Л. Павлова в "Телеграф": Уволнявам 4 за скока на тока
Л. Павлова в "Телеграф": Уволнявам 4 за скока на тока   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5
"Recycle Bin", коментира "Сега" движението "България на гражданите" на Меглена Кунева.

"То се учреди. И какво от това? Идеите - вехти, лицата - рециклирани, ентусиазмът - слаб. "Гръбнакът" на новата партия са все хора, превивали гръб. Пред други лидери. Целият конструкт изглежда като изтръскан от политическото кошче за боклук. Recycle Bin, в който компютърът съхранява вече ненужните файлове", коментира изданието.

В политическия Recycle Bin на Кунева всичко е вече гледано. Да прелъстяваш електората с дясна алтернатива на дясното управление, не е кой знае колко находчива и вдъхновяваща програма, смятат от изданието.

"Кунева ни обещава все същото, което вече изсърбахме от кажи-речи всички правителства на прехода - коалиционни или не. Ако към идеите се притурят и лицата, картинката съвсем заприличва на дубликат", пише вестникът.

Не е българско откритие, че безработицата, беднотията, обезлюдените поради липса на поминък градове и села бълват оная престъпност, която криминалистите наричат битова или конвенционална. По-просто казано - крадат, коментира "Труд". Крадат, защото нямат, а не могат или не искат по друг начин да придобият разни неща.

"И не само крадат - от къщи, молове, аптеки и коли, но и грабят - нападат открито, бият и убиват за пари. Тук може да се отбележи българският принос: с едно цяло поколение, израсло предимно в ромските махали, ходило на училище две-три години или хич, вдъхновявано само от фалшивата водка и чалгата, за което да живееш добре, означава да вземаш от имащите хора онова, което ти трябва. Независимо как. Гражданите са обезверени и не търсят полицията. А властта е заета да прави онова, за което питат еврокомисарите. А те питат за нещата, които засягат собствените им държави - международния наркотрафик, прането на пари, фалшификациите на евро, корупцията по високите етажи", пише "Труд".

"Двойното дъно за еврозоната носи рискове и за България", прогнозира в "Сега" "Индъстри уоч". Свиването на индустрията в Европа през 2012 г. е извън съмнение, като кредитът към частния сектор в еврозоната се увеличи незначително с половин процент годишно, а инвестициите все още стагнират. При това положение вероятността от нова рецесия или "второ дъно" на кризата в еврозоната - нашия основен търговски партньор, изглежда все по-реална през 2012 г. Дори в случай че планираните структурни реформи в застрашените европейски страни бъдат реализирани, икономиките ще стагнират през следващите 12-18 месеца.

Това е лоша новина за България. Търсенето на силно зависими от бизнес цикъла стоки и услуги на европейския пазар ще се ограничи и съответно ще намали потенциала за растеж на българските експортни сектори. Затова и част от българските износители търсят нови ниши и пазари, пренасочвайки се към развиваща се Азия, която ще продължи да расте с над 7% в реално изражение и през 2012-2013 г.

"Очакваме скоро да ни повишат рейтинга", е озаглавено интервюто в "Капитал Daily" със Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър. По думите му тази емисия, освен че помага за погасяване на част от предишния дълг, има и два по-дългосрочни положителни резултата. Единият е, че се дава добър праг и за банкови и корпоративни облигации. Банките в момента имат добра ликвидност и едва ли излизането на пазара на дълг за тях стои на дневен ред.

Но български компании биха могли да наберат нужния им ресурс навън. Има две-три такива големи компании, които много внимателно следяха как ще се развие процесът на пласиране на еврооблигациите, защото и те имат интерес при успех също да излязат на пазара, включително и държавни предприятия от сектора на енергетиката. А и успешната емисия се забелязва от пазарите. Това ще ни даде допълнителна възможност за увеличаване на кредитния рейтинг следващата година.

"Бумът на "зелените" централи е при ГЕРБ", казва в интервю за "Труд" депутатът от БСП Румен Овчаров. Той припомня, че законът за зелената енергия беше приет в изпълнение на европейска директива. До края на 2009 г. включените в експлоатация фотоволтаични централи са около 10 мегавата. В началото на 2011 г. се случи голямото подписване на договори за "зелени" централи. Те станаха за 12 000 мегавата. Самият Бойко Борисов беше един от тези, които най-силно надуваха балона. И по светлия пример на лидера си куп ГЕРБ-ери по места се втурнаха да подписват договори за възобновяеми енергийни източници.

Зелената енергия трябва да се развива. Но в момента тя играе ролята на необходимия грешник и с нея се оправдават глупостите на правителството. "Ние обяснявахме на управляващите, че трябва да се въведат икономически критерии за избор на това кой зелен проект трябва да бъде реализиран, а не това да зависи от решението на този или онзи администратор. Прокараха проектите на свои хора за сметка на читави инвеститори, които бяха загърбени", отбелязва Овчаров.

"Уволнявам четирима за скока на тока", заявява в интервю за "Телеграф" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя потвърждава, че за последните месеци има страшно много издадени разрешения за ползване и въведени в експлоатация фотоволтаични паркове. Цялото това бързане за издаване на разрешенията се дължи на факта, че от 1 юли има нова, много по-ниска цена на изкупуване на произведената електроенергия спрямо досегашната. Някои се опитаха да хванат буквално последния влак с високата цена.

Павлова отбелязва, че някои от тези разрешения за ползване са издадени при липса на окончателен договор за присъединяване и ангажимент за изкупуване на енергията, което е абсолютно незаконно. До момента са образувани четири дисциплинарни производства към служители за неспазване на процедурите. По-високата цена на тока ще се отрази върху стойностите на храните. Хлябът, млякото и месото ще поскъпнат с около 2 на сто.

"Всичко, което консумира електроенергия, ще бъде засегнато от увеличението", обясни пред "Новинар" председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той не се ангажира с конкретна прогноза за увеличението, тъй като всяко предприятие било специфично. Проблемът е, че на фона на свитото потребление се увеличават разходите, допълни той. Според него именно това ще доведе до скок на цените. Най-засегнати ще са млекопреработвателите и хлебопекарите.

Празен джоб не го лови спекула, коментира "Стандарт". От новите цени на тока, а скоро и на водата, газа и пр. първи се възползваха спекулантите.

За шест години България успя да издаде само шест осъдителни присъди по дела за злоупотреба с европейски средства, отчете вчера Европейската служба за борба с измамите, пише "Сега". От 37 разкрити случая 23 продължават да са висящи пред българските съдилища, което означава, че 2/3 от делата са под въпрос. От приключилите 14 дела 6 са били прекратени, а по 2 са издадени оправдателни присъди.
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 4 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 8 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 9 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 10 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 10 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 11 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 11 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 12 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 12 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете