278

3,65 млн. лв. ще даде Националната служба за охрана (НСО) за 20 нови луксозни автомобила и три пътнически микробуса. Това става ясно от обществена поръчка, обявена на 27 декември, пише в. "Труд"

Така министрите на Бойко Борисов ще се сдобият с нови возила за оставащите им няколко месеца до края на мандата.

Ще се подменят лимузини, които са произведени преди 15-20 години, тъй като последните небронирани коли за службата са купувани през 1998-1999 година, обяснил пред изданието ген. Тодор Коджейков.

По думите му всички търговци на луксозни автомобили ще могат да участват в търга за 20-те коли. Прогнозната сума на обществената поръчка сочи, че НСО се е прицелила в марките "Мерцедес" и БМВ, коментира "Труд".

Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев се возят в най-новите защитени коли, с които НСО разполага.

Те са "Мерцедес S 600 Гард"с 517 к.с.. Купени само преди две години и имат надеждна бронировка - т.нар. В7 на купето и В6 на тавана. Издържат на куршум, изстрелян от автомат "Калашников", или на осколки от взривени в близост гранати.

На 18 декември НСО купи без търг брониран мерцедес за 650 хил. лв. без ДДС, пиша още "Труд " и добавя, че от службата по охрана тогава оправдали обявата за възлагане на поръчката без търг с аргумента, че купуването на друга марка или модел щяла да оскъпи поддръжката, а обявяването на обществения конкурс щяло да разкрие "класифицирана информация за сигурността на държавните мъже".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@