пъти на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

"Искът срещу наследниците на бившите царе ще бъде заведен най-късно в сряда. Чрез него държавата ще си поиска всичките около 16 000 дка в Рила, като ще позволи на Сакскобургготски да доказва в съда за каква част от тях има документи и може да ги притежава", уточни Костов.

На практика ще се прави цялостна преоценка на реституцията на царските гори.

За ДАНС - не емоционално, коментира "Дневник". В следващата половин година се очаква да бъде изготвена обещаната от ГЕРБ стратегия за национална сигурност.

При условие че ДАНС, дори и при оздравителни спешни мерки, продължи под една или друга форма да генерира несигурност и скандали, няма да бъде изненада, ако управляващите изцяло преосмислят проекта, вече в контекста на цялостното реформиране на сектора за сигурност.

ДАНС ще я има, обеща Цветанов, пише "Труд".

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще я има. За мен е много важно агенцията да съществува, защото ще може да подпомага и дейността на МВР.

Това заяви категорично вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по повод разразилия се дебат дали структурата трябва да продължи да функционира. МВР шефът обяви пред БНР, че ДАНС трябва да се оздрави и да заработи в правилната посока.

Само сините стягат битка за бюджета, коментира "Труд". В навечерието на стотния си ден правителството внесе бюджета в Народното събрание.

Малката постна пица на Симеон Дянков предполага голяма парламентарна кавга, но на повечето от потенциалните участници в нея им липсва енергия и влияние, за да достигнат до големи обществени групи. БСП е морално отслабена.

Каквото и да кажат левите депутати по време на дебатите, то едва ли ще бъде чуто. В същото време бившият им коалиционен партньор, ДПС, опазвайки се от вътрешни проблеми, засега пази мълчание по отношение на бюджета.

"Атака" загуби революционния си устрем и забрави радикалните си послания, превръщайки хората на Сидеров в кротки националисти в рамките на статуквото.

От РЗС засега заявяват твърдата си подкрепа за бюджета. Изглежда само от Синята коалиция може да се очаква значим парламентарен хъс. Сините имат достатъчно принципни и тактически основания, за да влязат в подобен дебат.

Четири години ще работим за Гагаузов, е озаглавено интервюто в "Труд" с Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие.

Той обяснява: "В момента министерството има задължения по текущи договори за 300 млн. лева в следващите години. Т.е. бившият регионален министър Асен Гагузов е подписал договори, които ме задължават оттук нататък с 300 млн. лева.

Ако добавим и договорите на Агенция "Пътна инфраструктура", отиваме сигурно на над 500 млн. лева. Същевременно регионалното министерство има дефицит за 2009 г. от 52 млн. лева, а АПИ добавя още 130 млн. лева, или стават общо 180 млн. лева дефицит за т.г., което е повече от капиталовите ни разходи за 2010 г.

Заедно с 500-те млн. задължения за бъдещи периоди това означава, че в следващите 4 г. ние работим за Гагаузов, за договорите, подписани от него."

"Войната между правителството и общината свърши", обявява от страниците на "Новинар" Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София.

По думите й: "На София са необходими дългосрочни стратегически цели и изпълнение на мерките за тяхното постигане.

Разчитам не просто да решаваме проблеми, а да залагаме на динамично европейско развитие на града чрез включването на нови технологии в решенията.

Нашата цел е София да се включи в мрежата на европейските градове и региони, а не само да ги догонваме. Аз залагам на това партньорство.

То ще ни позволи и привличането на много допълнителен финансов ресурс извън оперативните програми, по които Столична община е най-добрият бенефициент към момента."

Свалят чиновниците от колите, съобщава "Монитор". Огромна част от държавните чиновници ще бъдат лишени от екстрата да разполагат със служебен автомобил и личен шофьор.

Целта на мярката е да се спестят пари на бюджета и е разпоредена лично от премиера Бойко Борисов. С персонална кола ще разполагат само служителите, чиято работа налага това, е научил вестникът от министър-предеседателя.

Той вече е възложил на главния секретар на Министерския съвет да се преразгледа кой на "Дондуков" 1 не може да мине без облагата.

ГЕРБ разчита на категорична победа на вота в София, е анализът в "Монитор". Посочва се, че кандидатът на ГЕРБ и на останалите десни партии в София се стреми към завършването на един мандат, който вече е получил подкрепата на избирателите, и може да разчита на стабилна подкрепа от страна на изпълнителната и законодателната власт.

Предизвикателствата пред нея са свързани преди всичко с мобилизирането на десните избиратели, част от които запазват своите резерви по отношение на ГЕРБ.

Фандъкова има достатъчно свободно политическо пространство пред себе си и няма нужда да търси политически сблъсък с опонентите си, смята авторът.

Дано през лятото да излезем от кризата, казва в интервю за "Монитор" Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Според нея една администрация трябва да бъде ефективна и да прави толкова разходи, колкото са необходими за предлагането на качествени услуги.

"Правим съкращение в администрацията, която на практика не произвежда брутен вътрешен продукт. Така че мисля, че това е правилна стъпка", обяснява Стоянова.

Що се отнася до хазартните игри, според нея забраната им не е удачна и само ще ги хвърли в сивия сектор.

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 20 минути

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 45 минути

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 10 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 11 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 13 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 14 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 15 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 15 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 16 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 17 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 17 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 18 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 19 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 19 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 19 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците