Европейските медии: Политическа несигурност след изборите в България
Европейските медии: Политическа несигурност след изборите в България   
Източник: Боби Тошев, БГНЕС
23

Поляризация, блокиране, парализа...Това бяха най-често използваните думи от политолозите, за да характеризират следизборната ситуация в България, съобщава френският вестник "Фигаро" в статия, озаглавена "В България си поръчват от същото и започват отначало".

В съответствие с прогнозите нито една голяма партия не получи достатъчно гласове, за да управлява сама страната, въпреки че много бивши министри от ГЕРБ заявиха, че са готови да поемат отново юздите на властта. Но с изключение на симпатизантите на Кунева, възможностите им за съюз са изключително ограничени, дори невъзможни, включително широка коалиция между левицата и десницата по германски модел, предложен от ЕС.

Българската дясноцентристка партия на бившия премиер Бойко Борисов спечели с малка преднина парламентарните избори, които се проведоха в неделя, но не успя да си осигури мнозинство и може да не успее да сформира правителство, след като другите партии заявиха, че не биха работили с ГЕРБ, пише вестник "Файненшъл таймс".

Резултатът може да означава продължаване на нестабилността и нови протести в България, само три месеца след като кабинетът на Борисов бе свален от улични демонстрации.

Изборите бяха помрачени от обвинения за опити за измами и се проведоха на фона на силното разочарование от политическата класа.

Напълно изолираните в България консерватори имат слаби шансове да сформират правителство след малката им преднина на предсрочните парламентарни избори, които оставят най-бедната страна в ЕС в политическа несигурност, коментира АФП.

Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, която бе свалена от власт от уличните протести през февруари, е начело с 30,71% от гласовете, претърпявайки силен спад в сравнение с подкрепата на 39,7% от избирателите през 2009 година.

Бившият каратист запази силното си очарование пред народа и успя да извоюва преизбиране на партията си, което е прецедент в историята на страната след падането на комунизма преди 23 години. И това стана въпреки ожесточените протести през зимата срещу скъпото електричество, бедността и корупцията, които доведоха до оставката на кабинета и предсрочните избори.

Социалистическата партия, която обвини съперника си, че е манипулирал вота, се нарежда на втора позиция с 27,02%, или с над 10% повече от резултатите на партията през 2009 година.

Българската консервативна партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов не успя да събере достатъчно гласове, за да спечели мнозинство на изборите в неделя. Тя вероятно ще се затрудни в намирането на партньори за формирането на коалиция, коментира радио "Дойче веле".

След преброяване на почти всички бюлетини Централната избирателна комисия обяви, че дясноцентристската ГЕРБ води с около 31%, следвана от социалистите с 27%.

Единствените други партии, които влизат в парламента, са партията на турското малцинство ДПС с около 10% и националистическата „Атака” с малко над 7%, сочат резултатите.

Партията на Борисов ще направи опит да формира коалиция и вероятно ще се затрудни в това да намери партньори.

Останалите партии обявиха, че не са склонни да сътрудничат с консерваторите. Ако ГЕРБ не успее да формира управляваща коалиция, мандатът ще бъде предаден на социалистите, които заявиха, че целта им е да предотвратят връщането на власт на Борисов.

Злополучното управление на българската дясноцентристка партия ГЕРБ под председателството на Бойко Борисов вчера завърши с предсрочни парламентарни избори. Бившата управляваща партия спечели най-много гласове - 31%, или около 97 места в 240-местния парламент, съобщава "Ню Юръп".

ГЕРБ обаче е политически изолирана от останалите три партии, които ще влязат в парламента, а новото правителство най-вероятно ще представлява широка коалиция на „националното спасение”, водена от БСП с 27%, или 87 места в парламента, и с участието на ДПС (9% и 34 места) и „Атака” (7% и 24 депутати).

Така формираното коалиционно правителство ще бъде ръководено от бившия финансов министър Пламен Орешарски, докато Сергей Станишев ще остане лидер на Партията на европейските социалисти и ще бъде един от сериозните кандидати за председател на Европейската комисия след изтичането на последния мандат на настоящия председател Жозе Мануел Барозу.

Първата задача на новото правителство в България ще бъде да поднови демократичното управление на страната, борбата с корупцията, която при предходното правителство достигна рекордни нива, и да помогне за възстановяването на икономиката и отпускането на европейските фондове.

Централната избирателна комисия на България днес потвърди неубедителната изборна победа на консервативната партия ГЕРБ, ръководена от бившия премиер Бойко Борисов, която бе свалена от власт тази зима, пише в. "Монд".

Според резултатите ГЕРБ няма да получи мнозинство в парламента, така че формирането на правителство се очертава рисковано. Всички останали партии изключват коалиция с ГЕРБ.

Скандалът с телефонните подслушвания от страна на вътрешното министерство по време на управлението на партията породи атмосфера на недоверие към политическата класа в страна, чиято съдебна система продължава да бъде обект на наблюдение от ЕС.

Партията на бившия премиер Бойко Борисов, ГЕРБ, спечели с малка преднина предсрочните парламентарни избори в България, но политическият хаос в страната изглежда няма да спре, тъй като оспорваните резултати подсказват, че формирането на коалиционно правителство ще бъде много трудно, коментира „ИЮ Обзървър”.

Резултатите от изборите не благоприятстват за формирането на стабилно правителство, тъй като нито ГЕРБ, нито БСП имат достатъчно места в парламента, за да формират сами кабинет, а коалирането между двете партии е напълно изключено.
Лидерите на другите две партии, които влязоха в парламента, вчера също изключиха да участват в коалиция с ГЕРБ, обвинявайки партията в корупция и измама.

При близо 70% преброени бюлетини резултатите от изборите в България показват подкрепа от 31,4 % за партия ГЕРБ и 27,4% за БСП, съобщава Би Би Си.

Така досегашният премиер Борисов не успя да спечели убедително и сега трябва да се опита да формира коалиционно правителство, което според анализаторите ще бъде нелека задача.

Избирателната активност бе под 50%, а вотът бе белязан от апатията на електората и обвиненията за измами.

Така в най-бедната страна от ЕС се задава нова политическа несигурност, докато основните партиите ще трябва да се борят за място в управлението.
Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 2 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 7 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 7 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 8 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 8 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 8 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 8 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 9 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 10 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 10 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 10 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 10 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 10 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 11 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща