"Сега": Бензинът ударно поскъпва
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
19

Бензинът ударно поскъпва, съобщава "Сега". Официалното решение на ЕС да наложи петролно ембарго над Иран разпали страховете за нов ценови шок при горивата.

27-те външни министри на Евросъюза вчера превърнаха във факт заканата да спрат доставките от Техеран заради ядрената му програма. Новината дойде на фона на поредното увеличение на цените на горивата по бензиностанциите у нас.

Литър бензин А95 вчера достигна 2,50 лв. на дребно - с 6 стотинки повече спрямо началото на януари, с което плътно се доближи до абсолютния рекорд от миналото лято, когато бе 2,53.

С рекордна цена от 2,64 лв. на дизела обаче още вчера България изпревари 7 европейски държави. Бензинът у нас поскъпва за трета поредна седмица.

Не остаряваме, а се топим, алармира в интервю за "Труд" социологът Михаил Мирчев. Според него, ако се запазят демографските тенденции и няма мощни миграционни процеси, към 2050-2060 г. населението на България ще стане 5 млн.

От тях половината ще са българи, българските турци ще са от порядъка 600 000 - 700 000 и останалите ще бъдат роми. Демографският проблем може да бъде решаван с няколко прости за казване и много трудни за осъществяване неща.

Първо, трябва да се спре емиграцията на цивилизовани българи, които бягат от България, защото сега тя им се струва нецивилизована държава.

Второ, да се спре с изкуственото надуване на ненормалната циганска раждаемост - прекомерно много деца са обречени на неграмотност и средновековна мизерия.

В момента нашата държава и политиците в частност стимулират тази ненормална раждаемост, смята Мирчев.

Цената на "Гражданска отговорност" ще скочи с около 15% тази година, обявява в интервю за "Класа" Данчо Данчев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Той посочва, че приходите от така наречените доброволни застраховки намалява и основният приход е от задължителните застраховки и в по-тесен смисъл от автомобилно застраховане.

Благодарение на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" браншът спря загубата на премиен приход през миналата година.

Резултатите през последните няколко месеца показват минимален ръст от 0,1-0,2 на сто, което е нищожно, но все пак няма спад. За миналата година спрямо 12 месеца по-рано има ръст на цената на "Гражданска отговорност" от около 12-13 на сто.

Ако тази година се получи подобно поскъпване от около 15 на сто на годишна база, то месечният ръст ще бъде от около 2 лв., което няма да е тежко за потребителите.

"Каско" застраховката е една от най-страдащите полици от кризата. За последните три години премийният приход по този продукт е спаднал с 200 млн. лв., отчита Данчев.

Кадрите ще загробят ГЕРБ, предрича "Сега". Кадровата банка на ГЕРБ е същинска фабрика за недоразумения. Назначаването на случайни хора начело на държавата се превърна в трайна практика на това управление.

Рядко България е била управлявана от толкова анонимни граждани със съмнителни биографии накуп. Откъде ги намира премиерът Бойко Борисов, кой му ги препоръчва и по какви критерии ги назначава, е строго пазена тайна.

По всеобщо мнение никога управленският капацитет не е бил толкова оскъден, колкото сега. Което, разбира се, не попречи на ГЕРБ да спечели последните избори.

Да го наречем "парадокса на посредствеността" - колкото по-ниско, толкова по-близко... до масите.

Кой и защо реди тъкмо тези "експерти" по върховете на държавата обикновено се разбира в края на мандата и след прецизен оглед на обществените поръчки и облагодетелстваните от решенията им кръгове.

Но ако е вярно, че кадрите решават всичко, то вторият мандат на ГЕРБ съвсем не е предрешен.

"Сиви закони, продължаване на практиката на непрозрачните назначения и чести отклонения от демократичната парламентарна практика". Така накратко описват от Института за модерна политика отминалата сесия на Народното събрание.

В статия "Труд" определя като тревожен факта, че цели 19 проекта са в зоната на "сивото законодателство", което урежда лобистки интереси. Десет от тях, внесени от управляващите, са приети.

Сред парламентарните отклонения продължава да се откроява злоупотребата с партийни субсидии, които се раздават на "депутатски калпак", а не на партиите.

Друг негативен факт е влошената прозрачност на законодателния процес. Редица законопроекти не се публикуват своевременно или въобще в интернет страницата на НС. Крайно време е откритите заседания на парламентарните комисии да се излъчват на живо, а стенограмите да се публикуват редовно.

"Дондуков"2 - парадната витрина на българската демокрация, коментира "Сега". Приемането и предаването на президентската власт в неделя беше достойно за страна - членка на ЕС.

На нея присъстваха агитки и на БСП, и на ГЕРБ, но единствените развети знамена бяха българските. Нямаше напрежение, въпреки че самият президентски вот беше доста оспорван.

А най-коментираната тема беше отсъствието на г-жа Плевнелиева и леко непохватното поведение на Росен Плевнелиев. Той обаче тепърва ще трябва да се учи на церемониал.

Отсъстваха и сините лидери. Но те още дълго ще отсъстват и от властта.

Президентската институция все повече се превръща в парадната витрина на българската демокрация, където дори домораслите ни политици се стараят да надскочат местните нрави. Какво пък - може да се пренесе и в другите институции.

Защо речта на Плевнелиев окрили така Станишев, е анализът в "24 часа" на политолога Румяна Коларова. Росен Плевнелиев направи в четвъртък първи опит да произнесе програмна реч, и то пред най-високата политическа трибуна в България - Народното събрание.

Гласувалите срещу Плевнелиев разчетоха в неговите думи заявка за промени в управлението на ГЕРБ, доминирано през последните две години от персоната на Бойко Борисов.

Обяснимо е всеки да има надежди. В петък в свои публични изяви Сергей Станишев еднозначно декларира, че това е и негово тълкуване на речта на Плевнелиев.

"Преди всичко редно е да коментираме елементарната логическа грешка, върху която Станишев гради своите надежди. Ако позициите на Плевнелиев се разминават с позициите на Борисов и правителството, това не означава, че те съвпадат с тези на опозицията и по-конкретно с позициите на БСП.

Политическата реалност в България е много по-сложна. И твърде вероятно е до следващите избори да стане още по-сложна", прогнозира Коларова.

В една или друга степен аз мисля, че президентът Росен Плевнелиев ще бъде експерт към изпълнителната власт, е мнението на социолога Кольо Колев, изразено в "Новинар".

Неговата ориентация ще се диктува не толкова от неговите геополитически виждания, а по-скоро от всекидневните нужди на изпълнителната власт.

В този смисъл Колев има сериозни подозрения, че държавният глава ще успее да завоюва някаква форма на еманципация от самата изпълнителна власт.

"Виждаме и като реакции, и като жестове, и като усмивки, и като поведение на новоизбрания президент, че той е много склонен да се съобразява с излъчилата го партия и по-специално с излъчилия го министър-председател.

Разбира се, не е лошо президентът и премиерът да работят в синхрон, в една посока, но президентската институция има една много важна функция. А именно да бъде своеобразен коректив, да бъде и критик, без да е краен, да лансира и свои идеи. Така че с тази си функция се страхувам, че г-н Плевнелиев няма да се справи".

Важно е да изберем нов модел на растеж, за да живеем по-добре, съветва в интервю за "24 часа" еврокомисарят Кристалина Георгиева. По думите й в много трудни международни условия България е в сравнително добра ситуация, защото запази макроикономическата си стабилност и перспектива за растеж през 2012 г. от над 2%.

Пазарната икономика ни осигури растеж преди кризата и място в ЕС, откъдето днес постъпва жизненоважно финансиране. Има още какво да постигаме - спазване на правилата на конкуренцията, енергийната ефективност, борбата със сивата икономика, прозрачност и добра работа на администрацията.

За нас е важно да гледаме напред, да преосмислим модела си на растеж и да се обединим около нов, отговарящ на реалността след кризата, казва Георгиева.

2012 г. взе, че започна като че ли напук на икономическия министър Трайчо Трайков, коментира "Труд". Как иначе да се определи януарската седмица, в която едновременно избухна най-голямата стачка в енергетиката и претърпя крушение опитът на министъра да вкара голям чужд инвеститор в добива на енергийни суровини.

Миньорският протест изкара наяве слабостта на енергийната система. Липсата на инвестиции я докара до положение да прибегне до кризисния план "Б" с резервните мощности и спирането на износа още на 24-ия час от стачката.

Но безспорно най-големият неуспех на Трайков в началото на годината е решението на парламента да се забрани не само добивът на шистов газ, но и проучванията, че дори и технологията.

Пред очите ни в момента се развива световна енергийна революция и средствата са безмилостни. Ако добивът на шистов газ в САЩ продължи с такова главоломно темпо, възможно е това да препълни европейските пазари и да оказва траен натиск върху цените, предупреждава авторът. 

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък