"Монитор": Пенсионната реформа - мисия невъзможна
"Монитор": Пенсионната реформа - мисия невъзможна   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
16

"Пенсионната реформа - мисия невъзможна", е коментар в "Монитор". Отбелязва се, че Кодексът за социално осигуряване би трябвало да даде рамката, а всеки българин като свободен човек сам да решава дали да се пенсионира, или да продължи да води активен социален живот.

С консенсус или не, реформата и демографската криза чукат не само на нашата врата, но са проблем и за целия европейски общ пазар. Ако забавим промените с година, ще трябва да преглътнем още по-горчив хап - вдигане на възрастта за излизане в заслужен отдих с още няколко години.

БСП: Младите няма да стигнат до пенсия, пише "24 часа". Пенсионната реформа да започне през 2014 г., когато е началото на новия финансов цикъл на ЕС, поиска БСП вчера. Ако осигурителният стаж се увеличи от догодина с 3 г., младите хора, които сега завършват образование, няма да могат да се пенсионират. Това заяви председателят на социалната комисия и депутат от левицата Драгомир Стойнев.

Народът да каже - стаж или вноски да растат, предлага Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ. В интервю за "Труд" той лансира идеята народът да бъде попитан за основните параметри на пенсионната реформа - да увеличим стажа, да вдигнем възрастта или да вдигнем вноската, като нито една от тези мерки няма да стане от раз, а плавно.

Референдум за пенсии? Ами да питаме: Искате ли повече за по-малко работа, е анализът в "24 часа" на Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Той посочва позицията на синдикатите - по-добре да вдигнем осигуровките вместо стажа. Но ще дойде моментът, в който ще трябва да направим и двете неща плюс третото - вдигането на пенсионната възраст, предупреждава Нейков.

Вдигането на стажа с 3 г. е първата стъпка, с която трябва да се започне. По-коректно е било да бъдат посочени и всички останали, да бъде направен график за следващите 20 г. и да се каже на хората какво предстои.

Почти съм сигурен, че изборът ще падне върху последното - по-висока вноска, смята Димитров.

Нова болница? Само с подпис на министъра, пише "Труд". Граждани или фирми ще откриват болници след съгласието на здравния министър, предвиждат поправки в Закона за здравето. В момента болница, която желае да работи със здравната каса, може да разкрие всеки.

Нови текстове в закона предвиждат всички частни структури да не могат вече да се разполагат на територията на държавни, общински и ведомствени болници.

Постъпленията от здравни вноски тръгнаха надолу, алармира "Сега". Въпреки че парламентът гласува на първо четене увеличение на бюджета на здравната каса вчера, реално парите за лечение няма да са повече. Дори е възможно дефицитът на касата да набъбне, сочат данните за приходите от здравни вноски.

Поредната административна реформа е темата на "Труд". Мащабен план за съкращения в държавната администрация представи вчера вицепремиерът Симеон Дянков. Целта на мерките е да се закрият 22 държавни структури и 2500 щатни бройки, от което държавата ще спести между 18 и 20 млн. лева месечно.

Смелата административна реформа ще започне от... тотото. Спортният тотализатор ще бъде обединен с Държавната парично-предметна лотария. В доклад на дирекция "Държавна администрация" на Министерския съвет е записано, че МВР ще обедини главните дирекции "Пожарна безопасност и спасяване" и "Гражданска защита".

Съкращенията няма да решат проблемите на администрацията, коментира "Пари". Важното е да се повиши ефективността на държавния апарат. В противен случай тази стъпка може да мине в графата чисто механично намаляване на бройката.

"Няма посолство, което да е предвидено за закриване, казва в интервю за "24 часа" министърът на външните работи Николай Младенов.

"Такова решение ще бъде взето на базата на серия от факти. Досега няма взето такова решение за нито едно посолство. А ако някъде закрием посолството си, това не бива да се разглежда като оценка на диалога със съответната страна. Напротив, единственият водещ мотив е тежкото финансово състояние, в което се намира държавата", обяснява Младенов.

Десницата и ГЕРБ се скараха за кризата, информира "Труд". Премиерът Бойко Борисов да постави срок на икономическите си министри до края на август да съберат всички идеи за антикризисни мерки и на 1 септември да се явят при него с планове за действие.

Ако не могат да се справят - да подават оставки. Такъв съвет дадоха вчера на премиера лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров.

Сините обявиха, че ще продължават да подкрепят правителството за нещата, за които получават насърчителни оценки, но по думите на Димитров "подценяването на бюджетните проблеми ще свърши зле". От ГЕРБ отхвърлиха критиките.

Първанов: Брюксел ни окуражи, но има още работа, цитира "Труд" изявление на президента. Еврокомисията дава "ясна положителна оценка за политическата воля и съществения напредък на България" по въпросите на правосъдието и вътрешния ред, е становището на Георги Първанов, разпространено вчера.

Къде има импулс за реформи, коментира в "Труд" Георги Ангелов от Институт "Отворено общество". Посочва се, че в областта на икономическата и бюджетната политика Европейската комисия ни открива процедура заради липса на реформи и липса на воля за реформи.

Посочени са конкретно здравна, административна, пенсионна, образователна система, както и реформи за повишаване на ефективността на разходите и управление на бюджета.

Обратно, ЕК вижда "импулс" и "политическа воля" за реформи в съдебната власт. В крайна сметка имаме нужда от "импулс за реформи" във всички посоки. България има проблем с престъпност, нереформирана правосъдна система и полиция - но има проблем и с други важни публични системи, които също са нереформирани.

5 процента от съдиите били свързани с мафията, съобщава "24 часа". Съдебната система се е сраснала с престъпността и политическите партии, управлявали през последните 20 г.

Не повече от 5% от съдиите са такива, но те работят по „най-тежките знакови дела за организирана престъпност и делата с голям финансов ресурс", каза вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

Средностатистическите данни в света сочат, че 5% от служителите в държавните структури, както и в магистратурите се поддават на корупционен натиск", коментира шефът на Софийския градски съд Георги Колев думите на Цветанов.

Избелване на черните овце в ЕС, коментира "Сега". Авторът пише, че който прочете доклада, няма как да не стигне до извода на Брюксел: "И все пак прекалено малко са случаите, които са приключили в съда".

Това означава, че България е излязла от всякакви норми на търпимост и че е изправила ЕК пред въпроса как да реагира на предизвикателството.

В интервю за "Стандарт" председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев коментира, че докладът на Европейската комисия е обективен, както винаги досега.

И обяснява: "Моят прочит е: "Добре сте тръгнали, но има още много да правите и още много зависи от вас". Очакванията са големи. Европейските партньори ни казват: "И внимавайте да не се спънете".

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

София Прайд 2024 ще се проведе на площад Батенберг

София Прайд 2024 ще се проведе на площад Батенберг

България Преди 2 минути

Най-голямото мирно шествие за човешки права в България ще се състои на 22 юни

Спецоперация на "Капитан Андреево", установиха нередности

Спецоперация на "Капитан Андреево", установиха нередности

България Преди 8 минути

На пункта в момента се провежда спецоперация за пресичане на опитите за контрабанда, а в нея участват представители и на НАП, ГДБОП и ГД "Гранична полиция"

Коклюшът у нас: Регистрирани са нови случаи в област Ямбол

Коклюшът у нас: Регистрирани са нови случаи в област Ямбол

Преди 39 минути

Децата са диагностицирани в края на миналата седмица

Петя и Дилян от „Един за друг“: Изложихме се най-много във Вилата на любовта

Петя и Дилян от „Един за друг“: Изложихме се най-много във Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Двойката от Сливница напуснаха най-романтичното риалити в ефира

<p>&quot;Чехия е мишена и е възприемана от Русия като вражеска страна&quot;</p>

Заради предполагаеми кибератаки на руски хакери: Прага и Берлин протестират пред Москва

Свят Преди 1 час

Същевременно Германия привика посланика си в Русия

<p>В мозъчна смърт: Младеж оцелява след 20 минути под вода</p>

"Органите му започнаха да отказват": Младеж оцеля, прекарвайки 20 минути под вода

Любопитно Преди 1 час

Семейството на Гилбърт иска справедливост и по-сериозни действия от местната власт

Румънски турист се изгуби в Пирин, бил с неподходяща екипировка

Румънски турист се изгуби в Пирин, бил с неподходяща екипировка

България Преди 1 час

В спасяването му участваха планински спасители от отрядите в Банско и Разлог

<p>С какво ще привличаме туристи тази година?&nbsp;</p>

Румен Драганов: Очакваме ръст на туристите по Черноморието

България Преди 1 час

Според Института за анализ и прогнози в туризма 1 млн. българи са пътували за празниците

<p>Световно известна картина стана обект на вандалска проява</p>

Акция на феминистко движение в Мец: "Произходът на света" стана обект на вандалска проява

Свят Преди 1 час

Акцията е била организирана от Дебора де Робертис, която е от френски и люксембургски произход

<p>Никога не е късно: 100-годишен герой от войната най-накрая получи дипломата си</p>

Никога не е късно: 100-годишен герой от войната най-накрая получи дипломата си

Любопитно Преди 1 час

Джак Милтън доказа, че няма невъзможни неща и получи диплома от колеж на 100 години

Финансирай бъдещето си - съвети за устойчив паричен план

Финансирай бъдещето си - съвети за устойчив паричен план

Любопитно Преди 2 часа

Намери отговори на въпросите си

Израел установи контрол върху пропускателния пункт "Рафах"

Израел установи контрол върху пропускателния пункт "Рафах"

Свят Преди 2 часа

Говорител на граничните власти на Газа заяви, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен

Главчев подава сигнал за МБАЛ „Мама и Аз“ в ДАНС и прокуратурата

Главчев подава сигнал за МБАЛ „Мама и Аз“ в ДАНС и прокуратурата

България Преди 2 часа

Миналият вторник правителството одобри изграждането на частната болница "Мама и аз" в София

<p>Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика&nbsp; (ВИДЕО)</p>

Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика

България Преди 2 часа

От няколко дни новата организация по булевардите „Витоша”, „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен” поражда дискусии и спорове

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Свят Преди 2 часа

Демонстранти протестират в страната срещу закона за "чуждестранните агенти"

"Хизбула" с нова атака срещу Израел, има жертви

"Хизбула" с нова атака срещу Израел, има жертви

Свят Преди 3 часа

Израел и ливанската групировка, която натрупа огромен арсенал от 2006 г. насам, си разменят ежедневни удари