Не е изгодно да се спестява и да се взема заем
Източник: netinfo
9
Няма да вдигаме цените на билетите за градски транспорт, обещава пред "Стандарт" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. "Запазват се и цените на картите. Освен това запазваме преференциите за ученици, студенти, докторанти, лица над 68 г., хора с увреждания", отбелязва Герджиков.

"За българина става все по-неизгодно както да тегли заем, така и да спестява, информират "24 часа" и "Сега". Лихвите по кредитите се вдигат рязко, а по депозитите падат. Статистиката на БНБ за януари показва, че фирмените заеми рязко са поскъпнали. Лихвите по левовите кредити до 1 млн. евро са се повишили средно с почти цял процент до 9.49%.

Според "Труд"много общински управници без страх вдигнаха данъците на своите избиратели. Кампанията за плащането на данък сгради и такса смет започва на 1 март и хиляди българи ще бъдат изненадани, щом видят известията с новите си задължения.

Такса смет за 2012 г. в Кърджали ce увеличи и хората ще плащат вече не 1,1 промила, както беше в предходната година, а 1,5 върху данъчната оценка на недвижимия имот. Физическите лица ще се харчат за нежилищните имоти с 6 промила, вместо с 4,5, както беше досега.

Ако до два месеца България не започне преструктурирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) срещу страната ще бъде заведен иск пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това е водещата новина за "Класа" и "Капитал Daily".

Искането на Европейската комисия е от структурата на БЕХ да бъдат отделени като собственост Електроенергийният системен оператор (ЕСО), който е дъщерно дружество на НЕК, и газовата "Булгартрансгаз", уточнява "Класа".

Основният проблем в момента е с отделянето на ЕСО, защото мрежата, която трябва да оперира, е заложена по кредити на НЕК. У нас тепърва се търси консултант, който да започне преговори как да се направи отделянето. Очаква се той да бъде избран през март. По данни на НЕК трябва да се преструктурират кредити за около 1 млрд. лв.

На острите критики срещу инвестирането на част от Сребърния фонд в държавни ценни книжа финансовото министерство отговори с оскъдни мотиви в подкрепа на идеите си, коментира "Сега". Екипът на Симеон Дянков не подплати с ясни и разбираеми сметки твърдението си, че средствата във фонда се топят от инфлацията, нито пък коментира съществуващите и в момента, но неприлагани на практика възможности за по-активното им инвестиране.

В отговор на въпрос за "24 часа" Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор, изразява своята теза: "Идеите за активно управление на фонда и инвестиране в ДЦК са изключително опасни и на практика представляват национализация на тези средства. Ще бъдат одържавени средствата на бъдещите пенсионери срещу обещанието правителството да плати определена сума в бъдещето. Тези пари вече няма да са резерв. Кабинетът ще има вземания от самия себе си, давайки обещание за бъдещи планове.

240 суперлуксозни апартамента, почивна станция на морския бряг, резиденции, дипломатически клубове в Бояна и Боровец и куп други атрактивни имоти излизат за продан, информира под глава "Труд". До дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще започне конкурс за оценител на собствеността на Агенцията за дипломатически имоти в страната - АДИС (някогашното БОДК). Сделката ще мине под надзора на ДАНС.

Бившият вицепрезидент Ангел Марин е помилвал 49 от общо 533 души въпреки отрицателното становище на юристите от експертната комисия към президентството. Това се разбира от справка, публикувана в сайта Mediapool.bg, цитирана от "Сега".

Повече от половината от тези хора са осъдени за убийство, а шестима - за убийство по особено жесток начин. От документа става ясно, че затворническата администрация е основната институция, която е давала мотивирани предложения за помилване.

Четири месеца след местните и президентските избори няма свръхизненади в политическото пространство, констатира в интервю за "Сега" социологът Живко Георгиев. По думите му година и половина преди парламентарния вот може да се каже, че има пространство между двете основни опозиционни партии - ГЕРБ и БСП, което ще търсят да запълнят всички десни, патриотични и центристки формации, появили се на политическата сцена.

"Но засега не виждам предпоставки за радикална промяна, която витаеше във въздуха през 2001 г. с НДСВ, през 2005 г. с "Атака" и през 2009 г. с ГЕРБ", прогнозира Живков.

"24 часа" твърди: "Спешна помощ" се крие от болни. Поне един път на ден дежурни от центъра отказват да говорят с болни, набрали тел. 112, и така нарушават разпоредбите на Министерството на здравеопазването. След това обаче обвиняват тел. 112, че са прехвърлили към тях случаи, които не са спешни, защото не искат да поемат отговорността за болните. Това заяви шефът на тел. 112 Стоян Граматиков в отговор на нападките, че операторите често правят грешки.

Около 5000 столичани звънят за помощ на тел. 112 всеки ден. В страната броят на обадилите се стига до 22 хил. 386 човека от София пък търсят медицински екип всеки ден. Средно на всеки 4 мин някой в София иска линейка. 70 процента от тях задължително обаче трябва да говорят с дежурен от "Спешна помощ", който да прецени какво точно е тяхното състояние и дали е необходимо да бъде пратен екип.

"Дума"цитира статистика, според която 76% от българите са давали пари в "пликче" на лекар. Това е една от най-разпространените сиви практики в здравеопазването, сочат данните на Асоциация на индустриалния капитал в България. Сивият сектор в здравната сфера се движи между 50 и 75 на сто, а според 12,9% от работодателите те са дори над 75.

Родители на убити и пострадали при катастрофи деца искат оставката на зам. главния прокурор Валери Първанов, пише на първа страница "Дума". Повод за това е скандалното му изказване в национален ефир, че сключването на споразумения с виновни за убийствата по пътищата се прави, защото затворите са пълни. По думите на магистрата това било държавна политика. Отново в ефир Първанов заяви "ами, то деца си умират по най-различни причини", припомня всекидневникът.

В България почти няма полицаи, осъдени за превишаване на правата, а всички дела срещу тях, заведени в Страсбург, са спечелени и държавата ни е осъдена. Причините са много, смята юристът Маргарита Илиева. В интервю за "Новинар" тя уточнява: "На първо място се крият в Закона за МВР. Той е порочен и трябва да се промени. Този закон допуска употреба на сила от страна на полицаите, когато не е абсолютно необходима. Има и неадекватно разследване.

Затова инициативата на заместник министъра на МВР Веселин Вучков заслужава голяма подкрепа. Той инициира поправките в този закон, така че той да съответства на всички европейски норми.

"Ние ще притиснем тези, които възразяват срещу кандидатурата на България и Румъния за присъединяването им към Шенген, заявява в интервю за "Преса" Коре Е. Янсон, посланик на Дания у нас. "Дания не споделя позицията на Холандия и твърдо вярва, че България е технически готова", категоричен е Янсон.
Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 6 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 39 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите