"Фигаро" за Плевнелиев: Един българин, който мисли като германец
"Фигаро" за Плевнелиев: Един българин, който мисли като германец   
Източник: Георги Димитров, Нетинфо
135

С победата на кандидата на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев на президентските избори в България консерваторите съсредоточават в ръцете си двата най-важни държавни поста, пише френският вестник "Фигаро".

47-годишният дискретен и сговорчив бизнесмен Плевнелиев оправда надеждите, възложени му от премиера Бойко Борисов, да спечели този пост, който до голяма степен е протоколен, но при съжителство - както бе досега с президента бивш комунист Георги Първанов,  дава възможност да се вреди на работата на правителството, отбелязва "Фигаро".

Доскоро произхождащият от Гоце Делчев Плевнелиев не искаше "да става нещо друго" от това, което беше - честен бизнесмен, натрупал състояние само благодарение на труда си, посочва вестникът в кратък портрет на новоизбрания държавен глава.

Докато отговаряше за регионалното развитие и благоустройството Плевнелиев бе смятан за най-добре справящия се министър в правителството на Борисов. Лъчезарната му усмивка, искреността, граничеща понякога с наивност, и най-вече репутацията му на "г-н Чист" привлече българските избиратели, включително онези, които виждаха у него единствено еманация на влиятелния премиер, пише всекидневникът.

Ето един българин, който мисли като германец,

писа германският печат за нетрадиционния му път, започнал из строителните обекти във Франкфурт, за да стигне до шеф на дъщерната фирма в София на голяма германска строителна компания, посочва "Фигаро".

"Градим България" гласеше лозунгът на Плевнелиев в кампанията, разграничаващ го от социалиста Ивайло Калфин, у когото проевропейците виждат "човек от миналото", излъчен от партия, върху която все още тегне подозрението, че е "Троянски кон" на Кремъл, отбелязва вестникът.

За да убеди разочарованите от управлението на Борисов избиратели, Плевнелиев обеща да започне мандата си с отзоваване на всички български посланици, сътрудничили на Държавна сигурност при комунистическия режим. Тези хора запазиха постовете си при президента Георги Първанов (самият той бивш сътрудник на ДС), според когото тези бивши шпиони са работели "в полза на страната", заключава "Фигаро".

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза съкрушителна победа на президентските и местните избори вчера, след като избирателите подкрепиха неговия кандидат-президент Росен Плевнелиев, а управляващата партия спечели преобладаващата част от кметските места в страната, отбелязва европейският сайт Юрактив (EurActive).

Победата на Плевнелиев ще укрепи позициите на премиера Бойко Борисов

преди предстоящите през 2013 г. парламентарни избори в най-бедната страна членка на Европейския съюз, която се възстановява от продължителна рецесия, довела до спадане на доходите и увеличаване на безработицата, отбелязва Ройтерс.

Малката разлика между Плевнелиев и неговия съперник на балотажа Ивайло Калфин обаче сигнализира, че социалистите се възстановяват от поражението, което претърпяха на предишните парламентарни избори - през 2009 г., и по всяка вероятност ще са основният съперник на ГЕРБ на следващите парламентарни избори, посочва Ройтерс.

С победата на своя кандидат, управляващите консерватори съсредоточават в ръцете си двата най-важни държавни поста, отбелязва Франс прес. Агенцията посочва, че макар президентът да има най-вече представителни функции и морален авторитет, изборите са били своеобразен тест за премиера Бойко Борисов, изправен пред икономически трудности в своята страна. България е подложена на постоянен натиск от Брюксел за повече ефикасност в борбата с корупцията и престъпността, допълва АФП.

Тези избори отново дадоха повод за подозрения за манипулации, сред които традиционната за България практика на купуване на гласове - по-специално на представители на ромското малцинство - осъждана от медии и неправителствени организации, посочва Франс прес.

Новият президент на България заяви, че политиката му няма да има антируски характер,

посочва официалната руска агенция ИТАР-ТАСС, която определя Росен Плевнелиев като "в немалка степен загадъчна и повдигаща много въпроси фигура".

Бизнесмен, станал политик едва преди две години, той не веднъж бе подложен на критики за недостатъчен политически опит от страна на своите опоненти, най-вече от Ивайло Калфин, припомня ИТАР-ТАСС. В отговор Плевнелиев заяви, че се е гордее, че през последните 20 години не е бил представител на политическата класа.

Агенцията припомня негови думи от предизборната кампания, че "България никога няма да бъде "троянски кон" на Русия в Европа, напротив, ние винаги ще бъдем врата за Русия към Европа и врата за Европа към Русия".

Що се отнася до руските енергийни проекти в България, Плевнелиев се изказва крайно предпазливо, като не разкри до края своята позиция по този въпрос, отбелязва ИТАР-ТАСС. В същото време той се обяви за промяна на подхода при тяхното договаряне, което според него ще е в интерес и на двете страни.

В статия под заглавие "Премиерът на България си избра президент" и подзаглавие

"София може да се откаже от редица съвместни проекти с Москва"

руският вестник "Комерсант" коментира избора на Росен Плевнелиев за президент.

Според изданието експерти се опасяват, че новият български държавен глава ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Запада и "окончателно ще погребе мащабните проекти с Русия", като строителството на АЕЦ "Белене" или газопровода "Южен поток". Впрочем, допълва "Комерсант", самият Плевнелиев увери неотдавна, че не възнамерява да прави това.

Въпреки личната популярност на Росен Плевнелиев наблюдателите обясняват победата му с поддръжката на избирателите за правителството на премиера Бойко Борисов. "В България президентът притежава ограничени пълномощия, така че председателят на правителството даже на крие, че именно той ще свири първата цигулка в тандема", пише руският вестник.

По-нататък "Комерсант" повтаря, че според наблюдатели курсът за евроинтеграция, проповядван от Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, може да се отрази негативно върху много от съвместните руско-български проекти. Става дума за строителството на "Белене" и "Южен поток", които се ползваха с поддръжката на отиващия си президент Георги Първанов. Вестникът твърди, че по указание на Борисов вече няколко месеца се забавя осъществяването на проекта "Белене" и отново припомня, че преди изборите Плевнелиев е декларирал в интервю за "Комерсант", че не възнамерява "да пъха пръти в колелата" на проектите с Русия.

Коментари 135
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

135 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 8 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 8 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 10 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко