И Конституционният съд поряза адвокатите
Източник: Архив на Vesti.bg
16
Конституционният съд е отхвърлил протест на президента Георги Първанов срещу решението на парламента да обложи с 20% ДДС адвокатските услуги, съобщава "Труд". Решението е подкрепено единодушно от всички съдии и ще бъде обявено в четвъртък.

Бизнесменът Иво Прокопиев укривал приходи от "Каолин" за над 20 млн. лв. на година, твърдят днес вестниците "Монитор" и "Телеграф".

На държавата не били платени концесионни такси в размер на повече от 1 млн. лв. Вестниците, за които неофициално се твърди, че са под коннтрола на Ахмед Доган, се позовават на справка на експерти на "Екогласност".

Според тях декларираните продажби силно се разминават с действителните. Официално от пет находища са добити и преработени 1,5 млн. т продукти за 42 млн. лв. общо. Кое колко струва също не е ясно.

Това била най-голямата тайна на "Каолин" - средната цена за един тон на който и да било от продуктите. Ако разделите общите суми от справката на количествата, се получават стойности, далеч по-ниски от реалните. От "Екогласност" са категорични, че предприятието търгува някои от продуктите си двойно по-скъпо от обявеното, обяснява "Монитор".

В публикациите се добавя, че империята, изградена от Прокопиев на гърба на държавата и под чадъра на три правителства - СДС, НДСВ и тройната коалиция,е пред фалит.

Според авторите от "Монитор" и "Телеграф" той участва като собственик, управляващ или съдружник в 90 дружества от почти всички сфери - финанси, строителство, транспорт, медии, телекомуникации.

От две години насам империята е в колапс и може да рухне всеки момент. Към момента общата кредитна задлъжнялост на фирмите възлизала на 327 млн. лв. и 89 млн. евро.

Сръбският композитор Горан Йекнич, съдружник на бившия военен министър Николай Цонев, изчезна без следа с апаратура за 300 хил. лв. броени дни преди задържането на Цонев, съобщава "24 часа".

Бившият министър е бил свързан и с музикалния бизнес у нас - подпомагал е създаването на студио и продуцентска фирма, пише вестникът.

Началото било поставено преди три години, когато Цонев бил поканен за гост на конкурса Евровизия и там се запознал със сръбския композитор Горан Йекнич.

"Държавата излиза в отпуск", е водещото заглавие на "Пари". Цялата държава незабавно трябва да излезе в отпуск, ако правителството днес приеме проектите за поправки в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител, пише "24 часа".

Според тях натрупаните стари отпуски трябва да се изчистят до 31 декември 2010 г. Този срок е записан в окончателния вариант на документа, съобщили от социалното министерство. Той не е коригиран според постигнатата при преговорите с бизнеса и синдикатите през последните три седмици договорка срокът да се удължи до края на 2011 г.

Има хора с по 200-300 дни, сред тях и данъчни, които сега гонят събираемост, и е абсурд някой да тръгне да почива, бе единодушното становище на социалните партньори до вчера, отбелязва изданието.

Проучихме опита в Германия, Холандия, където се разрешава от една в друга година да се преместват само 10-12 дни. Такава е и нашата идея - което означава, че от 2011 г. вече ще се прехвърлят само по толкова дни. Това казва пред "24 часа" финансовият министър Симеон Дянков.

Агенция, която да следи за потребители, пиратски източващи през интернет музика и филми, предстои да бъде създадена у нас, съобщил пред "Монитор" високопоставен източник от МВР. Новата структура ще се бори с дребното пиратство в мрежата и ще налага глоба на всеки, който сваля нелицензирани продукти.

Следствените арести в страната са пренаселени, съобщава "Телеграф". Най-критично било положението във Варна, Пловдив и Шумен. Броят на арестантите се увеличил с 1300 само за последните 6 месеца.

До 12 месеца най-опасните мафиоти и подкупни висши чиновници ще получават присъди от специални съдебни състави, пише "24 часа". Този съкратен срок е част от законопроекта за създаване на съдилища "Антимафия", които ще гледат делата срещу тежката организирана престъпност и корупцията, съобщава в интервю за "24 часа" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"С тази радикална мярка ще се опитаме да коригираме критиките, които получаваме за дългия съдебен процес, недостатъчно добрата ефективност и неадекватно правораздаване в срок", категоричен е Цветанов.

Според досега изготвените детайли на проекта в специалния съд ще има около 100 съдии и прокурори от екипите, които и сега разследват най-сериозните престъпни групировки.

От 50% спад в хазартния бизнес се оплаква пред "Труд" Делчо Камбуров, шеф на Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри.

За вдигане на приходите в бюджета той предлага рязко законово ограничаване и инкриминиране на нелегалния хазарт, намаляване на нелегалните интернет оператори. От този милиард и половина, който изтича от страната, само от данък държавата губи 150-170 млн. лева, отбелязва Камбуров.

Друга мярка според него би била регламентиране на телефонните и есемес игри като хазартни.

Две дами засега се споменават като евентуални кандидати за лидерския пост в БСП - евродепутатката Илияна Йотова и говорителката на партията Корнелия Нинова, пише "Труд".

Освен тях в битката за поста след махането на Станишев щели да се включат депутатите Антон Кутев и Ангел Найденов. Другите "заподозрени", според публикацията, са Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

Президентът да стане почетен председател на БСП- тази идея, която постоянно се появява в публичното пространство и най-вече в средите на столетницата, отново бе пусната в ход, пише авторът. Според публикацията въпросът има ли подписка за свикване на нов извънреден конгрес с единствена точка "смяна на председателя", обикаля с пълна сила партийните организации.

Желание да се смени старата система със система на инат на големите научни институции, на инат на най-голямото висше училище в България усеща в прокарването на закона за академичния състав в НС проф. Боян Биолчев. Той казва това в интервю за "Труд", озаглавено

"И днешната власт не цени интелекта". Много неща ме притесняват в днешното управление, но личният ми вот на доверие още не е снет, отбелязва Биолчев.
Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 минута

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 6 минути

Разпространението на болестта все още е на клъстери

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 35 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 51 минути

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 53 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров