"Монитор": След горещото лято ни чака топла зима
Източник: netinfo
7
В "Монитор" проф. Веселин Александров, шеф на департамент "Метеорология" в НИМХ при БАН, заявява, че след горещото лято ни чака топла зима.

"Няма как де се случи същата зима като миналата, която беше почти екстремна. Някъде прочетох, че добруджанците са прогнозирали, че тази година зимата отново ще бъде много студена, защото щъркелите и лястовичките много рано отлетяха за топлите страни. В Западна България също го има това явление. Но дали това е точната причина, че годината ще бъде по-студена, лично аз не мога да гарантирам", казва професорът.

Правителството ще изпълни обещанията си за по-високи пенсии и увеличение на някои заплати
в публичната сфера, но няма да раздува планирания дефицит в бюджета за следващата година. Парите, нужни за поетите предизборно ангажименти, ще дойдат от повече приходи. Това сочат прогнозните в черновата на бюджет 2013, с която твърди, че разполага в. "Капитал Daily".

Очакванията на екипа на финансовия министър Симеон Дянков са през следващата година постъпленията да са с 1.75 млрд. лв. повече в сравнение с тази и те да дойдат основно от ДДС. При положение че очакванията за следващата година са икономиката отново да расте минимално, все още не е ясно на какво се базира оптимистичната прогноза и дали няма големи рискове тя да не се сбъдне, коментира вестникът.

По принцип повече приходи от косвения данък може да означават очаквания за по-висока инфлация, съживено потребление или повече внос. Ако прогнозата все пак се изпълни, държавата за пръв път ще надхвърли сумата на събраните приходи през предкризисната 2008 г.

Също "Капитал Daily" пише, че всички пенсионни фондове имат положителна доходност за последната година, а при повечето тя надминава 5%. Най-висок е средният резултат на доброволните схеми - 6.33%, малко по-нисък е този в задължителните фондове. Реалната доходност е около 2%, тъй като за времето от август миналата година до август тази официалната инфлация според Националната статистика е 3.9%.

Според в. "Сега" МВФ е предупредил кабинета да не се поддава на натиск за заплати. Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, настояват експертите на фонда и предричат увеличаване на дефицита в НОИ.

Храната изяде заплатата, пише "Стандарт". 70 на сто от месечното възнаграждениеотиват за пълнене на хладилника. Основните хранителни продукти са поскъпнали с близо 30% само за месец. "Месото и колбасите се повишиха с 1 лев за 20 дни. Свинското месо е с 50 стотинки отгоре за килограм. Това означава, че всяка седмица има по 3-4% скок, твърдят търговци на едро. Според тях причината е, че има увеличение при изкупните цени за живо тегло. Производителите пък обясняват, че повишението се налага заради поскъпването на фуражите. Търговци са убедени, че през зимата се очакват още поскъпвания.

Също "Стандарт" обяснява, че три пъти по-бързо ще се придвижват документите за европроекти на стойност до 100 000 лв. Правилата за кандидатстване за по-малки суми от Брюксел ще бъдат значително опростени. Това било обявено на неформална работна среща на половината правителство във Велинград през уикенда, на която е обсъждан бъдещият закон за средствата от Европейския съюз.

Пристанищата по Дунав ще се развиват с общ проект, пише "Новинар". Избрани са пристанища в Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Хърватия и Сърбия, сред които Гюргево, Галац, Нови Сад. Нашите са Лом и Силистра.

"Труд" научил, че предприемчив габровец  си създал своя "синя зона" на паркинга на входа на архитектурния резерват Боженци.

Бившият кмет на столичния район "Триадица" в периода 2007-2011 г. Евтим Евтимов отива на прокурор - ощетил е София с 2,2 млн. лв. Толкова е загубила Столичната община само от три сделки за отдаване под наем на терени в района, пише "24 часа".

Също "24 часа" съобщава, че 300 кг кокаин, конфискувани преди месец и половина от българския кораб "Свети Николай", са откраднати в Испания. Те са част от общо 2,7 тона дрога, открити на товарния кораб. Кокаинът бил задигнат през нощта срещу 30 септември от склад на правителствения департамент по здравеопазване, който се намира до полицейски участък.

29-годишен банков касиер откраднал 84 665 лв. от чужди сметки. Търсел депозити, по които нямало често движение на пари. Й.Т. от София работел като главен касиер. Успял да присвои парите от сметките на 38 клиента на банката в периода от 1 януари 2008 до 31 декември 2009 г., като съставял фалшиви документи - платежни нареждания, с които теглел различни суми от чуждите влогове, обявява "24 часа".

Според "Труд" отделни граждани искат имената на Димитровград и Благоевград да бъдат сменени. Няколко писма с това искане са постъпили в Комисията по преименуване към президента, чийто председател е секретарят по вътрешна политика на Росен Плевнелиев - Милен Любенов. Писмата едва ли ще бъдат разгледани. "Не можем да разглеждаме всяко индивидуално предложение, защото е необходимо да има инициатива, някаква подписка. Все пак са необходими аргументи и обществен дебат. За да има преименуване на едно населено място, най-малко гражданите му трябва да го поискат", обяснява Любенов.

Още една крачка към добива на злато край Крумовград, твърди "Капитал Daily". ВАС е потвърдил инвестиционното предложение на "Болкан минерал енд майнинг" на първа инстанция, но се очаква обжалване от екоорганизации.

В интервю за "Стандарт" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков казва: "Ще зависим от чужд газ все по-малко. Догодина ще черпим синьо гориво и от Девенци".
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 1 минута

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 1 час

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 3 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 3 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 3 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 4 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 4 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 4 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 5 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Дъжд от месо

Голямата мистерия: Денят, в който над Кентъки валя дъжд от месо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

На такова явление едва ли някога сте били свидетели

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 5 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 6 часа

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Свят Преди 6 часа

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения"

<p>Какво става в&nbsp;Рафах, израелски&nbsp;танкове обкръжиха източната част на града</p>

Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафах

Свят Преди 6 часа

Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад"

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 6 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA