"Капитал дейли": Сред най-порочните нации сме
Българска преса   
Източник: Георги Димитров/Нетинфо
16

В интервю за "24 часа"Българите са една от най-отдадените на пороци нации в света. Страната се нарежда на пето място след Чехия, Австралия, Словения, Армения в класацията на "най-декадентските" държави пише "Капитал дейли".

Вестникът цитира икономически сайт Zerohedge.com, който е синтезирал данни на агенция Bloomberg. В проучването са обхванати 57 държави от всички континенти, за които има сравнима информация.

Страните са сравнени по оценки за консумацията на алкохол и цигари, по загубите, които ежегодно правят, като залагат в хазартни игри (те се отнасят към брутния вътрешен продукт), както и по степента на консумация на различни видове наркотици сред обществото.

Макар вредните навици да са печеливш бизнес за компании от алкохолния, тютюневия и хазартния сектор, позицията на страната в челната петица едва ли може да се приеме като добра новина.  По един от показателите - тютюнопушене, България оглавява класацията със средно 2822 изпушени цигари на година, или по 7.7 на ден на глава от пълнолетното население. Един пълнолетен българин изпива средно 11.4 литра твърд алкохол годишно.

Също "Капитал дейли" съобщава, че широко рекламираното изключване на аналоговия тв-сигнал от 1 септември 2013 г. няма да се случи навсякъде. Причината е проста. За да могат да приемат цифровия ефир, хората с по-стари телевизори ще имат нужда от декодиращи устройства. Социално слабите домакинства, които получават енергийни помощи, имат право на безплатен декодер. За целта държавата, през "Български пощи", им раздава специални ваучери, с които да вземат устройствата от магазините. Кои да са търговските вериги, които приемат ваучерите, е обект на обществена поръчка от държавата.

"Сега" информира, че България е третият крупен източник на фалшиви стоки в ЕС. Вчера Европейската комисия съобщи, че митничарите на държавите - членки на ЕС, са иззели миналата година ментета за близо един милиард евро, главно цигари, но също и лекарства. Повечето от тези стоки са идвали от Китай и Хонконг, но също така от Обединените арабски емирства, Мароко и България. България държи първенството в разпространението на фалшиви опаковъчни материали.

Мафията в България пере пари чрез казина, барове и автокъщи, пише също "Сега". Контрабандата на цигари, алкохол и горива генерира сериозен обем мръсни капитали, според Американското бюро за борба с наркотиците. Всички сфери, в които през последните години се реализират доходи в България, са използвани от организирани престъпни групи и за пране на пари, става ясно от последния юнски доклад на Бюрото.

Според документа на практика няма област, в която мафията да не е разпростряла пипалата си, за да изпере придобитите от наркотици, проституция, контрабанда, оръжие, данъчни измами и източване на банкови сметки. "Казина, нощни клубове, автокъщи и в по-малка степен търговци на едро са най-честите обекти, свързани с прането на пари в България", се посочва в документа.

Другите области, където престъпните групи предпочитали да легализират средствата си, са туризмът и организирането на различни игри, включително и онлайн залаганията. Причината България да продължава да е притегателна сила за мръсните капитали са все още развиващият се финансов сектор, големият дял на сивата икономика и високият дял на кешовите разплащания.

Въпреки това кризата се отразила върху желанието на криминални групи да използват български фирми за пране на пари, тъй като печалбата им е намаляла. Същата констатация направиха в доклада си за 2012 г. и от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Труд" информира за млади учени от БАН и университетите, които настояват за пренаписване на проекта за оперативната програма за наука и образование. Очаква се към тях да се присъединят и колегите им, които през есента на миналата година организираха протестите на научната общност заради далаверите във фонда за наука.

Също "Труд" публикува данни на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ), според които купувачи на имоти в морските курорти и в селищата по Черноморието у нас са предимно българи. 78% от сделките в тези селища се извършват от сънародници, съобщил председателят на управителния съвет на сдружението Иван Велков.

Убеждението, че руснаците са единствените, които спасяват имотния пазар по морето, е лъжливо и се внушава предимно от агенции, които преследват собствените си интереси, твърди Велков.

В интервю за "24 часа" Михай Танасеску, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщава, че общата сума на новите кредити, които ЕИБ ще подпише за България през 2013 г., са близо 270 млн. евро. Това е повече в сравнение с 2012 г., когато са били 186 млн. евро. Ръстът в новите договори е над 45% и ще продължи да се кумулира и през 2014 и 2015 г.

Целта е преди всичко дългосрочно финансиране на малките и средните предприятия. По този начин се спомага за смекчаване ефектите на финансовата криза.

ЕИБ е представила близо 240 млн. евро през първата половина на 2013 г. Това представлява 0,6% от българския БВП. Средствата са основно за проекти в публичния сектор. 150 млн. евро са за национално съфинансиране на проекти, подкрепени от ЕС, за пътна и жп инфраструктура, както и за "Дунав мост 2". Но има също и за малки и средни предприятия - 90 млн. евро чрез кредити, отпускани с посредничеството на банките.

Откакто банката работи в България (1990 г.) са вложени 3,6 млрд. евро във всички основни икономически сектори - от базисна инфраструктура като транспорт, комуникации, енергия и околна среда до производство и услуги, включително подкрепа за малките и средните предприятия (МСП), чрез местни финансови институции и развитие на икономика, базирана на знанието.
Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове