"Дневник": Държавна граница продадена срещу компенсаторки
"Дневник": Държавна граница продадена срещу компенсаторки   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
20

Морска градина продадена срещу компенсаторки, пише под глава "Дневник". Бившият областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) е продал част от държавната граница край Балчик срещу компенсаторни записи.

Сега държавата води дела да си върне плажната ивица.

Това става ясно от решенията на Административния съд в Добрич, който обяви за нищожни осемте заповеди на Хаджиев за продажбата на имотите.

Скандалните продажби са станали през 2009 г., малко преди парламентарните избори. Хаджиев е продал около 74 декара от крайбрежната ивица между курорта Албена и Балчик, уточнява изданието.

Според челото на "Труд" поправките в Кодекса на труда, с които старите отпуски и обезщетенията за тях се погасяват, ако не бъдат ползвани до 31 декември 2011 г., влизат в Конституционния съд.

Промените засягат както работниците и служителите, така и държавните чиновници. 51 депутати от БСП и ДПС са подписали искането до КС срещу новите разпоредби.

Те атакуват и погасителната давност на отпуските занапред.

Днес, понеделник, проф. Любен Корнезов ще внесе в Конституционния съд искането на 51 народни представители от БСП и ДПС за отмяна на най-спорните промени, довели до прекратяване със задна дата на придобити права на отпуск, научил "Труд".

Цифровизираме всички данни за дупките, казва в интервю за "Труд" Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София. По думите му затруднения в трафика на София ще има от 15 септември, когато се очаква да започнат три големи проекта.

Христов казва, че за да се предотвратят задръстванията ще се поставят информационни табели на обектите, ще се правят временни светофари и междинни организации за движение.

"Горещите" точки в София ще бъдат "Мария Луиза" при Лъвов мост и ул. "Витоша" при бул. "Патриарх Евтимий". За да бъде направен план за ремонт на по-малките улици в столицата ще се разработи софтуерен продукт.

Поетапно ще се заснемат и пътищата, и тротоарите - вид и състояние на настилката. На базата на това ще се създаде програма за ремонти, която да се обезпечи със средства, допълва Христов.

"Взехме "Люлин" на абордаж" е заглавието на интервю в "Стандарт" с Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството.

През първата година от управлението на кабинета строителният министър проведе трите търга за магистрала "Тракия" и стартира строителството й, подписа анекс, който ни върна в борбата за 103 млн. евро по ИСПА за "Люлин", уточнява изданието.

През есента на 2014 г. трябва да е завършена София - Калотина. Тя ще има 6 лота, като целият аутобан ще струва 350 млн. евро.

Имаме сигнали, че магистрала "Хемус" може да се прави с евросредства, заявил пред "24 часа" строителният министър Росен Плевнелиев.

Той добавил, че преговорите са в много начален стадий. Плевнелиев обяснил, че може да се кандидатства за финансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

Сега 250 млн. евро отиват за 36 отсечки втори и трети клас пътища по програма "Регионално развитие". "Какво пречи в следващата програма за 2014-2020 г. вместо 36 отсечки, да са по-малко и с другите пари да се направи "Хемус", питал Плевнелиев.

Според челото на "Пари" "всички пътища водят доникъде".

Решението на Агенция "Пътна инфраструктура" да спре ремонтите на повече от половината пътища в страната провокира недоволството на фирмите изпълнители. Двете страни започнаха преговори, за да стигнат до изгодно и за държавата, и за бизнеса решение.

В интервю за "Монитор" Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет и лидер на ГЕРБ, твърди, че парното в столицата няма да поскъпва. Той добавя, че Законът за София е готов, но първо ще го разгледат в общината, а след това ще го изпратят в Министерски съвет.

Не си живял тук 10 месеца - не гласуваш, предлага в интервю за "Труд" проф. Михаил Константинов, член на ЦИК. По думите му

Изборният кодекс вече е готов, срокът за влизането му в зала е 11 септември т.г., като до края на годината дебатите по него трябва да са приключили.

Предстои депутатите да вземат няколко много важни политически решения: Какъв трябва да е процентът на преференциалния праг; Как ще се гласува в чужбина - само в посолства и консулства или и на други места, но в присъствие на държавен служител; Ще се наложат ли не ограничения върху бизнес партиите; Ще има ли по-строги наказания за покупко-продажбата на гласове. Съгласно Изборния кодекс в България ще се гласува по пропорционална система с регионални листи.

Януари вдигаме вноските, ако приходите не скочат, казва в интервю за "24 часа" Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. В сряда правителството ще разгледа мерки за увеличаване на събираемостта на приходите в НОИ.

"Вкарваме и поправките в осигурителния кодекс, с които целим разширяване на осигурените и по-продължителна заетост. Ограничаваме ранното пенсиониране за военни, полиция, за първа и втора категория труд, затягаме реда за инвалидните пенсии", коментира Младенов.

По думите му след всички кръгли маси са преценили, че е добре стажът да се вдигне по-плавно.

В интервю за "24 часа" Мирослав Найденов, министър на земеделието, коментира приетите стандарти за месни продукти "Стара планина". По думите му колбасите ще бъдат по-скъпи, защото съгласно рецептите те ще се правят само от месо и никакви добавки като соя, нишесте, оцветители.

"Единствено разрешаваме коригиране на pH-то. Солта пък ще бъде много по-малко - 2,2%. Прогнозата ми е, че първите, които извадят "Стара планина" и изпълнят рецептите, без да правят компромис със самата суровина, ще направят бум на пазара", допълва Найденов.

Кюфтето от месо по-солено на есен, пише под глава "Монитор".

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цената на истинското кюфте от месо тип "Стара планина", произведено по новите стандарти, са прогнозирали браншовици.

На този етап те не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените. Стандартите за 20 вида месни продукти влизат в сила от днес, уточнява изданието.

Държавата и бизнесът са съгласни, че с въвеждането на новите правила цените на тези изделия ще станат реални, а потребителите се надяват новите цени да гарантират качество и вкус.

Шенген ще ни отвори и вратите към САЩ, казва в интервю за "Сега" Елена Поптодорова, новият ни посланик във Вашингтон. По думите й България вече е на път да изпълни изискванията, които се поставят.

За да стане обаче решението на практика трябва да има решение на Конгреса. "Затова оттук нататък следва много силно лобиране в Конгреса", допълва Поптодорова. По думите й аргументи за лобирането са не само членството ни в ЕС, но и новите документи за самоличност, които България прие. Започна процес на практическа промяна, въвеждат се биометричните данни.

"Нещо друго, което е много важно - ние в момента очевидно вървим към изпълнение на критериите за влизане в Шенген. Влезем ли в Шенген, това с отскок ни слага в друга, по-висока категория. Тогава ще бъдем наравно с държавите - членки на шенгенското споразумение, което само по себе си е система от гаранции за защитени граници", коментира Поптодорова.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 минути

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 37 минути

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 1 час

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 1 час

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 2 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 2 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране