"Преса": Възрастта за пенсия расте на етапи от 2015 г.
Източник: netinfo
97

С лед "ваканцуването" на пенсионната възраст и стажа през 2014, когато по решение на депутатите те замръзват на сегашното си ниво, от 2015 се предвижда отново да започнат да се вдигат. Повишението на възрастта няма да стане наведнъж драстично, а най-вероятно на етапи от по три или пет години, заявиха експерти пред "Преса".

В рамките на всеки етап (например 2015-2019) ще има еднаква ежегодна стъпка на увеличение с по няколко месеца. В следващия етап стъпката може да е различна. Според специалистите крайната цел трябва да бъде достигане на поне 65 години за двата пола. Социалното министерство предлага да има механизъм за автоматично повишение на възрастта в зависимост от продължителността на живота или на получаването на пенсията. Стажът също ще расте, но по друга схема, като идеята е да достигне 40 години за мъжете и 37 години за жените. Възможно е от 2015 ежегодното му нарастване да продължи с по 4 месеца, както беше до 2013. В момента мъжете от най-масовата трета категория труд излизат в пенсия на 63 години и 8 месеца и 37 години и 8 месеца стаж, а жените – на възраст 60 години и 8 месеца и 34 години и 8 месеца стаж. "Увеличението на възрастта няма алтернатива при тази тежка демографска картина. В социалното осигуряване трябва политическа воля за мерките, които сме предвидили", категоричен е министърът на труда Хасан Адемов. Експертите и политиците имат 12 месеца, за да изпипат в детайли новия модел.

Със скорост 100 млн. лв. на ден е харчил българинът за Коледа. За седмицата от 21 декември до вчера общата сума, оставена в магазините, е около 700 млн. лв., показват изчисления по предварителните данни от големите вериги у нас. Това е почти колкото миналата година, но по-малко от предкризисната 2008 година, когато харчовете са стигнали 800 млн. лв., пише "24 часа". В последните 2 г. наблюдаваме, че хората много планово организират пазаруването си за празниците, коментира пред изданието представител на голяма верига магазини. Българинът вече по-отрано купувал необходимите му продукти за Коледа, всеки според доходите си.

През 2011 г. пикът в покупките беше точно преди Коледа, но сега хората активно пазаруваха за празниците още от началото на декември. И от другите големи търговски вериги потвърдиха, че е имало интензивно пазаруване в седмицата около Коледа, но количествата храна са колкото миналата година. Заради отчетената дефлация и намаление на цените на някои основни храни дори било възможно оборотите да са малко под миналогодишните. Колко точно са обаче, е още много рано да се каже. Едва след 15 януари се получавали първите обобщени финансови резултати за декември от всички филиали. Повечето българи са заложили отново на по-евтините собствени марки на веригите. Най-търсени са били млечните и месни продукти - кашкавал, сирене, луканки, колбаси. С добри ръстове са продажбите и на марков алкохол. По груби сметки се очаква разходите за храна по Коледа да са минали 300 млн. лв.

С 323 лв. по-голямо е обезщетението за отпуск по бащинство в България спрямо това във Великобритания. Това е установил сравнителен анализ на условията за ползване на отпуск от бащите на новородени в двете страни, публикуван в последния бюлетин на НОИ. 940 лв. е максималното обезщетение за отпуска по бащинство в България, което продължава 2 седмици след раждането на детето. Във Великобритания максималното обезщетение е 273, 56 лири, или 617 лв. за две седмици. Отпускът по бащинство в Англия обаче може да се ползва само в първите осем седмици след раждането на детето, като таткото избира дали да вземе наведнъж една, или две седмици. В България са и по-малко изискванията, на които трябва да отговаря бащата, за да ползва отпуска си, показва анализът на НОИ, цитиран от "24 часа".

От 1 януари 2014 по силата на договора за присъединяване на България към Европейския съюз пада забраната за граждани на държавите-членки на ЕС да придобиват собственост върху българска земя. Това заявиха пред "Преса" конституционалисти.На 22 октомври парламентът взе решение за удължаване на мораториума върху продажбата на земя. То беше предложено от Атака и подкрепено от ГЕРБ и задължи правителството да предоговори поетото задължение за отваряне на пазара за чужденци с всички държави-членки. До края на декември обаче правителството не е предприело подобни стъпки. В средата на януари се очаква Конституционният съд да пише "слаб 2" на парламентарното решение като го обяви за противоконституционно.

НЗОК иска по-ограничен достъп на пациентите до болница, съобщава в. "Сега". Пренаписване на клиничните пътеки, за да се ограничи достъпът на пациентите до болниците иска управителят на здравната каса Румяна Тодорова. Вчера Тодорова представи резултатите от мащабни проверки, които НЗОК извърши по повод завишените разходи за октомври и ноември спрямо същите месеци на миналата година.

"Пътеките не са добре написани, критериите са изключително ниски и не са коригирани от 7-8 години, а са правени само козметични промени в зависимост кой е бил национален консултант", заяви шефката на касата. От проверките излиза, че 60% от всички пациенти на болниците са с хронични заболявания. "Това са "удобни" пациенти - тези хора винаги ще бъдат болни от хроничното си заболяване и винаги може да се намери симптом, който да ги вкара в болницата. Резултатите показват колко е лесен достъпът до болница у нас. Най-скъпата помощ - болничната, е най-достъпна", обясни Тодорова. Един от изводите в резултат на проверката е, че има огромен брой хоспитализации, защото "всеки дошъл в болниците е бил приет".

15% данък за богатите, пише в заглавие в. "Стандарт". БСП не се е отказала от въвеждането на подоходното облагане на физическите лица. В голямата си част хората ще продължат да плащат 10-процентен налог. Но в Бюджет 2015 година е почти сигурно, че ще бъде заложен данък за богатите. Така социалистите ще спазят предизборното си обещание за въвеждане на различни ставки при различните доходи. Размерът на данъка за богатите, както и прагът, от който ще действа, ще бъде коментиран и изчислен допълнително. Но вече има работни предложения хората с по-високи доходи да плащат вместо десет - 15 или 16 процента данък. Масовата част от работещите, които са с доходи под примерния таван, ще продължат да дават на държавата десятък.

Българите по-рядко застраховат автомобилите си, съобщава още изданието. Намаляват приходите на застрахователите от доброволните полици "Каско", сочат данните на Комисията за финансов надзор за периода януари-октомври 2013 г. Спрямо същия период на миналата година се отчита спад от 2,14% на общия премиен приход от тази полици. През първите десет месеца на 2012 г. приходите от "Каско" са 348,63 млн. лв., докато за същия период на 2013 г. намаляват до 341,2 млн. лв.

Солени глоби за неизвинени отсъствия в Хасково, алармира в. "Новинар". 183 семейства са били санкционирани от регионалната дирекция „Социално подпомагане" в Хасково. Причината била неизвинените отсъствия на техните деца за ноември. Това съобщи регионалният директор „Социално подпомагане" Грета Иванова.

От училище най-много са бягали децата в Хасково - 67 малчугани са отсъствали от учебните занятия. Значително по-малко неизвинени отсъствия имат младежите в Димитровград и Симеоновград, съответно с 36 и 22. Маджарово е единственото населено място от област Хасково, където няма наказани заради отсъствия на децата им от училище родители. Всяка седмица у нас се отваря поне една сметка за милиони. За година те са се увеличили със 71. Това показват данните на БНБ към третото тримесечие на годината.

Коментари 97
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

97 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка