"Монитор": Напускат клас заради трудни уроци
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

"Монитор" алармира: 9000 напускат клас заради трудни уроци. Изследване показва кой отпада от образователната система. Правят групи за подготовка на изоставащите, за да ги върнат в училище.

Всеки трети неуспешен ученик излиза от системата заради трудни уроци, а 22% напускат завинаги училище, защото не им било интересно, сочат резултатите от проучването на МОМН.

Анкетираните родители посочват, че дупките в семейния бюджет са основната причина децата им да не ходят на училище.

7775 учители и над 2700 души непедагогически персонал са напуснали системата на образованието през 2010 г., съобщава "Сега". Броят на напусналите учители през 2010 г. се е увеличил с около 1000 спрямо 2009 г.

Най-много преподаватели са напуснали през 2008 г. - 8882 души. Значително по-малко училища са се включили в програмите за т.нар. "учене на две скорости" - 571 при 975 година по-рано.

През 2011 г. държавата няма да финансира проекти за въвеждане на ученическа униформа и за честване на училищни празници, става ясно от сайта на МОН.

"Дума" съобщава, че дългогодишното кухо приказване, че образованието и бизнесът у нас се разминават, е на път да бъде заменено с целево обвързване на техните интереси.

Целенасочена и пряко свързана с нуждите на бизнеса подготовка на студенти в областта на машинното инженерство и енергетиката започва у нас с усилията на български и руски университети и индустриални фирми.

"Труд" съобщава, че светът е на ръба на криза заради високите цени на храните, според президента на Световната банка Робърт Зелик. Финансистът отправи предупреждението по време на реч, с която закри срещата на Световната банка и Международния валутен фонд.

Според Зелик поради скока на цените на храните през последната година над 44 млн. души по целия свят са изпаднали в бедност. Покачване на индекса на храните с още 10% ще изпрати в нищетата нови 10 млн. души, казва Зелик.

"Възможно е да пробват агнешко и по 20 лв./кг", казва министър Мирослав Найденов за "24 часа". Реалната цена на месото за Великден е 12-13 лева. За първи път има магазини, където е по-евтино, отколкото на едро.

Правителството залага на вътрешното потребление да задвижи икономическия растеж, анализира "Дневник". Но статистиката показва, че домакинствата купуват само най-необходимото.

Домакинствата пестят и се опитват да компенсират намалелите си доходи, загубата на работа и поскъпването на живота, като трупат запаси (купуват големи количества евтина храна).

Според Евростат цените у нас са едва 53% от средните в ЕС и тук могат да се купят най-евтините хлебни изделия, цигари и месо.

Вчера министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че България може да се възползва от световната тенденция на увеличаване цените на хранителните стоки, като стане "основен износител".

Скритата икономика расте, въпреки мерките на правителството, съобщава "Пари". Близо 6% от всички заети работят без договор, 380 хил. души не са нито заети, нито безработни.

ЕС търси обезлюдяващи се територии като България, за да се разтовари от нежелани имигранти, коментира "Сега". Заради притока през Италия на десетки хиляди северноафрикански имигранти Франция и Германия (и не само те), заплашват временно да напуснат Шенгенската зона, докато България напира да влезе.

Какво да правим, ако внезапно ни кажат: "Заповядайте!" Точно тези две държави залостиха шенгенската порта за България и Румъния и смениха ключа за влизане.

Те потвърдиха преди дни, че техническата готовност на двете балкански кандидатки за охрана на общите външни граници е недостатъчно условие, и поискаха от тях да придобият нов образ чрез спешно изкореняване на корупцията и организираната престъпност. Пратиха ги в чакалня с паяжини, за да не им откажат директно.

Все пак договорът на ЕС за присъединяването на България и Румъния изисква те да влязат в Шенгенската зона, но не казва точно кога, прави своя акцент анализът.

"Новинар" отразява наплива от жалби срещу монополистите в страната ни. Сигналите на потребителите са главно срещу "Топлофикация София" - 86 от жалбите, и срещу "Софийска вода" - 21. Над 130 жалби са подадени в столичния офис на новоучредената организация "Общество на пострадалите от произвола на монополите" към гражданско движение ДНЕС.

Има 10 жалби срещу електроразпределителните дружества и 14 срещу мобилните оператори.

"24 часа" коментира: "Първанов премиер? Може, но само след провал на Кунева и Сергей. Интересът на президента към БСП се е засилил, но тя ще е тясна за политическите му амбиции".

"Телеграф" информира за категоричното становище на дипломат номер 1, че до края на годината МВнР ще бъде институция, в която всички дипломати, работили за бившата ДС, няма да са вече част от ведомството. Николай Младенов смята, че е атакуван, защото е започнал борба срещу ДС.

"Дума" оповестява, че кандидат-президентът на БСП ще е ясен до Бузлуджа. Той трябва да бъде разпознаваемо свързан с левицата, убеден е депутатът Петър Курумбашев.

"Безпринципно коалиране няма да допуснем, готови сме да подкрепим всякакви кандидатури на способни хора, дори и да не са членове на партията", коментира секретарят на Националния съвет на партията Евгений Узунов.

Лидерът Сергей Станишев е убеден, че трябва да се даде на хората надежда, че България може да бъде друга.

Шест общозастрахователни компании отчитат загуба от близо 85 млн. лв. през 2010 г., показват данни на КФН, информира "Класа". Според статистиката през изминалата година с най-висок отрицателен финансов резултат са били ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп"- 30,6 млн. лв., следвана от ЗК "Лев Инс" АД със загуба от 25 млн. лв. В първата тройка се нарежда още "Застрахователна компания Български имоти" АД с 19,1 млн. лв. загуба, както и ЗД "Уника" АД, "Застрахователно дружество Евроинс" АД и "Интерамерикан България ЗЕАД".

Експертите от финансовия надзор отчитат, че компаниите увеличават загубите си от основна дейност близо 6 пъти до 43,4 млн. лв. спрямо 7,7 млн. през 2009 г.

Това според тях се дължи като цяло на свиването на сектора и загубите по автомобилни полици. В интервю за вестника Андрей Пръмов, икономист, смята, че е възможно макросценарият на правителството да се сбъдне.

"Вносната" инфлация и повишените лихви на световните кредитни пазари могат без усилие да задушат дори намека за икономически растеж у нас.

Специални лекари ще следят за грешки в болниците, информира "Сега". Здравният министър определи решението на съсловната организация за глупост. До края на годината в болниците ще се създаде национална система от анализатори, които ще събират информация за лекарски грешки и трудни за диагностика и лечение случаи.

Информацията ще се събира анонимно и ще се предава за обработка и обобщение на Българския лекарски съюз. Той пък на свой ред ще ги оповестява чрез национален регистър. Това съобщи вчера председателят на съсловната организация Цветан Райчинов. Темата за лекарските грешки беше в дневния ред на общото събрание на БЛС.

"24 часа" пише: "Суперхапче срещу радиация разработиха наши учени от института по полимери в БАН, изявлението е направено от ръководителя проф. Кольо Троев.

Така радиопротекторите ставали до 2,5 пъти по-ефективни от старите медикаменти, с които са оборудвани армии по света. За да се стигне до производство обаче, са необходими скъпи тестове, за които БАН няма пари.

Хапчето действа просто - пие се като обикновено лекарство, но поглъща радиацията в човешкия организъм. Американци от Тексаския университет вече се интересуват живо от разработката.

"Стандарт" съобщава, че настъпва краят на евтините прегледи при доктор. Най-малко 24 лв. ще струва от днес посещението в частен кабинет.

Промяната е в резултат на решение на лекарския съюз.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 1 минута

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 2 минути

Партия „За велика България“

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Избори 2 в 1 Преди 10 минути

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Пряка демокрация“

Партия „Пряка демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 11 минути

Партия „Пряка демокрация“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Избори 2 в 1 Преди 12 минути

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „Величие“

Партия „Величие“

Избори 2 в 1 Преди 13 минути

Партия „Величие“

Коалиция „БСП за България“

Коалиция „БСП за България“

Избори 2 в 1 Преди 16 минути

Коалиция „БСП за България“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 17 минути

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Руски удар по детска площадка в Харков, три деца са в тежко състояние

Руски удар по детска площадка в Харков, три деца са в тежко състояние

Свят Преди 18 минути

Ударът е повредил жилищни сгради

Коалиция ГЕРБ – СДС

Коалиция ГЕРБ – СДС

Избори 2 в 1 Преди 20 минути

Коалиция ГЕРБ – СДС

Партия „Ние идваме“

Партия „Ние идваме“

Избори 2 в 1 Преди 26 минути

Партия „Ние идваме“

Партия „Партия на зелените“

Партия „Партия на зелените“

Избори 2 в 1 Преди 28 минути

Партия „Партия на зелените“

Коалиция „Левицата!“

Коалиция „Левицата!“

Избори 2 в 1 Преди 30 минути

Коалиция „Левицата!“

ПП "ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ"

Партия „Общество за нова България“

Избори 2 в 1 Преди 32 минути

Партия „Общество за нова България“

Коалиция „Граждански блок“

Коалиция „Граждански блок“

Избори 2 в 1 Преди 33 минути

Коалиция „Граждански блок“

Политическа нумерология: Каква символика имат номерата в изборните бюлетини

Политическа нумерология: Каква символика имат номерата в изборните бюлетини

Избори 2 в 1 Преди 34 минути

Днес ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1