Проф. Маразов: От траките сме наследили ДНК-то на корупцията
Източник: netinfo
24
"От траките сме наследили ДНК-то на корупцията", казва в интервю за "24 часа" проф. Иван Маразов. Той беше министър на културата в правителството на Жан Виденов и кандидат на БСП за президент през 1996 г.

"Тракийските племена, или по-скоро техните владетели, били разкъсвани от вътрешни противоречия и рядко са се обединявали дори пред чуждата опасност. Конфронтацията е характерна и за нас.

Дали това е наследено от траките или и тогава, и днес "елитът" се възползва от манипулирането на масите? Избирам структуралното обяснение. Разбира се, като вече не можем да се оправдаваме с тройната коалиция, защо да не припишем всичките си недостатъци на това лошо, завещано ни от траките ДНК" казва професорът.

Според "Капитал дейли" се очертава добър летен туристически сезон. Такива са очакванията на хотелиери и туроператори за тази година. В момента ранните записвания за почивки се движат с добър темп. Секторът търси туристи от нови пазари и възстановяване на стари.

Друга цел, която започва частично да се постига, е по-ранно начало на сезона. През последните две години летният туризъм растеше с между 4 и 10% за различните морски курорти. Сега, след края на ключовите борси в Берлин и Москва, от сектора са оптимисти, като очакванията са за умерен ръст до 4-5% на почиващите чужденци в страната, показа проучване на "Капитал Daily". Цените този сезон щели да са почти без промяна.

"Сега" информира, че с решение на служебното правителство държавният бюджет ще отпусне 37.6 млн. лв. по националните образователни програми през 2013 г. Очаква се днес правителството да одобри разпределението на средствата между общо 10 програми, които ще се финансират през годината. Новост тази година е намалението на бюджета за оптимизация на училищната мрежа, за който са предвидени 14.4 млн. лв. при 17.1 млн. лв. за 2012 г. Това дава възможност да се увеличи финансирането по други програми.

Според публикация в "Труд" таксите, събирани от Министерството на външните работи за легализация на превод на документи, са незаконни. Постоянният секретар на министерството Иван Сираков изпратил до Министерския съвет писмо в отговор на няколко писма на преводачката от Варна Рени Стоянова, в които тя предлага заверката на преводите на документи, която е задължителна, да отпадне. За всеки документ хората плащат на МВнР такса от 15 до 30 лв. според срока, за който се прави заверката. Наредбата, която урежда отношенията между преводачите и министерството, е от 1958 г. и противоречи на няколко закона.

За бунт срещу Меглена Кунева информират "Труд" и други вестници. Областният лидер на "България на гражданите" в Сливенска област Георги Балабанов бил махнат от партийния си пост, защото искал да води партийната листа. Тогава част от общинските ръководства напартията в Сливенско напуснали.

В областния град от петима членове на ръководството напуснахме трима, в Нова Загора съотношението е същото, в Котел напусна цялото ръководство, обявява адвокатът Момчил Пантелeев от Сливен, досегашен член на общинския съвет на партията. Напусналите запазвали членството си.

90 от 140 редови членове на партията също изразили желание да се махнат от партията, но и те оставали засега. Целта е да се предизвика свикването на национално събрание, на което да се потърси отговорност от председателката Меглена Кунева за реденето на листите на тъмно.

"Монитор" се занимава с измисления от редица търговци нов начин да се отърват от залежалите си стоки с изтичащ срок на годност, като ги обявят за "висящ продукт".

Само за два дни след обявяването на кампанията за “висящи стоки” десетки хранителни магазини, кафенета, закусвални и др. търговски обекти от Търново и околните градове обявиха, че се включват в нея. Проверка на “Монитор” установила, че някои от търговците са решили да използват благородната практика за комерсиални цели, а други просто да се отърват от стоки, които не вървят или са скъпи.

"В един от хранителните магазини във Велико Търново с етикет “висящ продукт” бяха отбелязани полуизгнили банани и натъртени ябълки, вакуумирана пушена и веяна риба, турски сладкарски изделия и дори консерви с шпроти с изтичащ след два месеца срок на годност. В друг магазин пък половината топла витрина с готови ястия бе с надпис “висящ продукт”. В една от кварталните бакалии пък с надпис “висящи” бяха окичени десетина банички, милинки, кифли и др. закуски с доста съмнително качество,произведени най-малко преди 2-3 дни", пише "Монитор".

Професорът по философия Васил Проданов пише във в. "Труд": "Наскоро имах курс от лекции в софийски частен колеж и докато говорех, забелязах в очите на студентите празнота на хора, до които не достига смисълът на това, което казвам. Попипах полунашега: “Знаете ли кога България се е освободила от турско робство?” Замълчаха притеснено.

“А знаете ли през кой век?”, продължих аз. “Мисля че, ХІV век”, отговори един от тях. После се сетих как преди година преглеждах писмени работи на студентите от специалност “Защита на национална сигурност” на наш университет и петима от тях бяха навсякъде в писмените си текстове объркали названието на собствената си специалност и написали “сигорност”. Това изглежда ужасяващо неграмотно нали!

Не всички студенти са такива, но тези в последните години се увеличават, а знаещите кога се е освободила България все по-ускорено заминават извън България. Нарастващо число от оставащите нямат нужда от своите професори за техни лица, нямат нужда от интелигентни лица. На тях най-много им приляга Стоичков."

Според автора в предишни десетилетия се поставяше задачата за интелектуализация на цялото общество, в последните години обаче протече взривна деинтелектуализация на това общество.

"Този процес направи адекватна политическата стилистика на Борисов, Цветанов и Дянков. А сега, когато те се поскриха, се появи сходният деинтелектуализиран типаж на Стоичков", пише Васил Проданов.

"Стандарт" публикува анализ на предизборните действия в БСП: "Хора в България се самоизгарят, а пък Сергей Станишев гори Руменовци. И не само Руменовци, макар Румен Петков и Румен Овчаров да са най-видните и най-влиятелни изгорели комунисти, прощавайте - социалисти. Тия двамата бяха изгорени публично и унизително за назидание, а на някои по-сговорчиви, компромисни хора беше дадена възможност сами да се изгорят.

Както в Римската империя са давали избор на провинилия се патриций да се самоубие, та да не го унижават пратени от диктатора убийци. Така сами обявиха, че не щат да са повече депутати, професор Любен Корнезов, Георги Пирински, Петър Мутафчиев, Георги Петърнейчев. Никакви изявления за отказ не направиха Кирил Добрев, Георги Кадиев, но тях също ги няма на челните места в листите. Сигурно и по-надолу от видните позиции ще има прочистване.

Паролата е обновление, но съвсем ясно се вижда, че се чистят хора на Георги Първанов и се турят Станишеву верни.

Изгорените стиснаха зъби и преглътнаха. Комунистите имат култура на оцеляване, каквато няма в нито една българска партия. Ако я нямаха, от партията им досега нищо да не е останало, но нея я има и се готви отново да ни управлява."

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 4 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 6 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 8 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 9 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 11 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 11 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 12 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 12 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 13 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 13 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 14 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 14 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 15 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите