"Монитор": Студенти на протест заради изнасилено момиче
"Монитор": Студенти на протест заради изнасилено момиче   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Студенти от Нов български университет организираха протест заради изнасилена колежка, пише "Монитор". Младата жена беше нападната на 3 януари на метри от сградата на НБУ.

Исканията на студентите са районът около автобусната спирка зад университета да бъде осветен и при възможност да се поставят камери.

Повечето студенти недоволстват срещу общежитието за бежанци, което се намира в близост до университета.

Според показанията на пострадалата извършителят приличал на арабин. Част от живеещите в района се оплакаха във "Фейсбук", че и друг път се е случвало араби да тормозят случайно преминаващи оттам момичета.

Нова газова криза грози България, обявява "Новинар". Страната ни може да изпадне в газова криза тази година и отново да станем заложник на преговорите между Украйна и Русия, подобно на 2009 г.

Ексшефът на "Булгаргаз" Васил Филипов коментира, че предстои остра схватка между двете държави, което крие потенциална опасност от спирането на доставките за България.

"Русия максимално ще се изпробва този коз да изнудва Украйна, за да й вземе газопроводите, както стана преди месец и половина с Беларус." Според Филипов потенциална опасност за България има поне за период от три години.

Спирането на доставките ще засегне страната ни, тъй като според него българското правителство не е взело мерки за диверсификация на доставките.

Българската енергетика е оставена в ръцете за изцяло работещи за руските интереси личности, убеден е той.

Със снимка на сградата на ИПК "Родина" и заглавие: "Взривяват мавзолея на печата", "Труд" оформя първата си страница и "предсказва бъдещето" на терена и останките на 20-годишната, недовършена и до днес, конструкция.

Търгът за сградата ще стартира от по-висока начална цена от очакваните 12-15 млн. лв., именно защото... постройката задължително ще трябва да бъде взривена!

Бъдещият собственик на 15-те декара терен в близост до спортната гордост на премиера, зала "Армеец", ще разполага с тонове желязо за скрап!

Пред "Монитор" Николай Стойнев, зам.-председател на СОС, казва: "Ще си върнем къпалнята "Мария Луиза".

Първата задача, която сме поставили на новото ръководство, е да направи пълна проверка на финансовото състояние на Общинска банка.

Успяхме да я върнем на София преди месец и с това приключихме дългата история, в която тя се управляваше от миноритарните собственици.

Общинските фирми традиционно предоставят услуги, които се ползват от много столичани. Почти всеки има мнение за това как да работят транспортните дружества и пазарите, какво да се промени в "Топлофикация".

Затова търсим мениджъри, които да имат опита и способностите да управляват максимално добре и прозрачно фирмите, които засягат живота на всички софиянци", очерта част от свършеното и предстоящето пред СОС Стойнев.

Отнеха партийни постове на четирима депутати, пише "24 часа", от "Труд" добавят: ГЕРБ е почнал отстрел на началници.

Новата парламентарна година започна със скандал около "Атака", пише още ежедневникът. Сигнал до главния прокурор Борис Велчев за открадната каса от стаята на парламентарната група е пратил лидерът на националистите Волен Сидеров.

В първия пленарен ден в кулоарите вървят и "залагания" ще се разпадне ли "Атака" и кой би бил следващият отцепник. Националистите останаха само 10 и ако още един напусне, групата -тя ще се разпадне.

Сидеров бе категоричен, че партията му няма да подкрепя кабинета.

Водещата тема за "Дума" е съкращението на 1000 души от "Български пощи". Намаляването на персонала е съгласувано между ръководството на държавното дружество и синдикатите.

Според председателя на Федерация "Съобщения" към "Подкрепа" Пламен Дончев, ще бъдат съкратени до 400 души. Но синдикалистът признава, че в подписаното споразумение няма фиксиран брой хора, които трябва да бъдат освободени, и смята, че най-потърпевши ще са от административния персонал.

Според изявления на министъра на транспорта и съобщенията Ивайло Москвоски уволнените ще са между 800 и 1000 души. Икономиите от намалението на персонала ще са 1 млн. лв. през тази година след изплащането на обезщетенията. Но през следващата година дружеството ще спести 3,5 млн. лв., според Ивайло Московски.

Всяка трета обществена поръчка в общините е със злоупотреби, известява "Класа". Злоупотреби за 19 млн. лв. по изпълнение на процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са открили инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Общините първенци с нарушения са Русе, Перник, Царево, Козлодуй, Тетевен, Никопол, Червен бряг, Павел баня, Поморие, Малко Търново, Грамада (Видинско), Ветово, Крушари, Исперих, Хаджидимово.

Освен общините агенцията е проверила и държавни предприятия, дружества на БДЖ, ДФ "Земеделие", Министерство на регионалното развитие и благоустройство, общински сдружения, областни управи, социални домове и университети.

Жена загина в оръжейна фирма, съобщава "Труд". До габровското село Чарково взрив в испанска фирма за боеприпаси смъртоносно е ранил 49-годишна жена и пратил един работник в болница. Инцидентът е станал при разглобяване на тайванска мина.

Оценка "бедствие" е задължителна за пътищата ни, заяви Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел. При финансирането на инфраструктурни проекти в България трябва да се прави оценка и на опасността от природни бедствия като наводнения и земетресения, при които може да пострада съоръжението.

Промените са идея на екипа на еврокомисаря по хуманитарна помощ и вече са одобрени от Еврокомисията, като част от пакета за кохезионната политика за следващата финансова рамка 2014-2020 г.

Еврокомисията ще иска от всяка страна да направи свой профил за риска до края на годината и да каже как ще се справи с него. Според приетите промени страните вече трябва да предоставят на разположение екипи и техника, с които да реагират при криза и природни бедствия.

За "Телеграф" проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, казва: "Тази година грипът закъсня, но ще избухне скоро."

Препоръката на проф. Кожухарова е, който е здрав и все още не се е ваксинирал, да го направи, като превенция срещу заболяването. "Грипът е много трудно предвидим като поведение - не се знае кога ще набере сила и ще започне. Епидемията от варицела ще продължи до април. Най-полезният съвет, който мога да дам, е да не се разчесват мехурчетата, за да не остават белези".

Глобите на депутатите няма да отиват за болни деца, отразява решението на мнозинството в НС "Класа". Поправката в правилника на парламента бе блокирана с гласовете на 73-ма народни представители, които гласуваха "въздържал се".

Председателят на ПГ на ГЕРБ - Красимир Велчев обяви, че групата му принципно подкрепя идеята, но ще я вкара и одобри с пакета от предложения за промени в правилника на НС.

И вчера, както и през декември, той изтъкна, че групата на ГЕРБ е събрала през 2011 г. от глоби 65 000 лева, от които е дарила 61 500 лева, но е внесла във фонда за лечение на деца и 1 200 000 лева от партийната субсидия.

Според "Сега" България пробва да се измъкне от Евро плюс. Правителството предлага промени в бъдещия фискален пакт, за да поправи миналогодишната си грешка. Страната ни иска да отпадне цяла глава от бъдещия фискален пакт, преди да го подкрепи.

В нея се споменава друг пакт - Евро плюс, в който се предвижда хармонизация на данъчните основи в ЕС и който бе подписан от премиера Бойко Борисов на 25 март м.г.

Съображението на кабинета е, че държавата ни не иска да се обвързва с данъчна хармонизация в ЕС, защото се опасява, че ще изгуби конкурентното си предимство чрез ниския корпоративен данък.

По темата "Монитор" цитира министър Младенов: "Ние се противопоставяме на въвеждането на единна основа в корпоративното облагане. Освен това страната ни има сериозни резерви и към въвеждането на данък върху банковите транзакции.

България няма да поема финансови задължения, свързани със стабилизирането на еврото", напомни отново министър Младенов.

В тази връзка вестникът излага становището на министъра по управление на средствата от ЕС -Томислав Дончев. "Страната ни има за цел до края на 2012 г. да бъдат договорени 90% от средствата по европейските оперативни програми, а разплатените суми да достигнат 38-40 на сто от целия ресурс."

В интервю за "Стандарт" министър Томислав Дончев заявява: "Без еврофондовете щяхме да сме 10% по-бедни. Не гоним рекорди, но знаем, че инвестиция, която не е планирана добре, носи разходи, а не ползи. Пътят на парите трябва да е къс и лесен".

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 4 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 9 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 9 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 10 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 10 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 10 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 12 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 12 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 12 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 13 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща