Край на третото теглене в "6 от 49"
Източник: Архив на Vesti.bg
11
Нп първа страница "24 часа" отбелязва, че за последен път днес най-популярната игра на тотото "6 от 49" ще е с три тегления. С решение на управителния съвет те стават само две от неделя.

Ако никой не вземе натрупания джакпот от близо 200 хил. лв днес, той ще бъде събран с този на третото теглене. В същото време се въвежда джакпот в Тото 1 за познати 13 срещи.

В БАН били разработени три проекта за модернизация на тотализатора. "Най-вероятно ще изберем този, според който софтуерът да се прави в България, а терминалите да бъдат внесени отвън. След това ще търсим банка, която да ни даде заем за около 15 милиона. Не направим ли обаче модернизацията до 2011 г. ще има доста сериозни проблеми", прогнозира  изпълнителният директор на тотото Дамян Дамянов.

Според бившия премиер Симеон Сакскобургготски в кризисни моменти голямата отговорност на политиците е да зададе цивилизован тон на междуличностните и междуинституционалните отношения, със зрялост и търпение да открие решенията, които могат да мотивират.Статията на основателя и бивш лидер на НДСВ е поместен в "Труд".

Сакскобургготски твърди, че напоследък като че ли агресията, арогантността, нетолерантността, конфронтацията, отрицанието, спасяването поединично отново са станали част от всекидневието ни и от представата ни за правилно и нормално.

Нормалните обществени отношения са добронамереност, взаимозачитане, уважение и диалогичност, пише той. Икономическата криза не е повод за отдалечаването ни от тези принципи нито в семейството, нито на улицата, нито в политиката, акцентира Сакскобургготски.

Иначе личните притеснения на хората могат да се превърнат в колективен страх и липса на житейски хоризонт, отбелязва той.

"Дали резултатът ще е добър, ако търсим решенията с удряне по масата с риск да я счупим? Или ще постигнем повече, ако обединим обществената си енергия чрез разумен диалог и общи цели? Не е ли време да сменим чипа на деструктивното с чип на градивното - всеки човек поотделно и обществото заедно?", пише бившият премиер.

Ако Борисов иска да се възползва от историческия опит на своите успешни предшественици, трябва незабавно да потърси съюзник в лицето на народа - класическият ход е пряката демокрация, според статия на Валери Найденов в "24 часа".

Простото решение на българския проблем, по негово мнение, е в разделението на властите. За целта президентът трябва да получи повече пълномощия и по-сериозно парче от изпълнителната власт.

"Тогава Бойко Борисов ще намери истинското си призвание като държавен глава, без обаче да държи и парламента, и съдебната власт под генералския си ботуш", пише Найденов.

"По принцип този режим се нарича "полупрезидентска република". Но докато елитът се държи като удавник за кухата фраза "парламентарна република", министрите ще сънуват кошмари. Все по-лошо ще става", смята авторът.

"Трудно ще изплуваме без скок на ДДС"
, е заглавието в "Стандарт" над интервю с бившия социален министър Иван Нейков. "От края на годината тръгваме нагоре", е подзаглавието на материала.

Първите три дни от болничните ще се плащат изцяло от работодателите, но в 50% от размера на заплатата. От четвъртия нататък НОИ ще плаща по 80 на сто от осигурителния доход за последните шест месеца. Това е последното предложение на правителството за промяна в режима на обезщетенията, което вчера бе подкрепено от представителите на работодателите в Надзорния съвет на НОИ, съобщил пред "Дневник" зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

България може да стане център за производство и износ на слънчева енергия, казва в интервю за "Дневник"  Жул Кортенхорст, изпълнителен директор на Европейската климатична фондация.

Решението на правителството да въведе данък "лукс" от 1 юли тази година противоречи на тълкуване на Конституционния съд, показала справка на "Труд".

Промените в Закона за местните данъци и такси - част от 60-те антикризисни мерки на правителството, вече са внесени в парламента. Според тях ще се дължи двоен данък сгради за имоти с данъчна оценка над 300 хил. лв., както и двоен годишен налог за леки автомобили и мотори с имуществена застраховка над 70 хил. лв.

Три пъти по-висок данък ще плащат собствениците на яхти, самолети и вертолети, които не се използват със стопанска цел. Малко вероятно е по-високите налози да тръгнат от юли, защото кампанията по плащането им е стартирала, отбелязва "Труд".

А през 1996 г. Конституционният съд се е произнесъл, че гражданите трябва да знаят предварително размера на данъците, които ще плащат. Тълкуването на КС тогава е по искане на 52-ма депутати, атакували промени в закона за местните данъци и такси.

Проект на стратегия за Изпълнителна агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска  обикаля ведомствата за съгласуване, преди да бъде внесен в МС, информира "Труд".

И добавя, че 15-те млн. лева, които ще глътне създаването й, ще дойдат от преструктуриране, не от хазната. Министерството на земеделието ликвидира Националната ветеринарна служба и я вкарва в агенцията, където ще влязат и службите по зърното и фуражите и по растителна защита. От Министерството на здравето щели да са регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.

Наблюденията, че новият здравен министър не е особено диалогична, вероятно има връзка и с новия подход, който иска да наложи премиерът Бойко Борисов. Тъй като, ако един човек е много толерантен и е с по-мек характер, може да стане жертва на недобросъвестни консултанти, чиновници.

Това казва пред "Труд" Лъчезар Иванов (ГЕРБ), председател на здравната комисия към парламента. Иванов отбелязва, че не е давал на премиера нито едно предложение за здравен министър.

"Познавайки премиера, знам, че решенията си ги взема еднолично, по собствена преценка. Има достатъчно опит с хора, усеща бързо характерите и знае кой човек ще му свърши най-добре работата. Затова не съм си позволявал да давам становища и мнения", казва Иванов.

България трябва да е активната страна, която се бори за присъединяването на балканските държави към ЕС, казва външният министър Николай Младенов пред "Труд".

Според него такава българска заявка ще бъде приета от тези държави, ако не ги гледаме надменно или пренебрежително, ако нямаме менторски тон.  Предстои посещение на Младенов през май в балканските държави.

Пред "24 часа" Лъчезар Иванов твърди, че атаките срещу него като лидер на столичната организация на ГЕРБ идват от хора, които са незадоволени за постове и са очаквали да получат места в изпълнителната власт.

Той казва, че Жени Начева като шеф на НЗОК е била предложение на вицепремиера Симеон Дянков, тъй като НЗОК се е нуждаела от финансист в тази криза и в пленарната зала на парламента са я подкрепили всички групи, което е безпрецедентно.

Бележките за поведение ще стегнат двойно дисциплината и на учениците, и на преподавателите, казва пред "24 часа" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

След 10-и клас учениците ще могат сами да се профилират или да избират професионално образование. "Ако предпочитанията им например са свързани с историята, ще си изберат повече часове по този предмет. Натоварването им в тази област ще е по-голямо през последните 2 г. от училището."   

Да се въведе задължителна такса "гроб" от 2 лв. месечно, предлага шефът на общинското предприятие "Гробищни паркове" Венцислав Григоров, информира "24 часа". С парите ще се осигури редовното чистене и поддържане на гробните места.
Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 10 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 13 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове