Орешарски пред "Стандарт": Ще спрем натиска върху бизнеса
Орешарски пред "Стандарт": Ще спрем натиска върху бизнеса   
Източник: Георги Димитров/Нетинфо
33

Ще спрем натиска върху бизнеса, казва пред "Стандарт" номинираният за премиер Пламен Орешарски.  Във вторник се очаква извънредно заседание на парламента, на което депутатите да гласуват правителството.

"Всички министри ще бъдат експерти в съответната област. Вероятно измежду тях ще има и такива с политически опит.

Винаги съм работил отлично както с БСП, така и с ДПС. Разчитам на коректност от страна на "Атака", както бе по време на мандата ми на финансов министър, или поне не бях подложен на самоцелни критики.

Правителствата не правят бизнес, те създават предпоставки за правене на бизнес. Ще насърчаваме стопанската и инвестиционна активност, ще подобрим административното обслужване, ще преустановим повсеместния натиск върху стопански активните хора, ще обърнем внимание на квалификацията и образованието.

На дневен ред е задачата да спрем низходящите тенденции и да стабилизираме икономиката и финансите. Възстановяването ще отнеме повече време", казва Орешарски.

Без някаква подкрепа от ГЕРБ тази власт няма да живее дълго, прогнозира в интервю за "24 часа" политологът Даниел Смилов.

"Етикетът - програмно, политико-експертно правителство и т.н. - е важен за политическите партии да подчертаят, че не става дума за традиционна коалиция. Нито ДПС, нито "Атака" искат по какъвто и да е начин името на партията им да се асоциира с коалиция между тях. И това обяснява защо се търсят формули като програмен, политико-експертен кабинет и прочие. Това, което не може да се прикрие, е, че новото мнозинство между тези три партии ще разчита на опорни точки, които ще бъдат в различна степен консенсусни между тях", коментира той.

Консенсусът е такава формула, в която нито един участник не е активно против - той може да се въздържи, дори да не участва в дадено гласуване, но не трябва да бъде активно против даденo решение. Това очертава възможностите пред новото мнозинство, доколкото то се ограничава в трите партии - БСП, ДПС и "Атака", допълва Смилов.

Той посочва, че програмните различия между основните партии не са чак толкова големи. Ако мислим обаче за сериозни реформи, съгласието между трите партии - БСП, ДПС и "Атака", ще бъде доста крехко и тройното мнозинство няма да е в състояние да ги проведе. Поне 3-4 месеца преди следващите избори за Европейски парламент "Атака" ще започне да радикализира своята позиция, по-ярко да очертава дистанцията си от мнозинството, което ще свие допълнително неговия хоризонт. Този тип управление без някаква подкрепа от страна на ГЕРБ няма да просъществува дълго. Ако ГЕРБ и "Атака" са активно несъгласни с дадена позиция, тя просто не може да мине през това Народно събрание.

Социалистите и ДПС се разбраха за мерките срещу монополите, съобщава "Сега". БСП и ДПС са постигнали консенсус, че най-спешните мерки, които новото правителство трябва да вземе, са свързани с борбата с монополите, реформата в здравеопазването и освобождаването на бизнеса от административния бюрократичен рекет и произвол. Това обяви Йордан Цонев (ДПС), според когото двете партии нямат разминавания по тези теми.

Непосилната лекота на кабинета "Орешарски", коментира "Капитал Daily".

Номинираният от БСП за премиер Пламен Орешарски съобщи в неделя, че правителството, което ще оглави, е 90% готово и в понеделник ще съобщи имената на министрите в него. Очаква се съставът му да бъде гласуван в Народното събрание още във вторник, като за целта новият парламентарен шеф Михаил Миков обяви, че ще свика извънредно заседание.

Намаляване на лицензионните режими с над 100 само за година, бързо връщане на ДДС и заплащане на лихва от държавата при забавяне, по-ниски административни такси. Това са само част от 16 много важни хода за бизнеса, направени от кандидата на БСП за премиер Пламен Орешарски в неговата програма.

В писмо на четири страници той се е обърнал към всички работодателски организации, съобщил пред "Преса" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Смятам да предложа назначаването на министър на администрацията и добрата бизнес среда, информира предприемачите Орешарски.

И допълва, че този член на правителството ще се занимава "както с оптимизиране на администрацията, така и с облекчаването на регулаторните режими и с намаляването на таксите".

Близо 18% е бил контролираният вот, пише "Труд".

Контролираният вот е около 18% и се запазва на същите нива спрямо предишни избори, показват данните на "Прозрачност без граници". Купеният вот е бил близо 5%, но е тревожно, че вече се приема като нещо нормално.

Прокуратурата крие информация за пиарките на Мирослав Найденов, пише "Сега".

Софийската градска прокуратура отказва да даде информация за проверката срещу бившите пиарки от агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова и Лора Димитрова.

Двете млади дами се прочуха, след като фирмата им "Кей Ем Ком" спечели 50 хил. лв. по обществена поръчка за създаване на "Фейсбук" и "Туитър" профили на Програмата за развитие на селските райони. Броени месеци след напускане на държавната служба Спасова навлезе с шеметен старт в бизнеса, като си купи два офиса за над 500 000 лв. в София, единия - от най-голямата птицекланица у нас "Градус 1". Невръстната й фирма влезе и с 390 000 лв. в предприятие за преработка на горски плодове, чрез което Спасова стана съсобственик и арендатор на стотици декари земя.

През миналата година прокуратурата започна проверка по случая, но тя бе спряна, тъй като НАП трябваше да провери имуществото на двете млади дами. Тази проверка се проточи почти година, въпреки че данъчните бяха доста по-пъргави, когато оневиниха с проверка бившия МВР шеф Цветан Цветанов при скандала с шестте му апартамента. Тогава агенцията успя да провери произхода на всички средства на цялото семейство и тъстовете на Цветанов за две седмици.

Доходът на чиновниците расте, на всички останали - пада, пише още изданието.

Политиката за замразяване на доходите важи единствено за редовите граждани, показва отчетът за изпълнение на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Докато за над 2 млн. българи средният осигурителен доход, от който зависят парите им за пенсия, е намалял за първи път в кризата до 589 лв., бюджетът вече осигурява държавните служители върху повече от 1000 лв.

Точно 2,176 млн. българи от масовата трета категория труд са били осигурявани средно с 45 лв., или със 7% по-малко спрямо 2011 г. При това през м.г. имаше ръст на минималните осигурителни прагове с над 5%.

Подобно намаление на доходите на най-голямата група работещи българи има за първи път в кризата. Дори през 2009 г., когато масово се намаляваха заплати, пак е отчетено увеличение на осигурителния доход при тях спрямо 2008 г. Тази тенденция се обяснява с факта, че при съкращения се освобождават първо най-ниско квалифицираните и съответно най-ниско платени работници.

По-логичното обяснение в случая е, че се търсят възможности за заплащане без осигуряване - традиционния ефект от административните мерки за увеличаване на доходи, както и че се назначават хора на временни позиции, като се използват възможностите на субсидираната заетост по различни мерки и програми.

България за един ден без лекари, алармира "Труд".

България ще остане за един ден без медицинска помощ, ако до средата на юни т. г. парламентът не криминализира нападението над лекари и медицински екипи.

Това заявил пред изданието д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Той и колегите му ще отправят апел за ефективен протест към цялата гилдия. Причината - жестокият побой над екипа на "Бърза помощ" в нощта срещу събота в столичния кв. "Овча купел".

Сеч на изпита за гимназия по математика, пише "Монитор".

Всеки трети седмокласник сериозно се е затруднил на изпита за гимназия по математика, който се проведе в четвъртък. 34% от тийнейджърите дори не са се пробвали да решат задачите от втория модул на националното външно оценяване. Това сочат данните на образователното министерство. Така на практика те нямат шанс да бъдат приети в елитно училище.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 3 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 5 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 6 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 6 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 6 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 7 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 7 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав