"Република": Доган продава имот за 2 млн. евро
"Република": Доган продава имот за 2 млн. евро   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
31

Лидерьт на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган продава имот за 2 млн. евро, сьобщава в."Република".

Доган е обявил за продан имението си в местността Отманли, край Бургас. Голямата вила с двор от 6-7 декара, разположена на самия бряг, вече е пусната в няколко агенции за недвижими имоти в региона.

Според изданието вилата е била обзаведена с всички екстри. Край имота е имало и частен плаж, на който е можело да акостират и яхти.

България сериозно изостава както в договарянето, така и в усвояването на средства от ЕС, и е с доста по-ниски показатели в сравнение със средното ниво за страните членки от Централна и Източна Европа.

Това сочи доклад на одиторската компания KPMG, който отчита периода от 2007 до март 2011 г., цитиран от вестник "Сега".

KPMG поставя страната ни на последно място от десетте проучвани страни по размер на договорените средства. Тук показателят за България е 37% при средно 53%.

Латвия е сред отличниците със 76%, Литва е успяла да договори 68%, а Естония - 60%. Единствено по програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ" сме на средното за десетте страни ниво.

В класацията по реално усвоени, т.е. разплатени средства сме предпоследни - с 10%, следвани от Румъния - със 7%. Тук отличнички са Латвия, Литва и Словения. Най-много разплатени средства - 30%, отчитат в Латвия.

България е най-големият двойкаджия по усвояване на пари за наука и иновации, за здравеопазване и за енергийни проекти, пише в проучването на KPMG. До март 2011 г. страната ни не е договорила и усвоила нито едно евро в тези три направления за разлика от други държави.

Във въпросните области у нас не са предвидени отделни оперативни програми и средства се отпускат от други фондове. Това е причината сумите да са по-малки в сравнение с другите членки, но дори и те не се вземат.

"Кой какъв го играе във вота на недоверие", е озаглавен анализът в "24 часа". Посочва се, че десницата няма еднозначно отношение спрямо ГЕРБ и всъщност дълбоко не желае служебно правителство, назначено от президента Георги Първанов.

ДПС е уж съучастник във внасянето на вота на недоверие, обаче цялата медийна група, собственост на депутат от ДПС, подкрепя напълно правителството.

Волен Сидеров, разгневен от факта, че не стана шеф на комисията по корупция, смотолеви, че "Атака" може би ще подкрепи вота на недоверие. Въпреки сцените "Атака" вероятно ще гласува "за" правителството.

Колкото до БСП, с този вот те не целят нищо друго, освен да напомнят за себе си и да си образуват вътрешнопартийно развлечение.

Вот, или кого го е грижа за тежкото положение на хората, коментира "Труд" по повод втория вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Според автора партиите сега не се интересуват от вота на недоверие и евентуалните предсрочни избори, а както обикновено от тънките си егоистични сметки.

Предстоящият вот едва ли ще успее и няма да е изключение от традицията. Изключение е, че абсурдът и лицемерието в конкретния случай са особено отчетливи.

Картата с партийните интереси и блъфове се разиграва на фона на действително растящия брой граждани, засегнати от кризата.

Безплатно здравеопазване няма. Но поне да беше по-уредено, коментира "Сега". Без гласуване на скандални закони, няколко тихи поправки и наредби легализираха кофинансирането на лечението от страна на пациентите.

С малки изключения вече никой не иска подкупи от болните по кьошета и коридори, нито пък да внасят съмнителни "дарения". Всички си плащат най-законно на касата на болницата - за избор на екип, избор на лекар, ВИП стая, собствена медицинска сестра, гледка, телефон, телевизор, психологични консултации и какво ли не.

Позволява го наредба на здравното министерство, съществуваща от години. Законът за здравното осигуряване пък казва, че здравната каса не плаща скъпи лекарства и консумативи, като на всяко лечебно заведение е оставена задачата само да прецени какво е "скъпо".

Благодарение на което пациентите си купуват и медикаменти, и медицински изделия.

Храните поскъпнаха с 9,3% за година, пише на първа страница "Труд". Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Движението им нагоре продължава въпреки лекото поевтиняване на месечна база - с 0,5% спрямо април.

За първи път през тази година НСИ измери нулева инфлация за май. Спрямо същия месец на 2010 г. обаче потребителските цени са се повишили с 4,8%. Заради цените на петрола има и впечатляващо увеличение на цените на транспортните услуги - с 8,6% на годишна база.

Финансовият министър Симеон Дянков трябва да си приготви не по-малко от 300-350 млн. лева, за да стане увеличението на минималната заплата, казва в интервю за "Труд" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него други 200 млн. лева ще отидат за пенсиите, ако се приеме най-компромисният вариант за осъвременяването им според инфлацията. Но такова действие ще е устойчиво във времето, върху новите размери ще се направи следващото увеличение догодина.

Затова не е добре да се даде на всички пенсионери някаква еднократна сума като подаяние. Една част от парите би трябвало да се ориентират към бюджетните служители, смята Димитров.

В последния си доклад МВФ настоява нивата на парите във фискалния резерв да се възстановят. Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев вчера след заседание на Изпълнителното бюро на партията, акцентира "Дума".

Правителството краде ежедневно от парите на всеки гражданин, стопявайки фискалния резерв, възмути се той. Соцлидерът припомни, че от 8,2 млрд. лева фискалният резерв е намалял на 4,5 млрд. лева.

Той припомни на управляващите и антикризисната им програма от 1 април 2010 г. Там стои ангажиментът от 1 юли 2010 г. да се създаде механизъм за увеличаване на минималната работна заплата.

Всеки четвърти работодател планира да увеличи работната си сила, а едва всеки десети предвижда съкращения. Това сочи проучване на "Менпауър" за заетостта, отбелязва "Класа".

Според данните плановете на компаниите за наемане на служители през третото тримесечие като цяло остават стабилни в сравнение с второто тримесечие на 2011 г.

Обнадеждаващ е фактът, че през първото тримесечие едва 19% от работодателите предвиждаха нови работни места, през второто тримесечие те се увеличиха до 25%. 

В "Труд" социолози и политолози правят равносметка на предварителните избори на Синята коалиция.

Според Цветозар Томов, "Скала", процедурата на предварителните избори е проработила. Кандидатът на Синята коалиция ще бъде сериозен претендент за победата в София за кметския пост.

Огнян Минчев, СУ "Св. Климент Охридски", посочва, че ниското равнище на подкрепа за СДС и ДСБ - въпреки че 76 000 гласа не са малко - не се обуславя от наличието на по-привлекателни политически алтернативи, а от хроничната старомодност и неадекватност на политическата програма и стратегия на традиционната десница.

Живко Георгиев, "Галъп", предупреждава, че вероятността да се получи разцепление между СДС и ДСБ съществува. Разломът може да дойде отдолу, от симпатизантите. По този начин шансът сините да станат така нужната дясна алтернатива на ГЕРБ става минимален.

Васил Тончев, "Сова-Харис", вижда заплаха ГЕРБ да вбие клин в коалицията. Ако ГЕРБ решат да потърсят гражданска кандидатура за президент, близка до СДС, това веднага би станало неприемливо за ДСБ. А оттук напрежението в Синята коалиция може да стане сериозно.

Позицията на Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг, е, че в Синята коалиция никога не е имало истинско обединение, за да има сега разцепление. И тъй като резултатът от предварителните избори не е убедителна победа за СДС, принудителното съжителство ще продължи.

Според Евгений Дайнов, Нов български университет, от тези избори ще има основно успокояващ ефект - че се е разминал скандалът, хващането за гушите.

Преброяването на сините зайци през уикенда нито навреди, нито донесе полза на Синята коалиция, коментира "Сега".  Резултатите от вътрешния вот показаха нещо, което се знае отдавна - че СДС е по-силен в страната, но отстъпва на ДСБ в София и най-големите градове.

Определено нямаше нужда да се минава през цялото напрежение на едни вътрешни избори, за да се затвърди тази картина. Нищо не пречеше на ръководствата на двете партии да се разберат още в началото кандидатът за президент да е от СДС, а кандидатът за кмет на София от ДСБ.

Фактът, че това не се случи, означава, че в двете партии поотделно, особено в СДС, има твърде големи противоречия, които ръководството не може да тушира по друг начин, освен като прехвърли отговорността на избирателите чрез вътрешни избори. Пряката демокрация е нещо много хубаво, но липсата на работеща представителна демокрация в десницата определено е голям проблем.

В ДСБ нещата клонят към авторитаризъм, а в СДС ръководството явно е твърде слабо, за да се наложи над лобитата в партията.

Циганин в нужда се познава, коментира "Стандарт". Това не се беше случвало друг път - на предварителни избори циганите да покажат синя гражданска съвест. Кой казва, че не може да се разчита на тях - те са точно това, на което разчитат всички тази година за всякакъв вид избори.

Мургавите ни сънародници разбраха, че това може да е поминък. И дори в този поминък нямат нужда от шапка и шефове - те продават гласовете си, без да им се нарежда отгоре. Това почти прилича на гражданска съвест.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

България Преди 1 час

Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София около 24°

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Свят Преди 1 час

Това заяви в "Телеграм" Михайло Подоляк, съветник на украинския президент

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

България Преди 2 часа

Вече имаме ясни заключения къде са най-големите проблеми и ще положим много усилия да ги променим, каза той

11 признака, че си имате работа с психопат

11 признака, че си имате работа с психопат

Любопитно Преди 2 часа

Вижте признаците, по които можем да разберем дали някой е психопат

<p>Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG</p>

Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG

Технологии Преди 2 часа

Той ще излезе като сериен модел през 2025 г. Вероятно с пробег от около 1000 км

Зеленчуците на едро поевтиняват, олиото поскъпва

Зеленчуците на едро поевтиняват, олиото поскъпва

България Преди 3 часа

Пилешкото месо и краве сиренето също поскъпват

солариум

Солариумът: Предимства и недостатъци

Любопитно Преди 3 часа

Посещението на солариум има своите предимства и недостатъци, ето какви са те

Караджов: Очаквам АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

Караджов: Очаквам АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

България Преди 3 часа

Министър Караджов бе категоричен, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства

Навици, които увреждат батерията на смартфона

Навици, които увреждат батерията на смартфона

Технологии Преди 4 часа

Животът на устройството може да бъде по-кратък заради тях

Ще поскъпнат ли двойно българските картофи?

Ще поскъпнат ли двойно българските картофи?

България Преди 4 часа

"Цената на картофите, ако я определяме ние, би трябвало да бъде поне двойна", заяви Теодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите

Неправилно изпреварване е причина за катастрофата с четири жертви край Баня

Неправилно изпреварване е причина за катастрофата с четири жертви край Баня

България Преди 4 часа

Според първоначалните данни на полицията причината за тежкия инцидент е неправилно изпреварване

Facebook дава по $397 на над 1,5 млн. американци

Facebook дава по $397 на над 1,5 млн. американци

Технологии Преди 5 часа

Това част от съдебно споразумение по дело в Илинойс

Русия: Може да разменим бойците от "Азов" срещу Медведчук

Русия: Може да разменим бойците от "Азов" срещу Медведчук

Свят Преди 6 часа

Това заяви руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев