"Класа": Западна България - най-атрактивна за инвестиции
"Класа": Западна България - най-атрактивна за инвестиции   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Най-атрактивният регион за инвестиции в страната е Западна България, а най-привлекателният сектор е енергетиката, посочва "Класа", като се позовава на анализ на Българската инвестиционна и бизнес мрежа.

Привлекателни за бизнеса са още информационните дейности и телекомуникациите, а на трето място е класиран здравният сектор.

Като основни трудности за инвестиционния климат предприемачите определят високото ниво на безработицата, задлъжнялостта на страните от еврозоната, а в частност за България - бюджетния дефицит.

Таванът на цените на такситата ще се променя поне веднъж годишно, акцентира "Сега".

Въпреки предупреждението на Комисията за защита на конкуренцията и заплахата от европейски санкции, вчера в парламента бе внесен проектът за промяна в Закона за автомобилните превози, с който се въвежда таван на цените на такситата.

Според документа максимално допустимите цени ще се определят от общините и ще се актуализират най-малко веднъж годишно.

В него няма яснота по какви критерии ще става ценообразуването. Фирмите плашат с блокиране на столицата, ако законът бъде приет.

ГЕРБ потвърди намерението си да не пипа данъците и догодина, отбелязва "Сега". Това обещание даде от името на ГЕРБ съпредседателят на ПГ Тодор Димитров при откриването на новия сезон на НС.

Амбицията на правителството и парламентарното мнозинство на ГЕРБ е страната ни да бъде остров на стабилност по отношение на данъчната политика, декларира той.

За тази година очакванията за ръста на БВП са от около 0,5-1%, а догодина 3,6%. През 2013 г. управляващите предвиждат повишението да стане 4,9%, но не обясниха как ще се случи това.

Интрига в състезание с един кон, коментира "Дневник". Според Александър Маринов, доцент по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски", в момента политическото състезание у нас прилича на надбягване с участието на един кон.

Ако има някаква интрига през новия политически сезон, това е какво ще се случи във и с управляващата формация. Или по-точно как и дали тя ще успее да се справи с очертаващите се предизвикателства.

Защото ГЕРБ може и да няма конкретен опасен политически противник, но заплахи дебнат партията на Борисов в икономически и политически аспект.

Службите ще извадят данни за източване на болниците, съобщава "Сега". Българите ще усетят ефекта от здравната реформа на 1 януари, обеща в изявление премиерът Бойко Борисов.

Той обяви, че до 10 дни службите ще осветлят схемите, по които са били източвани болниците.

НЗОК се включи в атаката срещу болниците, продължава по темата "Сега". Обещанието на премиера Бойко Борисов за увеличение на парите в здравеопазването беше отбелязано от здравната каса с поредното напомняне, че болниците източват средства по клинични пътеки.

С 36% са се увеличили хоспитализациите и за това няма основателна причина, твърди касата.

Финансовият министър Симеон Дянков се съгласи вчера със сметките на лекарите, че за да се предотврати колапса на болниците са нужни още 205 млн. лева, отбелязва "24 часа".

На среща при премиера във вторник той твърдеше, че необходимата сума е около 80 млн. лева. Премиерът Борисов натовари Дянков да търси парите.

Тече скрита ликвидация на болници, предупреждава от страниците на "Труд" д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

"Ние многократно обяснявахме проблема, че няма как да съществува здравеопазването с така орязани средства, че ще блокира системата и накрая ще се срине. И това почти е факт.

Една по една болниците започнаха да не могат да вършат елементарни дейности според предназначението си. Нямам спомен за подобно тежко състояние", казва Райчинов.

По темата за скандалите около болниците "Сега" допълва: "БСП дава на прокурор здравния резерв".

Левицата ще поиска от главния прокурор да разследва какво се случва с парите от здравните вноски, които постъпват в резерва на здравната каса.

"24 часа" анализира, че у нас чиновници определят колко да боледуваме. Посочва се, че колкото повече приказки се изливат в публичното пространство, толкова по-малко ясно става на какво се дължат финансовите неблагополучия в болничната и доболничната помощ.

Има какво да се разпределя и това обяснява нездравите апетити и опити за влияние. Калкулация за цената на медицинския труд все още няма, чиновници решават коя клинична пътека колко ще струва. В здравната каса се упражнява държавен надзор.

Важните решения за разпределението на огромен ресурс се вземат с мнозинството на изпълнителната власт. У нас хората, които се опитват да влияят върху вземането на решения, са част от властта.

Става дума по-скоро за злоупотреба с политическо влияние или дори корупция, заключава авторът.

След като ИСУЛ махна шефа на спешното отделение в болница "Царица Йоанна" д-р Владимир Атанасов, премиерът Бойко Борисов се застъпи публично за него, съобщава от първа страница "24 часа".

Атанасов бе уволнен, след като в телевизионен репортаж за спешната помощ допусна, че в здравното министерство работят "олигофрени", които не си четат наредбите.

Един на 10 инвалиди има работа, отбелязва "Дума". "Ще искаме 2% от работните места във фирми над 50 души да са за хора с увреждания", казва в интервю за изданието изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

По думите му у нас хората с увреждания са подложени на индиректна дискриминация и тя се обуславя от няколко фактора.

Преди всичко от недостъпната архитектурна среда и недостъпния на практика транспорт. Това ограничава рязко възможностите на тези хора да водят нормален социален живот.

Заслужилите певци с 640 лева върху пенсията, пише "Телеграф". 150 музиканти, артисти, спортисти и учени ще получат по една средна работна заплата към пенсиите си. Това предложение е направил на вчерашното заседание на МС министърът на културата Вежди Рашидов.

Парите ще компенсират ниските пенсии, които творците получават в момента. Министърът уточни, че сумите ще се получават със специално отличие за заслуги. Засега обаче не е ясно по какви критерии ще бъдат избирани лицата, които ще получат отличието.

"Не само хората на изкуството са пострадали от некоректни работодатели, но останалите нямат достъп до премиера и министъра на културата, които бързо да уредят проблема им", коментира новината "Сега".

ЕС е дал милиони за ромите, но не е свършено много с тях, отчита в интервю за "24 часа" Томислав Дончев, министър по управление на еврофондовете.

Той казва, че информация какви средства са отпускани по фаровските програми за ромите е известна. Но от значение е колко пари са похарчени. Не е постигнато това, което би трябвало да се свърши с тези десетки милиони евро за последните 5 г.

Ние нямаме нито ромска програма, нито специално министерство или агенция за ромите. У нас има много мерки в оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", които имат интеграционен характер.

В "Регионално развитие" също има инструменти за подобряване на състоянието на малцинствата. Не можем да се правим, че тези 7-8% от населението на България ги няма, заявява министър Дончев.

Франция наруши антирасистките директиви на ЕС, казва в интервю за "Сега" шефът на Българския хелзински комитет Красимир Кънев. Според него, ако съюзът иска да е нещо повече от сдружение за стомана и въглища, трябва да отдели на човешките права подобаващо място в своята политика.

Той определя мълчанието и липсата на отношение от страна на българските власти, във връзка с организираното връщане на български роми от Франция, като странно.

Очевидно българското правителство иска да запази своите добри отношения с една от най-големите и влиятелни страни-членки на ЕС, смята Кънев.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"