"Дневник": Бензинът и дизелът - най-скъпи от две години
"Дневник": Бензинът и дизелът - най-скъпи от две години   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Ефектът от резкия скок в цената на петрола през последния месец, предизвикан от протестите в арабските страни, се пренесе и в България, пише "Дневник".

Само за няколко седмици горивата по бензиностанциите скочиха с около 10 стотинки на литър, а от началото на годината средното поскъпване е с 20-30 ст., или около 10%.

Така литър от най-масовия бензин А 95 се продава на дребно за около 2.40, а дизелът за 2,50 лв.

Обяснимо ново поскъпване на горивата се очаква в България до дни, ако цените на петрола се задържат на сегашните си нива.

Обстановката в Либия и намаленият добив там с 20%, са факторите, провокиращи скока на нефтените продукти, съобщава "24 часа".

"Монитор" пише: Цената на черното злато полудя. Скъпият нефт е заплаха за световния икономически растеж.

"Класа" коментира, че истерията с петролните цени по света активизира и българските спекуланти. Наблюдава се драстичен скок на сделките, златото се търси като защита от инфлация.

Прогнозите, че цената ще продължи да се покачва, се засилват от слуха, че либийският лидер Муамар Кадафи е заповядал да бъдат взривени петролопроводи, за да обвини бунтовниците, че те организират тези действия.

Вече голяма част от петролодобивната индустрия в Либия не работи, обясни Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg. Има значителен ръст на покупките на петрол, особено след като цената на черното злато премина връх от 100 долара за барел.

"24 часа" информира, че "Лев инс" ще съди държавата за 30 млн. лв.  Това обявил Шаул Шнайдер, акционер в дружеството. Служители на МВР също ще бъдат дадени на съд за злоупотреба с власт, допълни Николай Начев, главен секретар на застрахователното дружество.

Вчера представители на компанията обвиниха властите, че през февруари миналата година са действали неправомерно. Тогава в хода на операция "Октопод" бяха запечатани офиси и иззети сървърите на застрахователя.

Прокуратурата трябва да възобнови отново делото у нас срещу мъчителите на медицинските сестри в Либия, които бяха несправедливо осъдени за СПИН заразата в Бенгази, цитира думите на бившия правосъден министър Миглена Тачева "24 часа", по повод изказването на либийският й колега Мустафа Мохамед Абделджалил, обвинил режима на Кадафи за смъртоносната епидемия отпреди 10 г.

"Какво правят 2000 българи в Либия и защо са там?", поставя въпрос анализът на "24 часа". Ако имаха трезв поглед след процеса с българските сестри, те щяха да са се върнали обратно, защото е очевидно, че тази пиратска държава е най-несигурното място в света.

България трябваше веднага да призове всички българи да напуснат териториите под властта на Кадафи, защото не може да бъде гарантирана тяхната сигурност. Трябваше да бъдат изтеглени всички български фирми, ликвидирани посолство и консулства.

А Министерството на вътрешните работи непрекъснато да обявява, че всеки, който влиза в Либия, го прави на свой риск и българската държава не може да гарантира неговата сигурност.

"Труд" поставя въпрос: "Защо у нас премиерите не случват на вътрешни министри". Kостов се разделя със силовия си и силен вътрешен министър Богомил Бонев, с по-висок от него рейтинг, на 19 декември 1999 г. - девет дни след като ЕК оцени усилията на страната ни за приобщаване към общоевропейската система за сигурност и отмени визите за българите.

"Нося отговорност за определени кадрови решения в МВР, с които съм подвел държавното ръководство..." С тези мотиви на 13 април 2008 г. вътрешният министър Румен Петков лично подава оставката си пред министър-председателя Сергей Станишев.

Решението идва година и четири месеца след влизането ни в ЕС. Можем ли да търсим аналогии между миналото и настоящето? Какво се случва в политиката ни, та премиерите не случват на вътрешни министри?, завършва хамлетовски анализът.

И ромите могат да строят, изразява убеденост главният архитект на София Петър Диков пред "Труд". Проблемът с ромските квартали не е от последните 20 години на прехода, а много преди това.

Този проект - хората сами да си построят жилищата - не се отнася само за ромите, а и за всички останали. Не бива да се говори само за строителство на нови къщи, а за цялостна реконструкция на добилите лоша известност квартали, които не бива да наричаме гета, а проблемни зони.

Най-големите изнудвачи са акушер-гинеколозите, на второ място - хирурзите, а с развитието на инвазивната кардиология - и някои нейни специалисти, обобщава д-р Евгени Григоров от Столичната регионална здравна инспекция пред "Труд".

Представители на инспекцията от близо месец обикалят софийските болници и проверяват дали се спазва наредбата за избор на екип. Таванът за тази услуга в момента е 950 лв.

Платени осигуровки дават бонус за детската градина, съобщава "Труд". Такъв документ, представен от родителите, ще гарантира предимство при класирането на децата им в градините. Новост е, че вече е достатъчно поне един от родителите да е регистриран по постоянен или настоящ адрес в общината.

Досега изискването е касаело и двамата. Малчуганите ще получават бонус, ако техен близък по съребрена линия работи в общинско детско заведение.

Приета е идеята на БСП на всеки 6 месеца кметът да внася отчет за недостига на местата в детските градини пред столичната управа.

Преговаряме за "Белене" до края на март, информира "Труд". Преговорите с руската страна за строежа на АЕЦ "Белене" ще продължат, докато се постигне договореност, каза във Велико Търново министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Между "Росатом" и НЕК е подписан меморандум, в който страните се ангажират да се договорят до края на март. "Имам много сериозни забележки по цената, която предлага руската страна", изтъкна Трайков. Според него при базова стойност 4 млрд. евро и прилагане на инфлационни индекси резултатът трябва да е много под обявените от "Росатом" 6,298 млрд. евро.

Ще настояваме за по-ниска цена, обобщи министърът.

"168 часа" прогнозира възраждане на тройната коалиция. С тайни сондажи Симеон предлагал на Доган общо споразумение. Меглена Кунева можела да обедини НДСВ, ГЕРБ, ДПС и дори части от БСП и АБВ.

Ликвидират поминъка на 120 000 души, твърди Корнелия Нинова, депутат от БСП и бивш зам.-министър на икономиката, в интервю за "Дума".

"Поправките в закона са последният пирон в ковчега на тютюнопроизводството у нас. С приетите промени ще отпадне лицензионният режим за фирмите, които имат право да изкупуват тютюн.

Държавата няма да има никакъв поглед върху пазара. Това на практика ще доведе до закриване на бранша.

Всеки, който си купи тютюн, може в един гараж да го нареже и да го продава като рязан тютюн по павилиончетата, без да е спазил технологичните условия", убедена е г-жа Нинова.

"Фейсбук" революция в ДПС, съобщава "Стандарт" - бранят Дал. Изселниците от Турция подкрепят в нета "Кървавото писмо" на Касим. Седмици след като стана ясно, че генезисът на бунтовете в Северна Африка се корени и в социалната мрежа, привърженици от Движението за права и свободи на Касим Дал, създадоха група в негова подкрепа.

Близо 500 души вече са членовете й, а до дни и доскорошният втори в партията на Сокола ще има личен профил. Силистра е с вас, г-н Дал, обявяват депесарите. Статуси за подкрепа на Дал и анти-Доган излизат също от Кърджали и Шумен. Публикувани са и одобрения за т.нар. кърваво писмо на Дал от Турция. Народът се събужда и предателите ще бъдат наказани, пишат още депесарите, симпатизиращи на Касим Дал.

Плодът в училище пак остана само в рекламите, България губи европари, заради хитруванията на търговците, информира "Сега". На властите не им върви в опитите да наложат здравословно хранене в училищата.

Европрограмата за безплатен плод е на път тотално да се провали. Замяната на мазните банички с ябълки и портокали за най-малките продължава да върви гладко само в телевизионните реклами.

Родители се оплакват, че в някои училища безплатните плодове пак са изчезнали. Междувременно България продължава да губи европари за здравословните храни.

София ще смести повече деца в забавачките, допълва изданието. В момента са прекалено големи изискванията за площ на дете.

В столицата има 180 яслени групи и близо 1200 в забавачките. Това означава, че ако се намали изискването за площ, ще се разкрият още близо 1400 места в сега съществуващите групи.

Студентските такси замръзват, пише "Монитор". Това е мярката за "привличане" на все по-малкото мераклии за висше, която ще въведат масово родните университети.

17-ата кандидатстудентска борса в музея "Земята и хората", на която участваха 40 висши училища, потвърди тази реалност. При такова положение ръководствата на вузовете не се осмеляват да вдигат таксите за студентите.

Дори и най-голямото висше училище - Софийският университет "Св. Климент Охридски", не планира по-високи такси. Участниците във форума очакват тази година борбата за привличане на студенти да е още по-ожесточена.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи