"Капитал Daily": Поредна тежка година
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
155

Поредна тежка година, констатира на първа страница "Капитал Daily". Българската икономика ще отчете нулев или анемичен растеж през 2012 г., показват последните прогнози на експертите.

Очакванията на различните институции и анализатори са за растеж през тази година между 0 и 1%. Наскоро Европейската комисия прогнозира темп от 0,5% за тази година, което е и най-ниското число, давано от официална институция досега - правителството очаква растеж от 1,4%, БНБ - 0,7%, а МВФ - 0,8%.

Подобен темп означава, че трудно ще бъдат възстановени доходите и повишаване на жизнения стандарт за българите, прогнозира ежедневникът.

Тревожната статистика допълва "24 часа": Яйцата, оранжерийните домати, лимоните и фасулът са най-силно поскъпналите хранителни стоки през този месец спрямо същия миналата година.

На годишна база яйцата са с 40% по-скъпи и бройката на едро струва 21 ст. спрямо 15 през юли 2011 г.

В интервю за изданието министърът на земеделието Мирослав Найденов коментари поскъпването на храните. По думите му има основания цената на хляба да се повиши, но в рамките на стотинки.

"Според анализа, който сме направили, при всички случаи поскъпването би трябвало да е със стотинки, и то с едноцифрено число", уточнява Найденов.

Министърът твърди, че коментарите, че поскъпването на тока е повлякло цените и на останалите стоки, са несериозни неща.

През последните две години българинът слага на трапезата си все повече евтини храни като боб, леща, ориз и купува все по-малко мляко, риба и деликатесни колбаси, обобщава на първа страница "Труд".

Причина за "диетата" са кризата и намалялата покупателна способност на домакинствата. Според обобщени данни на Националния статистически институт за периода 2001-2011 г. се увеличават българите, които се отказват от телевизора, но компютри вече има в 43% от домовете.

Водата, която пием от автоматите в офиси и учреждения, е опасна за здравето и е носител на безброй бактерии, алармира под глава "Телеграф". Това установи екип на вестника, след като занесе два пъти за изследване в частна лаборатория вода от т.нар. диспенсъри от оживени столични офиси. Оказа се, че това, което пием е 835 пъти по-мръсно от допустимото.

Според челото на "24 часа" Комисията за защита на конкуренцията проверява за забранени договорки и картел най-големите киносалони "Синема сити България" и "Кино Арена ВТ".

Производството е образувано след сигнал от продуцента Людмил Тодоров. Той е подал жалба, че за излъчването на филма "Миграцията на паламуда" двете големи вериги предлагали еднакви условия. Таксата била 625 евро без ДДС. Идентично било и процентното разпределение на доходите.

Резервът на държавата за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия се използва от МВР за финансиране на дейности със съмнителна спешност и целесъобразност, алармира под глава "Сега".

Вътрешното министерство, под чиято шапка е междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, е получило от бюджета й за превенция толкова, колкото и общините.

Част от разходите са спорни, а други изобщо не са конкретизирани - това показват публикуваните след скандали за липсваща прозрачност протоколи от работата на комисията.

"Европа внимателно следи избора на нов Висш съдебен съвет" е заглавието над интервю в "24 часа" с германския посланик Матиас Хьопфнер.

"Възлагам големи надежди на избора на членовете на новия ВСС в следващите месеци. Те може да дадат своя принос в правосъдната система да залегнат принципите на откритост, интегритет, обективност и неподкупност. Изборът на нов главен прокурор също е решаващ за бъдещето на България", изтъква Хьопфнер.

"Особена роля в България играе и постепенно нарастващото влияние на гражданското общество. Все повече независими гласове чрез електронни медии и социални мрежи насочват вниманието към проблеми, пренебрегвани от пресата и политиката.

В последно време в областта на опазването на природата видяхме впечатляващ пример в това отношение", заявява още посланикът. По думите му тези процеси ще доведат до бавно нарастващ потенциал на т.нар. зелени.

"Измежду предложените колеги за новия ВСС има достатъчно достойни. Моля се и избиращите да проявят достойнство, за да не се срамуваме отново през следващите пет години от избраниците си." Тази надежда изказва в своя коментар за "Труд" Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите.

Няколко европейски институции ще бъдат сезирани заради нарушения на изборите за общински съветници в Белоградчик, пише на първа страница "Дума".

Движението "Модерна България" ще сигнализира Европейския парламент, Европейската комисия за демокрация чрез право и Бюрото за демократични и честни избори на ОССЕ за очевидните нарушения на Изборния кодекс и Конституцията на страната.

Над 347 000 руски граждани са си купили имоти в България, информира на първа страница "Новинар". Вестникът се позовава на данни, изнесени от зам.-министъра на правосъдието Деница Вълкова.

В Равда най-вероятно е прекарал последната си нощ атентаторът от бургаското летище, твърди "24 часа". В интервю за вестника областният управител на Бургас Константин Гребенаров споделя мнението, че той не е бил сам на летището, а някой е контролирал действията му.

Темата за атентата коментира и Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, в интервю за "Стандарт". По думите му това е едно тежко посегателство върху националната ни сигурност, което не можем да разглеждаме като природно явление, т.е. като нещо, което не зависи напълно от нас.

При всички положения трябва да си зададем въпроса какво можеше да направим, съветва Йовчев. Той подчертава още, че терористичните заплахи са такъв вид заплахи, че нито една организация не може сама да противодейства ефективно.

"ДАНС има основно информационно-аналитични функции, а и правомощията й са само на територията на България. Затова самостоятелно не би могла да противодейства, ако има нещо, което е планирано и подготвено извън страната", уточнява Йовчев.

По думите му практиката показва, че няма нито една държава в света, която да е изградила модел, гарантиращ стопроцентова сигурност на своите граждани от терористични актове. "Затова не бива да се фокусираме върху това, че някой не си е свършил работата или да се търси виновен. Грешен подход. Дори съм изненадан малко от реакцията в България. Отрицателната енергия, която излезе от хората в този момент, не беше насочена към терористите, които посегнаха към живота на невинни хора, а към собствените институции", изтъква експертът.

"Ситуацията в държавата в момента е спокойна. На Консултативния съвет по национална сигурност при президента ние се обединихме около становището, че е необходимо динамиката в средата за сигурност да бъде анализирана задълбочено и да бъдат предприети конкретни мерки", съобщава в интервю за "Монитор" Цецка Цачева, председател на Народното събрание.

В отговор на друг въпрос Цачева анализира и работата на парламента: "Тази сесия беше много натоварена, не само поради обема, но главно поради съдържанието на законопроектите и решенията, които прие НС. Имахме амбицията да приемем и вече е факт Законът за конфискуване на имуществото, придобито по незаконен начин; бяха приети промени в Закона за съдебната власт... Работата е свършена", категорична е Цачева.

Държавата най-сетне се зае да сложи край на измамите чрез фалити със задна дата, коментира под глава "Стандарт". Сделки ще се развалят само до 2 години назад от датата, на която е подадена молба в съда за обявяване в неплатежоспособност на закъсало дружество.

Промяната е заложена в проект за поправки на Търговския закон, изготвени от депутати от ГЕРБ.

Така ще се пресече възможността кредиторите - банки и компании, да бъдат изигравани от длъжници чрез юридически хватки, анонсира пред "Стандарт" един от авторите на промените Емил Радев.

В интервю за "Труд" социологът Петър-Емил Митев констатира: "Избори 2011 бяха първите недемократични избори след началото на промените. Избори 2013 могат да потвърдят и задълбочат низходящата линия в развитието на политическия процес в България. Но могат и да покажат наличието на демократичен потенциал в страната."

Пред "Капитал Daily" соченият за собственик на "Витоша ски" и "Юлен" Цеко Минев отрича да има някаква собственост в тях: "Подобни слухове ме ласкаят, но не съм собственик. Ако придобия дялове от тях, първо на вас ще съобщя".

В отговор на въпрос Минев коментира и промените в Закона за горите. "В частта, засягаща ски спорта, просто липсват логика и управленска визия. Разочарован съм - като скиор, като софиянец", подчертава председателят на Българската ски федерация.

Той приветства подмяната на витошките лифтове, които са морално и технически остарели. "Учудва ме обаче приетото в закона право на строеж за срок от 20 години, защото в това решение няма икономическа логика: изплащането на лифтови съоръжения по света е именно в този срок. Кой ще е този инвеститор, който ще се подложи на подобен риск?", допълва още Минев.

По думите му стратегия за ски туризма е повече от необходима. "Една трета от България е планинска. Моето мнение е, че в нашите планини могат да бъдат изградени около 10 първокласни курорта, предлагащи отлични условия за практикуване на зимни спортове.

От своя страна те ще доведат до увеличаване на брутния вътрешен продукт, ще "завъртят" бизнеса, работни места, развитие на съответните региони и т.н. Но най-вече ще ангажират населението и с опазване на околната среда", категоричен е Минев.

Заради лошо направени разчети парите, с които здравната каса за пръв път от тази година плаща медикаментозното лечение на онкоболните в болниците, свършиха, информира "Сега".

Към края на май касата е платила на лечебните заведения за химиотерапия и поддържащи лекарства като обезболяващи, например, 47,2 млн. лв., сочат данни на институцията.

Общо за цялата година бюджетът за лекарствена терапия на онкоболни в болниците е 57 млн. лв., т.е. вероятно към момента е окончателно изчерпан.

Подвигът на българският гимнастик Йордан Йовчев обиколи световните медии, извежда под глава "Преса". Влизането в олимпийския финал на халки на 39-годишния ветеран е водеща новина на най-големите телевизии, вестници, агенции.

Повечето медии започваха дори политическите си емисии с успеха на родния спортист. Освен пети финал в кариерата си Йовчев записа и рекорд. Стана първият гимнастик в света с шест участия на олимпийски игри.

Пловдивчанинът се класира с осми резултат и ще играе на 6 август за разпределението на медалите.

Българските медии не изостават в отразяването на успехите на Йовчев. В интервю за "Труд" той споделя:

"Бях готов за края и затова играх като за последно - да приключа както на олимпийските игри конкретно, така и спортната си кариера въобще. Затова и бях много щастлив и удовлетворен от това, което изиграх и от начина, по който го направих.

А публиката изглежда знаеше, че това е последното ми състезание, че е шестата ми олимпиада, и ме прие много топло. Така се получи, че буквално с последни сили намерих мястото си във финала, което е чудесно."

Пред "Телеграф" Йовчев заявява:

"На почти 40 години ще ми е трудно да изляза на финала и да бия другите седем момчета. Просто съм прекалено стар за този спорт.

Предполагам, че за всичките тях сега е добре, защото имат един съперник по-малко за медалите в мое лице. Знаят, че ще са поне на седмо място... Но дори и да стана осми, ще знам, че съм се борил до последно."

Коментари 155
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

155 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус осъди журналист на затвор за обида на Лукашенко в изтрити съобщения в чат

Свят Преди 1 час

Общо 29 беларуски журналисти са задържани под стража, като или очакват съдебно дело, или вече излежават присъда

Сидни

Военни из улиците на Сидни следят за спазване на карантината

Теми в развитие Преди 4 часа

Подкрепление от близо 300 военнослужещи пристигна в Сидни по искане на полицията на щата Нов Южен Уелс

Ариана Гранде

Ариана Гранде отправи призив със снимка

Любопитно Преди 5 часа

Певицата качи снимка с маска

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

България Преди 6 часа

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година", съобщава генералният директор на БНР Андон Балтаков

.

Слънцето издава звуци, наподобяващи „пеене“

Технологии Преди 6 часа

Преди повече от половин век учените откриват бързи трептения на Слънцето, подобни на "високи" ноти

Снимката е илюстративна

Голям горски пожар в Стара планина, 360 сигнала за пожари за два дни

България Преди 6 часа

Хеликоптер AS532 AL Cougar от състава на ВВС се включва в гасенето на големия пожар, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина

Румен Радев връчи мандата за правителство на кандидата за премиер на „Има такъв народ“

Президентството с информация относно връчения мандат на Пламен Николов

България Преди 7 часа

Какво съобщиха от Прессекретариата на Румен Радев

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

България Преди 7 часа

Предстои назначаването на ДНК експертиза

Сакскобургготски

Царското семейство с позиция след решението по делото за двореца „Врана”

България Преди 7 часа

Какво посочват в съобщение от Секретариата на Н.В. Цар Симеон II

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Теми в развитие Преди 7 часа

Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Пламен Николов

МОН представи подробности за дисертацията на Пламен Николов

България Преди 8 часа

Какво съобщиха от Министерство на образованието и науката

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Любопитно Преди 8 часа

Ако се чудите как да стартирате един свой ден, то трябва да се вслушате в съвета на една от най-младите ни онлайн звезди

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Любопитно Преди 8 часа

Тези кралски особи може да не са ви познати, но това няма да остане така за дълго

Шести ден пожарите в Турция не стихват

Шести ден пожарите в Турция не стихват

Свят Преди 8 часа

Осем души са загинали досега, а местни жители и туристи бяха принудени да напуснат с лодки курортите

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

България Преди 9 часа

По телата им не са открити следи от насилие

Снимката е илюстративна

Перник остава без топла вода до 4 септември

България Преди 9 часа

Ремонтът на ТЕЦ "Република" беше планиран за юли, но на два пъти беше отлаган