Корнезов пред "Труд": Морал в политиката? Днес всичко е пари
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Морал в политиката? Днес всичко е пари, е откровението пред "Труд" на проф. Любен Корнезов, заместник-председател на Народното събрание.

Според него не трябва да се правят съществени промени в сега действащото изборно законодателство. При тази световна икономическа криза ни е необходима максимална стабилност на държавните институции, а не "щури идеи", водещи вероятно към хаос.

Коалицията БСП-ГЕРБ след вота Корнезов коментира така: "В политиката всичко е възможно. Мъдростта изисква да не допуснем политически сътресения в държавата".

Яне Янев се вреди сред най-харесваните политици, сочи мартенското допитване до общественото мнение на агенция "Маркет ЛИНКС".

"Труд" посочва, че нестихващите медийни изяви и разкривателската му дейност по щекотливи теми през последните седмици изведоха лидера на "Ред, законност и справедливост" на второ място - 31,1% одобрение, като основен опозиционен политик.

На първо място в тази роля е Бойко Борисов - 43%, на трето Волен Сидеров - 19 на сто.

По другия показател - доверие в политиците, начело отново е Бойко Борисов - 62,2%, следва Георги Първанов - 54,7% и Яне Янев - 36,9 на сто.

Българите не са особено ласкави в оценките си към политици и институции - по шестобалната система властта се оказа някъде на границата между 2 и 3.

Ако парламентарните избори бяха днес ГЕРБ би получила 26,5%, БСП - 16,0%, "Атака" - 9,4%, ДПС - 4,3%. Сами СДС и ДСБ вземат съответно 2,9 и 2,6%, като коалиция - 5,3%. Малко повече взема десен блок, който включва и други партии - 6,4 процента.

Политиците пак се дадоха на службите, коментира "Сега". Според автора за последните скандални разкрития за работата на службите - взетите около 330 000 разпечатки на телефонните разговори на 40 000 души, вина имат депутатите.

Преди месеци се родиха някакви предложения за промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), които още не са реализирани.

МВР се е насочило да иска без съдебно разрешение огромен брой разпечатки за разговори. Защото по закон, когато се иска използването на СРС - подслушване, следене, филмиране, се взима разрешение от съд, но когато се искат разпечатки, това става директно между МВР и мобилните и интернет оператори.

Ако преди месеци бе променен Законът за СРС и този вид данни бяха сложени под контрола на съда, това нямаше как да се случи.

БСП ще касира избора в Брест, ГЕРБ го купил с петдесетолевки, отбелязва "24 часа". БСП внася жалба в Административния съд в Плевен за касиране на вота в с. Брест заради търговия с гласове, обяви вчера областният председател на партията Васил Антонов.

На изборите в събота кандидатът на левицата загуби битката за кметския пост. На балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Цецо Луканов и Марияна Несторова от "Обединени земеделци".

Проверяваме сигнала за купувани гласове, е заявил пред вестника прокурорът на Никопол Ромео Яков, който води разследването.

Още 100 лева върху заплатата на войника, информира от първа страница "Труд".

Министър Николай Цонев е разпоредил всички в армията - от редника до генерала, да получат добавка от 15% към заплатата за работа в специфични условия.

Заповедта е от няколко дни, но влиза в сила от 1 януари. От същата дата е увеличението на заплатите на униформените с 5%, което отделно даде кабинетът.

Месечното възнаграждение на войника става 628 лв. при ниво 520 на 31.12.2008 г.

В МВР ще има поетапни съкращения, осведомява "Дума". Готвят се поетапни съкращения в областните дирекции на МВР. До края на месеца ще бъде изготвен и план за намаляването на щата. Това съобщи вчера министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Ще има и дисциплинарни наказания за извършени нарушения, каза още министърът.

Ахмед Башев: Добре че не насъсках хората си, пише "Труд". "Направихме един невероятен жест към държавата и нейната национална сигурност. Ако бяхме излезли и бяхме казали "Дръжте ДАНС" и "Дръжте прокуратурата" на хората, които бяха жестоко обидени от тази акция и възродителния процес, повярвайте ми, държавата щеше да има големи проблеми."

Това заяви вчера кметът на Гърмен Ахмед Башев. Поводът бе спецакцията на ДАНС отпреди седмица, когато Башев и учителят по религия в с. Рибново Мурад Бошнак бяха изведени от къщите им рано сутринта и докарани в София за обяснения. Те отрекоха в областта да има радикален ислям.

Процесът "Маргените" шест месеца в цайтнот, отбелязва "Труд". Делото срещу братята Красимир и Николай Маринови- Маргените и още четирима души няма да бъде възобновено в близката половин година. Това е съобщил пред вестника градският прокурор на София Николай Кокинов.

Бариерата пред процеса този път се оказали четирите байпаса, които лекарите поставили на единия от подсъдимите. Според медицинската експертиза, за да се възстанови са му необходими шест месеца.

100 млн. лева по-малко вноски в здравната каса само за два месеца, е водещото заглавие в "Сега".

Финансовата криза и увеличението на здравната вноска вече се отразяват негативно на приходите на здравната каса. Само за първите два месеца на годината в НЗОК ще влязат със 100 млн. лева по-малко приходи от осигуровки от очакваното.

От касата не са притеснени и обясняват, че традиционно януари и февруари са по-слаби месеци. Засега обаче НЗОК харчи повече, отколкото получава като приходи.

Продажба на "Булгартабак" през борсата не е на дневен ред, заявява в интервю за "Дневник" Тодор Николов, председател на Агенцията за приватизация.

Той разяснява, че АП трябва да осъществява процедурата по продажбата на холдинга в ситуация на криза, която доведе до обезценяване на дружества и на активи. Пазарният дял на "Булгартабак" от 90% през 2006 г. се е свил до около 60 на сто сега.

Очевидно е, че отлагането на приватизацията оттук нататък няма да е в интерес на българската държава. Делът на компанията ще продължи да спада.

Николов е категоричен, че в разгара на предизборната кампания продажба на "Булгартабак" през борсата, за да се продаде на всяка цена, няма да е приемливо.

България търси 3,8 млрд. евро кредит от Русия за АЕЦ "Белене", информира "Класа". България ще търси кредитиране от Русия за строителството на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той обясни, че в бюджета на Руската федерация има заделени 3,8 млрд. евро за изграждането на атомната централа, а сега се водят преговори при какви условия ще се отпуснат тези пари.

Кризата спря строежи за 3 млрд. лева, съобщава "Сега". Строителни обекти за 3 млрд. лв. в столицата вече са замразени заради кризата, а тя тепърва ще се развихря през лятото, е алармирал пред вестника Иван Бойков, шеф на Камарата на строителите в България.

"В София временно бе спряно строителството на офис сгради, молове и дори на жилищни сгради. Има много обекти с разрешително за строеж и с осигурено финансиране, но инвеститорите им не смеят да ги стартират", е добавил той.

Страховете от световната криза у нас се задълбочават, показва проучване на "Галъп интернешънъл", представено в "Класа".

Преобладаващата нагласа на българите е, че финансовата криза вече е тук. Оптимистите, смятащи, че световната криза ще ни подмине, са вече много малко - 2%. Мнозинството - 38%, са на мнение, че страната ни вече сериозно е засегната от събитията, влияещи на икономиката в целия свят.

Над една трета от пълнолетното население декларират, че са намалили всекидневните си разходи.

Със Станишев да се явим като гаранти пред ЕС, предлага Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на столицата.

В интервю за "24 часа" той представя своята идея. "Аз предложих на Станишев обща стратегия по няколко теми. Стана ясно, че европейската левица застава твърдо зад БСП, европейската десница - плътно зад нас. Ако сме държава, със Станишев трябва незабавно да отидем в Брюксел за три неща.

Първо, Европарламентът да вземе политическо решение за влизане на България в еврозоната.

Второ, подготвяме почвата за компенсации и за отварянето на III и IV реактор. Всеки от нас да работи с групата си в ЕП. И като дойде гласуването, да имаме толкова гласове, че да стигнат за отварянето на "Козлодуй".

Третото, за което трябва да работим заедно, са еврофондовете. Нека да подготвим система, която взаимно се контролира от двете големи партии", предлага Борисов.

Паси - възможният компромис, пише "Труд". Изборът на новия генерален секретар на НАТО още не е на финала. Срещу всички кандидати има сериозни дисквалификационни фактори.

Много добри шансове като компромисна фигура има шефът на външната комисия на българския парламент Соломон Паси. Това твърди в статия Аира Страус, координатор за САЩ в неправителствения Комитет по въпросите на Източна Европа и Русия в НАТО.

Според автора Паси е чужд на разколническите тенденции на други кандидати от Източна Европа, които биха искали да изолират западноевропейското крила на НАТО.

Не му тежи и обременеността на западноевропейските кандидати, загледани в спорното атлантическо минало вместо в належащите въпроси на атлантическото бъдеще.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 11 минути

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 20 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 51 минути

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове