"Сега": Без съдебни споразумения при смърт
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

ГЕРБ напълно забранява съдебните споразумения при причинена смърт, пише на първа страница "Сега". Покрай широко рекламираните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс срещу шофьорите убийци ГЕРБ се опитва да реши кардинално въпроса със споразуменията с прокуратурата.

"Предлагаме да отпадне изцяло възможността за договорка с обвинението при всяко престъпление, когато е причинена смърт по непредпазливост", заяви шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов, който е и ръководител на групата по промените.

В момента споразумение е невъзможно само при умишлено причиняване на смърт. Без възможност за споразумение за по-лека присъда ще се третират случаи като лекарска грешка, инцидент по време на лов, убийство по непредпазливост при сбиване, жертва при палеж, продажба на отровни храни и т.н.

Първата страница на "Труд" е разделена на две от заглавието: "Данъчна аванта за пощите и БДЖ" и снимка на крехка дама, охранявана от полицай, с уточняващ текст: Тя вкара в затвора "Наглите".

Изданието коментира щедрия подарък, който държавата прави на БДЖ и "Български пощи" - данъчна "аванта".

За разлика от всички частни фирми, които вече са свързали касовите си апарати с Националната агенция за приходите, двете държавни фирми получават отстрочка за връзката до 30 септември и няма да бъдат санкционирани за това.

"Класа" предава прогнозата на президента Плевнелиев: "Може да станем натовски център за киберотбрана. В България има достатъчно много хакери, които биха могли да бъдат пренастроени и да работят за една толкова перспективна идея като тази за киберотбраната и кибератаката.

Аз имам мечта - да създадем център за киберотбрана на НАТО у нас", заяви вчера президентът след участие във военно-научен форум в хотел "Шератон", организиран от УНСС.

Българският главнокомандващ каза, че е споделил мечтата си с генералния секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен при срещата си с него на 26 януари в Брюксел.

Пред "24 часа" Калоян Кръстев, председател на Държавната комисия по хазарта, заявява: "Игрите с есемеси са хазарт! В сегашния закон за тях имаше вратички, новият - не дава такава възможност. Не може да има настойчива покана от рода на: "Играйте, залагайте, спечелете!".

Рекламата вече не може да е адресирана до всички слушатели, зрители и читатели. Не може да е насочена към деца и уязвими граждани, които имат проблем с пристрастяването".

Каузата на БСП днес - държава с достойнство, заявява депутатът Георги Пирински пред "Дума".

"На България й е необходима комплексна социално-икономическа догонваща стратегия. Крайно време е гражданите, обществото да се събудят за пагубните за тях последици от подобно "управление", неспособно да осигури жизнените им интереси и достойното място на България в ЕС, в съвременния свят.

Защото става дума не просто за обидна подигравка с основополагащи принципи и норми, а за очевидното безсилие на ГЕРБ да изведе страната от кризата и да предложи сериозна перспектива за догонващо развитие, за живот в сигурност и справедливост".

"Монитор" коментира изтичането на срока за подаване на финансовите отчети пред Сметната палата. Близо една трета от политическите сили у нас не са обявили пред Сметната палата разходите и приходите в партийните си каси за миналата година.

От общо 182 формации 53 не са подали в срок отчетите си и получените дарения, става ясно от справка на националните одитори.

За "Труд" Живко Георгиев, социолог в социологическа агенция "Галъп", казва: "Казусът АЕЦ "Белене" прокарва отчетлива демаркационна линия между основните политически партии.

Тази тема скоро няма да бъде закрита. Тя ще е въпрос на ясно дефиниране на бъдещето на България. По нея десницата олевя и спечели. Левицата одесня и загуби", е изводът на г-н Георгиев.

"24 часа" се включва в енергийната тема, предавайки диалога между шефа на "Газпром" Алексей Милер, който попитал в Москва: "Защо са ви други източници на газ?" и министър Добрев, чийто отговор бил: "Скъп е!".

На въпрос за ниските цени в Германия Милер е казал, че немски фирми влагат милиарди в добив на газ в Русия, поканил и България да направи същото. По договора за най-скъп газ за България е постигнато намаление от 20% от 1 април.

С отстъпките по другите договори миксът от газ на границата на България става малко над 470 долара, или обявеното вече от медиите намаление с 11,1 на сто.

Това сваляне на цените на газа откъм Русия няма да стигне до крайните потребители, включително и до топлофикациите, и дръпване на цената надолу няма да има.

"Дума" заявява своята позиция по темата на първа страница: "ГЕРБ подготвят почвата за добив на шистов газ". Реална опасност проучванията и добивът на шистов газ в България да бъдат разрешени пролича от вчерашно изказване на новия министър на енергетиката Делян Добрев.

Въпреки мораториума върху технологията фракинг, който парламентът наложи след многобройни национални протести, Добрев заяви, че въпросът все още бил висящ.

Междувременно дни след като Румъния разреши на американската фирма "Шеврон" да търси шистов газ в Северна Добруджа, компанията се отказа от намеренията си да прави проучвания, заради разгорещен дебат по темата във водеща румънска телевизия.

В интервю за "24 часа" политологът Огнян Минчев разяснява, че Москва е станала сговорчива заради старта ни в "Южен поток".

"Втора атомна бе конструирана, за да се нанесат болезнени последствия върху българския национален интерес и затова трябва да се потърси отговорност. Не можем да избегнем енергийния монопол на Русия, но можем да го ограничим с алтернативни източници на внос на газ", заключава Минчев.

А Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, пак на страниците на изданието, констатира, че колелото се е завъртяло и през 2012 г., но остава неприятно чувство на дежа вю за "Кремиковци", "Горубсо", ОЦК, "либералите пазарници" и "азиатските циници".

В интервю за "Преса" експрезидентът Георги Първанов говори за политиката на Борисов, за бъдещите коалиции, за битките в партията, за старите и новите врагове. "Обзалагам се, газова централа в Белене няма да има", твърди бившият държавен глава.

Българи ще работят в US офиса срещу дрогата, коментира "Труд". България и САЩ ще борят още по-активно по международния трафик на наркотици, след като Федералната агенция за борба с дрогата отвъд океана - ДЕА, открие утре дългоочаквания си офис в София.

За церемонията в страната ни пристига директорът на агенцията Мишел Лионхарт. Тя е първият специален агент на ДЕА, издигнал се до нейния връх, след като е преминала цялата йерархична стълбица.

Вицепремиерът Цветанов е категоричен: "Откриването на регионалния офис у нас е ясен знак за доверие и стратегическо партньорство". Ежедневникът информира за наличието на 8000 вакантни места в МВР. През 2011 г. ведомството е изплатило 41 млн. лв. обезщетения на напуснали полицаи.

Напук на Конституционния съд, екоминистерството поиска да върне ограниченията за търговците на скрап, отменени от магистратите, информира "Капитал Daily".

Студентите ще се борят за над 16 000 евростипендии, известява "Сега". Тези, които следват редовно вече могат да подават документи за евростипендии и награди за летния семестър на 2011/2012 г., съобщават от просветното министерство.

Кандидатстването, което стартира вчера, е на два етапа - по електронен път до 7 май и на хартиен носител в учебните отдели на вузовете до 11 май.

Право да кандидатстват имат записаните редовно обучение от всички висши училища. Желаещите трябва да са взели всичките си изпити и да имат успех поне 4,00. Стипендиите са разчетени за до 8% от студентите. Те са в размер на 120 лв. месечно и се изплащат пет месеца, т.е. общата сума на семестър е 600 лв.

За първи път "24 часа" представи след допитване до читателите лекарите, на които българите вярват, в парламента. Вестникът напълни по безпрецедентен начин пленарната зала на Народното събрание с най-отбраните лекари в страната вчера. Това бе кулминацията от инициативата на изданието "Лекарят, на когото българите вярват".

Читателите са изпратили общо 272 имена на лекари от цялата страна, които са ги впечатлили с професионализъм и доброта. Елитният отбор даде идеи за най-ефективно здравеопазване.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към тях с думите: "Скъпи лекари, останете в България, ние имаме нужда от вас - лекарите, на които вярваме". Здравният министър Десислава Атанасова изслуша кои, според лекарите, са основните проблеми на системата у нас.

Цели 10 месеца здравната каса е ползвала пиратски софтуер на "Майкрософт", пише "Труд".

Причината - договорът й с оторизирания партньор на компютърния гигант в България - "Стемо" ООД - бил изтекъл. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и "Стемо" сключват 3-годишен договор на 22 февруари 2007 г. след провеждане на обществена поръчка. Според клаузите в него след края му НЗОК е трябвало "незабавно да унищожи всички копия на продуктите и всички техни носители" или "да възстанови правото си на ползване, като за целта заплати нов абонамент за досега ползваните продукти".

Чак след четири месеца НЗОК се сеща да обяви втори търг и едва на 20 декември 2010 г. е сключен нов договор със "Стемо" ООД, пак за срок от три години.

Зейва период от 10 месеца, в който касата, без да е дала и стотинка, абсолютно пиратски се е възползвала от продуктите на "Майкрософт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осем убити при масова стрелба в САЩ

Осем убити при масова стрелба в САЩ

Свят Преди 1 час

Най-малко четирима души са хоспитализирани, като един от тях е в критично състояние

Здравка и Мирослав напускат романтичното риалити "Един за друг"

Здравка и Мирослав напускат романтичното риалити "Един за друг"

Любопитно Преди 1 час

Двойката загуби от своите претенденти Яница и Момчил

<p>Защо тракийска могила тъне в разруха</p>

Защо тракийска могила тъне в разруха

България Преди 1 час

От дълго време обектът е затворен и често се вандализира

<p>Ново тайно общество в България</p>

Станете член на най-новото тайно общество в България

Любопитно Преди 2 часа

Три от най-интересните тайни общества в историята. И бонус – покана за включване в едно от тях

45-ото Народно събрание: Новите 240 депутати положиха клетва

Любопитната история на символът на НС

България Преди 2 часа

Как се е появил той

Канадски депутат се появи гол на виртуално заседание

Канадски депутат се появи гол на виртуално заседание

Свят Преди 2 часа

"Това бе злощастна грешка", каза депутатът в изявление, изпратено по електронна поща

Арестуваха столичен полицай, куриер на бутикова дрога

Арестуваха столичен полицай, куриер на бутикова дрога

България Преди 2 часа

Какво разказа за случая и други престъпления от униформени директорът на "Вътрешна сигурност"

С Търновската конституция се слага началото на парламентаризма у нас

Днес е ден на Конституцията, професионален празник имат юристите

България Преди 2 часа

Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден, обърна се президентът Румен Радев към българските юристи

All Inclusive

Тест за бременност предизвиква бъркотия в "All Inclusive"

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте комедийния сериал този петък, от 21:00 ч., по NOVA

Мария Капон

Мария Капон: Трябваше да дойде премиерът

България Преди 3 часа

„Когато искаш да направиш саботаж, винаги ще намериш причина”, категорична беше депутатът от „Изправи се! Мутри вън!”

<p>Пентагонът: Изтеклото видео на НЛО е истинско</p>

Пентагонът: Изтеклото видео на НЛО е истинско

Свят Преди 3 часа

Освен това беше потвърдена автентичността и на изтекли снимки на три обекта с различна форма

<p>Какъв знак сте според зодиака на индианците</p>

Какъв знак сте според зодиака на индианците

Любопитно Преди 4 часа

Проверете своят знак в галерията ни

Учените с нови открития за пчелния мед
Ексклузивно

Учените с нови открития за пчелния мед

Любопитно Преди 4 часа

Вижте на какво са се натъкнали германски археолози

Молове, казина и игрални зали отварят врати

Молове, казина и игрални зали отварят врати

Теми в развитие Преди 5 часа

Кои ограничения отпадат от днес /16 април/

Времето: Все така хладно за април, очакват ни валежи

Времето: Все така хладно за април, очакват ни валежи

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане почти без съществена промяна