13
Ни ият вестник с главен редактор Тошо Тошев ще се казва "Преса", съобщи самият той на купона за 69-ия си рожден ден, на който бе поканил много гости.

В изданието ще работят голяма част от бившите му колеги от в. "Труд". Привлечени са обаче и други хора, главно от вестници.

Зам.-главни редактори ще бъдат Валерия Велева, Пламен Енчев и по-младият Николай Стоянов.

Първият брой на новия в. "Преса" излиза на 3 януари.

"Миналата година, пак на този ден, ви казах, че винаги ще бъда от "Труд", където съм работил 29 години, от които 20 като главен редактор.

Тогава ви казах, че преживях много тежки неща - трансплантация на черен дроб и тежко онкологично заболяване, но Господ реши да остана.

Един месец след това се срещнах с Дявола

Но аз не вярвам в така наречената "пенсионна възраст" и затова започвам от начало", каза Тошев.

Той обясни, че думата "преса" има двойно значение - и като обобщаващо за печатна медия, и като нещо, което те държи под натиск.

Според публикувания във "Фейсбук" документ на търговските марки, запазени от Тошев за новия му проект в патентното ведомство, бяха още имената "Народ", "Власт", "Трибун".

През август бившият главен редактор и президент на борда "Труд" напусна пресгрупата "Медийна група България Холдинг" ООД, която издава вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа".

"Не мога да работя повече в "Труд", поради липса на професионализъм, условия и възможност за работа. Не мога да приема несериозното и непрофесионално отношение без всякакви журналистически и морални критерии", обясни решението си Тошо Тошев.

Миналата година германската медийна група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ) обяви, че разпродава всичко и напуска България. Купувач на всички активи е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ".

На тържеството на Тошо Тошев дойдоха президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цецка Цачева, много депутати, главно от Коалиция за България, между които Румен Овчаров, Румен Петков, Корнелия Нинова, представители на прокуратурата като Николай Кокинов, Божидар Джамбазов, омбудсманът на републиката Константин Пенчев и много, много други.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@