"Дневник": Предлагат с до 10% по-скъпо парно от юли
"Дневник": Предлагат с до 10% по-скъпо парно от юли   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага цената на парното да се увеличи с до 10% от юли, пише "Дневник".

С 9,99% по-скъпо може да е услугата в Русе, където мегаватчас ще струва 87,17 лв. с ДДС. С това увеличение цената в крайдунавския град става сред най-високите в България.

ДКЕВР предвижда в София парното да поскъпне с 0,66 на сто до 89,52 лв. за мегаватчас.

Общата тенденция показва, че цените на парното продължават да се увеличават в сравнение с януари 2010 г. Преди година и половината в София тя е била с 13,32% по-ниска, а в Перник - с 18,53 на сто.

Обикновено цените на парното се променят заедно с тези на природния газ, като условието е скокът или спадът при синьото гориво да надвишава 5 на сто.

Досега в България не е регистриран опасният щам на ешерихия коли, който натръшка стотици в Германия, отбелязва "24 часа", позовавайки се на Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

По думите на експерта бактерията може да се разпространява не само по краставиците, но и по други зеленчуци - например листни салати и репички. Кожухарова съветва ако по зеленчуците има пръст - да се измиват обилно с течаща вода. Ако е възможно - и със сапун.

Спазването на добра лична хигиена и щателното миене на съдовете в кухнята също е добра предпазна мярка. Ръцете трябва грижливо да се сапунисват. Краставиците е добре да се белят.

Това ще ни предпази до 90-95% от заразата, смята и Ангел Кунчев, главен епидемиолог в здравното министерство, цитиран от изданието.

Оборска тор е заразила краставиците, категоричен е пред "Телеграф" експертът Борислав Сандов. По думите му бактерията Е-коли може да попадне в зеленчуците по два начина.

"Единият е при производството, а другият е при обработването и транспортирането. По-вероятно в случая е Е-коли да е попаднала при обработката с непрегоряла оборска тор", твърди Сандов.

Според челото на "24 часа" при 8 от 14 проби на пилешко от магазините в София има завишено съдържание на вода. Инспектори на Агенцията по храните заедно с Комисията за защита на потребителите са направили съвместни проверки за инжектирани и тумблирани месни продукти в периода 20-26 май.

Много вода е открита в замразени пилета за грил, бутчета, филе и бонфиле, както и "пиле, крехко маломерно". Завишението на вкараната течност стига до 51% от нормите.

Темата на "Труд" акцентира върху здравното осигуряване. Изданието алармира, че близо 1,2 млн. българи са без здравни вноски.

Това представлява 1/6 от населението ни, сред тях има около 240 000 души - от групата на т.нар. трайни безработни. За тях държавата не плаща вноски.

Над 21 000 лв. е загубата от лечението на неосигурени пациенти, приети в "Пирогов", само през април т.г., допълва по темата шефът на спешното приемно отделение Стоян Сопотенски.

Реалната цена на грижите за преминал през спешното е 70 лв., а държавата плаща по-малко от 20 лв., уточнява Сопотенски.

Достъпът до медицинска помощ в България продължава да бъде неравно разпределен, коментира под глава "Сега".

Близо 1,3 млн. българи от няколко области разполагат с двойно по-малко медици от тези в останалата част на страната, показват данни на националната статистика за здравеопазването у нас през м.г.

Средно 37 лекари обслужват 10 000 българи и по този показател България не е далеч от средните равнища за ЕС (34 по последни данни на Евростат, които са за 2008 г.).

Побързайте със забраната на дима, подчертава пред "Стандарт" Джон Дали, еврокомисар за здравеопазването и потребителите. Според нето "за да поставиш на първо място здравето на гражданите, е нужна смелост и решимост. Но в средносрочна и дългосрочна перспектива си струва, защото вредата, която носи тютюнът, може да струва скъпо на здравните ни системи. Да не говорим каква е човешката цена и какво е страданието на пушачите и техните семейства!"

270 лв. ще стане минималната работна заплата от 1 юли, а пенсиите ще се вдигнат еднократно, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитират от "Труд".

Решението за това ще бъде взето на заседание на Тристранния съвет за социално партньорство между 15 и 20 юни.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков отказа да коментира изявлението на Младенов за увеличението на доходите, подчертава изданието.

Перничани вече ще могат да идват на работа в София не само по-бързо, но и направо без пари, отбелязва под глава "Монитор". Най-късно до месец Агенцията по заетостта започва да плаща транспортните разходи на хора, които работят в съседния град, съгласно новата схема "По-близо до работа".

За нея тя е заделила 37 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси". Новата схема предвижда да се плащат транспортните разходи поне на 9200 човека в продължение на една година.

Според социалния зам.-министър Красимир Попов единственото ограничение е хората да пътуват не-повече от 80 км от работата до дома.

Хората ще могат да започнат саниране на многофамилни жилищни сгради с помощ от еврофондовете от следващата пролет, заявява пред "Монитор" Екатерина Захариева, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Схемата по Оперативна програма "Регионално развитие" за субсидирането ще бъде открита в средата на годината, но формалното кандидатстване ще стане възможно най-рано от края на тази или началото на 2012 г.

"До края на годината трябва да бъдат избрани проектните мениджъри, енергийните одитори и проектантите. Те ще помагат за подготовката на документите за кандидатстване, подаването им пред МРРБ, за регистрация на сдружението като юридическо лице, за консултации по време на изпълнение на проекта и съдействие при осигуряване на нисколихвени кредити", посочва Захариева.

Ще отсеем фирмите за търговия с отпадъци, е заглавието над интервю в "Труд" с Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда и водите.

"Дневник" цитира под глава данни на БНБ, според които лихвите по жилищните заеми в България са се понижили до нивата си отпреди кризата.

Една от причините за това е желанието на банките да привличат с атрактивни предложения нови клиенти заради свитото търсене на кредити.

През април средните лихви по ипотеки в левове са били 7,99% и 7,98% в евро. В момента например има и промоции съответно за 6,5% и 5,9%, посочва изданието.

За "24 часа" Цецка Цачева, председател на Народното събрание, коментира възможните президентски кандидатури на ГЕРБ.

"Вървят събрания, номинират се кандидати, висшият политически орган ще ги обсъди и ще реши. Впрочем направихме преглед назад във времето. Всички печелили кандидат-президентски двойки са били обявявани далеч по-късно от определеното в ГЕРБ време", подчертава Цачева.

В отговор на въпроса дали премиерът Бойко Борисов ще се кандидатира тя заявява:

"Всеки лидер трябва да е готов да поеме и първия пост в държавата. Не е невъзможно Борисов да се кандидатира. Той обаче е начело на правителство, което изпълнява амбициозна програма.

Мисля, че ще бъде достатъчно силен да я продължи и в следващ мандат, за да се видят резултатите.

Един мандат не е достатъчен за което и да е правителство да реализира замисъла и визията си за управление на страната".

Главният архитект на София Петър Диков може да е кандидатурата на ГЕРБ за кмет на столицата, продължава по темата "Класа".

Рокадата се налагала, тъй като има вариант сегашният кмет Йорданка Фандъкова да бъде поканена за вицепрезидент в двойката на ГЕРБ - най-вероятно заедно със самия Бойко Борисов, пише изданието.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обмисля да оглави парламентарната комисия за борба с корупцията и по този начин да хване по-здраво "юздите" на ГЕРБ, коментира "Сега".

Постът е стратегически, тъй като от него ще зависи дали да даде ход или да прекрати сигнали за корупция сред управляващите в месеците преди изборите.

Задължителното военно обучение в училищата ще бъде възстановено от догодина. Това предвижда нов Закон за резерва на въоръжените сили, изготвен от екипа на министъра на отбраната Аню Ангелов, който предстои да бъде обсъден от Министерски съвет, посочва "Телеграф" на първа страница.

Според проекта курсовете, на които ще се преподава и стрелба с калашник, ще се провеждат в последните две години от средното образование и ще бъдат финансирани изцяло от държавата.

През военното обучение ще минават и студентите във вузовете, които са се договорили с Министерството на отбраната, уточнява изданието.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
- Мога ли да поговоря с шефа Ви? - Няма го в момента. - Аз преди 5 минути го видях на прозореца. - Да, но…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 12 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 34 минути

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 1 час

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 1 час

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 2 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията