4
Де ет години след първото му излъчване БНТ (bnt.bg) пак ще покаже сериала "Пътеводител на историческия стопаджия".

Този забавен разказ за възлови събития от българското минало - чрез хумор, сатира, пародии  и дори мюзикъл - се превърна в култов за младите зрители през 2000-2001 г. макар да бе излъчван по извънредно странен начин - веднъж на две седмици, понякога в събота, друг път в неделя, по някое време.

Дръзкият опит на съвсем млади хора да погледнат със самоирония към историята, да осмислят и веднъж завинаги да се освободят от дълголетни заблуди не бе посрещнат еднозначно.

БНТ беше нападана с политически и особено с идеологически обосновани аргументи.

Това нямаше как да не се случи, след като авторите бяха избрали и разработваха съвсем непознат за България стил - и документален, и художествен, нестандартен и атрактивен, за да представят важни исторически моменти.

Младата телевизионна публика, възпремала и от училище, и от университета историята като досада и скука, беше очарована. Въпреки странния начин на излъчване, сериалът стана широко популярен, а откъси и днес се въртят в "ЮТюб" и в редица лични сайтове. (вижте откъс от епизода "Създаването на социалистическото движение" и други откъси)

Автор и водещ на поредицата е Димитър Стоянович, тогава на 24 години, току що завършил история в Софийския университет, а братовчед му Иван Стоянович е аниматор. Режисьор е Лъчезар Аврамов, оператор Стефан Куцаров.

Те са в основата на успешните проекти на БНТ "Голямото четене", "Великите българи" и "Българските събития на 20-ти век".

Най-често пред камерата са актьорите Китодар Тодоров, Петър Калчев, Маргарита Хлебарова, Владислав Петров.

Продуцент на "Пътеводителя..." е Владимир Люцканов, който по онова време вече правеше и изключително успешната поредица "Умно село".

Димитър Стоянович е в ролята на любознателен стопаджия, който попада в невероятни ситуации, пътувайки из историята на България.

Сега, в анонс за предването, той светкавично избърборва зад кадър: "При гадене, разстройство и други отрицателни ефекти, обърнете се към вашия личен историк или научен ръководител!"

Заглавието "Пътеводител на историческия стопаджия" е реплика към популярния фантастичен бестселър на британския писател Дъглас Адамс. В началната заставка една летяща чиния кръжи над нашето минало, за да се забие накрая в комунистическата чиния на връх Бузлуджа.

"Правим груби паралели със събитията и така подсещаме зрителите, че има нещо гнило в историята. Хуморът в повечето случаи е черен", каза преди години сценаристът.

В епизода за Коледа, например зрителите виждат как княз Борис Първи посреща Коледа в Плиска, след това празникът минава през турското робство, а най-особено става през годините на социализма, когато на сцената излиза дядо Мраз, а дядо Коледа е пратен на трудов лагер в Белене.

В друг епизод актьорът Владислав Петров имитира все още много популярното преди десет години предаване "Всяка неделя", в което Кеворк Кеворкян разговаря с... Яне Сандански.

Петър Калчев пък се прави на Ники Кънчев и задава на цар Фердинанд такъв въпрос: "Коя от долуизброените държави ще претърпи национална катастрофа - България,  Бразилия, Бурунди или Бахур."

Царят не е сигурен в отговора. Налага се да се обърнат към приятел, звънят на Стефчо Стамболов, но телефонът му дава свободно. Тогава водещият се сеща, че Стамболов е мъртъв от 20 години, значи националната катастрофа е неизбежна.

За новата премиера на сериала авторите са съкратили някои епизоди, но и са се убедили, че шегите им остават актуални.

"Пътеводител на историческия стопаджия" тръгва по БНТ в 34 епизода от понеделник, 6 декември, всеки делничен ден от 16,30 до 17 ч.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@