"Република": Доган продава имот за 2 млн. евро
"Република": Доган продава имот за 2 млн. евро   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
31

Лидерьт на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган продава имот за 2 млн. евро, сьобщава в."Република".

Доган е обявил за продан имението си в местността Отманли, край Бургас. Голямата вила с двор от 6-7 декара, разположена на самия бряг, вече е пусната в няколко агенции за недвижими имоти в региона.

Според изданието вилата е била обзаведена с всички екстри. Край имота е имало и частен плаж, на който е можело да акостират и яхти.

България сериозно изостава както в договарянето, така и в усвояването на средства от ЕС, и е с доста по-ниски показатели в сравнение със средното ниво за страните членки от Централна и Източна Европа.

Това сочи доклад на одиторската компания KPMG, който отчита периода от 2007 до март 2011 г., цитиран от вестник "Сега".

KPMG поставя страната ни на последно място от десетте проучвани страни по размер на договорените средства. Тук показателят за България е 37% при средно 53%.

Латвия е сред отличниците със 76%, Литва е успяла да договори 68%, а Естония - 60%. Единствено по програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ" сме на средното за десетте страни ниво.

В класацията по реално усвоени, т.е. разплатени средства сме предпоследни - с 10%, следвани от Румъния - със 7%. Тук отличнички са Латвия, Литва и Словения. Най-много разплатени средства - 30%, отчитат в Латвия.

България е най-големият двойкаджия по усвояване на пари за наука и иновации, за здравеопазване и за енергийни проекти, пише в проучването на KPMG. До март 2011 г. страната ни не е договорила и усвоила нито едно евро в тези три направления за разлика от други държави.

Във въпросните области у нас не са предвидени отделни оперативни програми и средства се отпускат от други фондове. Това е причината сумите да са по-малки в сравнение с другите членки, но дори и те не се вземат.

"Кой какъв го играе във вота на недоверие", е озаглавен анализът в "24 часа". Посочва се, че десницата няма еднозначно отношение спрямо ГЕРБ и всъщност дълбоко не желае служебно правителство, назначено от президента Георги Първанов.

ДПС е уж съучастник във внасянето на вота на недоверие, обаче цялата медийна група, собственост на депутат от ДПС, подкрепя напълно правителството.

Волен Сидеров, разгневен от факта, че не стана шеф на комисията по корупция, смотолеви, че "Атака" може би ще подкрепи вота на недоверие. Въпреки сцените "Атака" вероятно ще гласува "за" правителството.

Колкото до БСП, с този вот те не целят нищо друго, освен да напомнят за себе си и да си образуват вътрешнопартийно развлечение.

Вот, или кого го е грижа за тежкото положение на хората, коментира "Труд" по повод втория вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Според автора партиите сега не се интересуват от вота на недоверие и евентуалните предсрочни избори, а както обикновено от тънките си егоистични сметки.

Предстоящият вот едва ли ще успее и няма да е изключение от традицията. Изключение е, че абсурдът и лицемерието в конкретния случай са особено отчетливи.

Картата с партийните интереси и блъфове се разиграва на фона на действително растящия брой граждани, засегнати от кризата.

Безплатно здравеопазване няма. Но поне да беше по-уредено, коментира "Сега". Без гласуване на скандални закони, няколко тихи поправки и наредби легализираха кофинансирането на лечението от страна на пациентите.

С малки изключения вече никой не иска подкупи от болните по кьошета и коридори, нито пък да внасят съмнителни "дарения". Всички си плащат най-законно на касата на болницата - за избор на екип, избор на лекар, ВИП стая, собствена медицинска сестра, гледка, телефон, телевизор, психологични консултации и какво ли не.

Позволява го наредба на здравното министерство, съществуваща от години. Законът за здравното осигуряване пък казва, че здравната каса не плаща скъпи лекарства и консумативи, като на всяко лечебно заведение е оставена задачата само да прецени какво е "скъпо".

Благодарение на което пациентите си купуват и медикаменти, и медицински изделия.

Храните поскъпнаха с 9,3% за година, пише на първа страница "Труд". Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Движението им нагоре продължава въпреки лекото поевтиняване на месечна база - с 0,5% спрямо април.

За първи път през тази година НСИ измери нулева инфлация за май. Спрямо същия месец на 2010 г. обаче потребителските цени са се повишили с 4,8%. Заради цените на петрола има и впечатляващо увеличение на цените на транспортните услуги - с 8,6% на годишна база.

Финансовият министър Симеон Дянков трябва да си приготви не по-малко от 300-350 млн. лева, за да стане увеличението на минималната заплата, казва в интервю за "Труд" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него други 200 млн. лева ще отидат за пенсиите, ако се приеме най-компромисният вариант за осъвременяването им според инфлацията. Но такова действие ще е устойчиво във времето, върху новите размери ще се направи следващото увеличение догодина.

Затова не е добре да се даде на всички пенсионери някаква еднократна сума като подаяние. Една част от парите би трябвало да се ориентират към бюджетните служители, смята Димитров.

В последния си доклад МВФ настоява нивата на парите във фискалния резерв да се възстановят. Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев вчера след заседание на Изпълнителното бюро на партията, акцентира "Дума".

Правителството краде ежедневно от парите на всеки гражданин, стопявайки фискалния резерв, възмути се той. Соцлидерът припомни, че от 8,2 млрд. лева фискалният резерв е намалял на 4,5 млрд. лева.

Той припомни на управляващите и антикризисната им програма от 1 април 2010 г. Там стои ангажиментът от 1 юли 2010 г. да се създаде механизъм за увеличаване на минималната работна заплата.

Всеки четвърти работодател планира да увеличи работната си сила, а едва всеки десети предвижда съкращения. Това сочи проучване на "Менпауър" за заетостта, отбелязва "Класа".

Според данните плановете на компаниите за наемане на служители през третото тримесечие като цяло остават стабилни в сравнение с второто тримесечие на 2011 г.

Обнадеждаващ е фактът, че през първото тримесечие едва 19% от работодателите предвиждаха нови работни места, през второто тримесечие те се увеличиха до 25%. 

В "Труд" социолози и политолози правят равносметка на предварителните избори на Синята коалиция.

Според Цветозар Томов, "Скала", процедурата на предварителните избори е проработила. Кандидатът на Синята коалиция ще бъде сериозен претендент за победата в София за кметския пост.

Огнян Минчев, СУ "Св. Климент Охридски", посочва, че ниското равнище на подкрепа за СДС и ДСБ - въпреки че 76 000 гласа не са малко - не се обуславя от наличието на по-привлекателни политически алтернативи, а от хроничната старомодност и неадекватност на политическата програма и стратегия на традиционната десница.

Живко Георгиев, "Галъп", предупреждава, че вероятността да се получи разцепление между СДС и ДСБ съществува. Разломът може да дойде отдолу, от симпатизантите. По този начин шансът сините да станат така нужната дясна алтернатива на ГЕРБ става минимален.

Васил Тончев, "Сова-Харис", вижда заплаха ГЕРБ да вбие клин в коалицията. Ако ГЕРБ решат да потърсят гражданска кандидатура за президент, близка до СДС, това веднага би станало неприемливо за ДСБ. А оттук напрежението в Синята коалиция може да стане сериозно.

Позицията на Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг, е, че в Синята коалиция никога не е имало истинско обединение, за да има сега разцепление. И тъй като резултатът от предварителните избори не е убедителна победа за СДС, принудителното съжителство ще продължи.

Според Евгений Дайнов, Нов български университет, от тези избори ще има основно успокояващ ефект - че се е разминал скандалът, хващането за гушите.

Преброяването на сините зайци през уикенда нито навреди, нито донесе полза на Синята коалиция, коментира "Сега".  Резултатите от вътрешния вот показаха нещо, което се знае отдавна - че СДС е по-силен в страната, но отстъпва на ДСБ в София и най-големите градове.

Определено нямаше нужда да се минава през цялото напрежение на едни вътрешни избори, за да се затвърди тази картина. Нищо не пречеше на ръководствата на двете партии да се разберат още в началото кандидатът за президент да е от СДС, а кандидатът за кмет на София от ДСБ.

Фактът, че това не се случи, означава, че в двете партии поотделно, особено в СДС, има твърде големи противоречия, които ръководството не може да тушира по друг начин, освен като прехвърли отговорността на избирателите чрез вътрешни избори. Пряката демокрация е нещо много хубаво, но липсата на работеща представителна демокрация в десницата определено е голям проблем.

В ДСБ нещата клонят към авторитаризъм, а в СДС ръководството явно е твърде слабо, за да се наложи над лобитата в партията.

Циганин в нужда се познава, коментира "Стандарт". Това не се беше случвало друг път - на предварителни избори циганите да покажат синя гражданска съвест. Кой казва, че не може да се разчита на тях - те са точно това, на което разчитат всички тази година за всякакъв вид избори.

Мургавите ни сънародници разбраха, че това може да е поминък. И дори в този поминък нямат нужда от шапка и шефове - те продават гласовете си, без да им се нарежда отгоре. Това почти прилича на гражданска съвест.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Отказан ли е прием в болници на бебе в тежко състояние

Отказан ли е прием в болници на бебе в тежко състояние

България Преди 2 минути

Отказан ли е прием в две болници на 9-месечно бебе в тежко състояние? Сигнал към NOVA подава майката

Кметът на Кранево: Мръсотията вече е нетърпима

Кметът на Кранево: Мръсотията вече е нетърпима

България Преди 18 минути

Жителите и туристическият бранш в Кранево са готови на протест срещу лошата инфраструктура в курортното село, липсата на поддръжка и чистота

Илон Мъск

Онлайн измами с името на Мъск костват милиони

Технологии Преди 2 часа

Името на милиардера често е замесвано с криптовалути

Рафи, Фики, Михаела и Милица са финалистите в „Като две капки вода“

Рафи, Фики, Михаела и Милица са финалистите в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Следващата седмица зрителите ще определят кой ще бъде новият победител в уникалното шоу за преобразявания

СЗО: Работата тихо убива стотици хиляди хора за година

СЗО: Работата тихо убива стотици хиляди хора за година

Свят Преди 10 часа

Докладът установява, че работещите в Югоизточна Азия, САЩ и Западна Европа са най-засегнати

НАТО показва военна мощ на прага на Русия

НАТО показва военна мощ на прага на Русия

Свят Преди 10 часа

Мащабни военни учения на Балканите и в Източна Европа

Параходство БМФ с позиция за кредитите от ББР

Параходство БМФ с позиция за кредитите от ББР

България Преди 12 часа

ББР е финансирала не един и два проекта, като никога Параходство БМФ-АД не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения

Посягат на рекорда на Стефка Костадинова, шокиращо обвинение

Посягат на рекорда на Стефка Костадинова, шокиращо обвинение

Любопитно Преди 12 часа

Еквал си позволява да отправи шокиращо обвинение към Костадинова

Шефове на ДАНС и службите излизат в неплатен отпуск

Шефове на ДАНС и службите излизат в неплатен отпуск

България Преди 14 часа

Председателите на Държавните агенции Разузнаване и Технически операции са в неплатен отпуск

Град в Ивицата Газа и Пхенян, столицата на Северна Корея

Защо Газа е размазана на снимките от „Гугъл мапс”

Свят Преди 14 часа

За сравнение Пхенян, столицата на затворената Северна Корея, се вижда съвсем ясно

Президентът на ФИФА: Лудогорец може да се гордее с това постижение

Президентът на ФИФА: Лудогорец може да се гордее с това постижение

България Преди 15 часа

Без съмнение, тази титла е резултат от усърдната работа, страст и отдаденост и всеки един от клуба може да се гордее с това постижение, пише Джани Инфантино

Служебният министър на икономиката Кирил Петков

Това са осемте най-големи кредитополучатели от ББР

България Преди 15 часа

ББР вече е сто процента държавна собственост

Андреа Меса

Това е новата "Мис Вселена" за 2021 г.

Любопитно Преди 16 часа

Андреа Меса получи короната от предишната победителка в конкурса Зозибини Тунзи

Един smart уикенд със Samsung Galaxy A52 и A72

Един smart уикенд със Samsung Galaxy A52 и A72

Технологии Преди 17 часа

Атрактивен „микс“ от технологии прави двата телефона достъпни за всеки модерен потребител

<p>Колко ще струват изборите на 11 юли</p>

Служебният кабинет обяви колко ще струват изборите на 11 юли

България Преди 17 часа

Предстои да се уточни колко още машини за гласуване трябва да се купят

Румен Христов

Ето кой ще преговаря с ГЕРБ за коалиция

България Преди 17 часа

Христов ще се настоява представители на СДС да бъдат на по-предни позици