Дянков пред "24 часа": Искам да вдигна доходите с 5% от април
Дянков пред "24 часа": Искам да вдигна доходите с 5% от април   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
60
"Искам да вдигна всички доходи с 3-5% от април", казва пред "24 часа" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. "Затова съм поискал бюджет с мотиви. Искам да вдигна минималната заплата, а пенсиите още от април-май. А не да чакам изборите като Тройната коалиция - "и хайде вдигаме всички доходи, и поздравления за победителите, дето ще ги плащат", припомня реалността от юли 2009 г. министърът.

"ВСС взриви съдиите, те вдигат бунт", отразява реакцията на магистратите "Труд", след решението на ВСС да уволни съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите. Досега няма уволнен съдия заради три забавени дела. ЕК ще включи скандала в юлския си доклад за страната ни. В коментар изданието пита: "Иде ли съдийска революция?", констатирайки, че от ВСС са си свършили работата само както те умеят - безпринципно, безскрупулно, скандално.

Анализът на "Сега" е: "По каприз на министър Цветанов ВСС се срина на дъното. Ако съветът не иска решението за Мирослава Тодорова да изглежда като разправа, трябва да махне по същия начин всички съдии, забавили дела. Включително и семейната приятелка на вътрешния министър.

Като председател на Съюза на съдиите Тодорова първа си позволи публично да критикува дирижираната кадрова политика в Темида и се противопостави на милиционерските атаки към съда. Веднага след това срещу нея започна канонада от нападки. Това решение на ВСС обоснова защо основни фактори в ГЕРБ, включително вътрешният министър Цветан Цветанов и неговите най-верни депутати, се опитаха да направят така, че сегашният ВСС трябваше да избере новия главен прокурор, пише "Сега".

"Съдиите стачкуват, бандитите ликуват", коментира темата  "Стандарт"Съдия Мирослава Тодорова, отстранена на инфарктно заседание на ВСС заради забавяне на дела, получи подкрепа от колегите си, които видяха в това решение дългата ръка на МВР шефа Цветан Цветанов, дълго време водил словесни войни с нея. Днес недоволните магистрати ще окупират сградата на ВСС. За радост на бандитите, бунтарите в тоги ще отложат и делата, които трябва да гледат.

Така някои подсъдими може да чуят присъдите си чак наесен, пише вестникът. Съдиите се заканват протестът им да продължи до 1 август, когато те излизат във ваканция. Тя свършва чак в началото на септември.

СДВР поиска нова мярка за заведенията след 23 ч., отразена в писмо до СОС, информира "Монитор". В тази връзка е и водещата новина на вестника: "Кръчмите в Студентския с охрана и паникбутони". Общинарите ще обсъдят искането на полицията и ако решат баровете да са с охрана и паникбутон, то това ще бъде записано в наредбата за търговската дейност.

"Английският клиент", използва игра на думи "Капитал Daily", за да подчертае влизането в надпреварата за товарните превози на БДЖ на британския инвестиционен фонд Duet Group. Към момента фондът не е развивал дейност на българския пазар. Активен е в Близкия изток и Азия.

"Жена оглави Комисията за защита от дискриминация", пише "Новинар". Депутатите избраха за поста на председател Анна Страшимирова, която бе издигната от ГЕРБ. Така тя заема мястото на Кемал Еюп, който бе шеф на ведомството два последователни мандата. Страшимирова е от регионалното подразделение на комисията във Варна. Преподавала е в Техническия университет в морската столица.Завършила е международно право.

"Поредният бизнес парк не е кауза за президент", казва пред "Преса" Ивайло Калфин, евродепутат от БСП. "Не разбирам защо Плевнелиев продължава да се изживява като строител на бизнес паркове, този път с държавно участие. Българите имат нужда президентът да види истинските им проблеми и да се бори държавата да им обърне внимание", изразява становището си Калфин.

"Касата да плаща за диагноза", заявява за "Телеграф" здравният министър Десисилава Атанасова. "Това означава да се определи по едно ниво на реимбурсиране и да се постави като условие, че касата отпуска, да речем, по 50 лв. за диагноза Х и да има най-различни продукти, от които пациентът и неговият лекар да могат да избират", обяснява министър Атанасова.

"Село с водопровод за милион лева е без вода", съобщава "Труд". Малки червеи плуват във водата от кладенци и помпи в монтанското село Долни Цибър. Селото с над 1500 жители, макар че е край река Дунав, открай време има проблем с водата. Според лекаря на Долни Цибър, д-р Любомир Киров, дворните кладенци създават сериозни проблеми - всеки ден по двама-трима души търсят помощ заради стомашно-чревни разстройства. Водопровод в Долни Цибър всъщност има изграден от 2010 г. В него са инвестирани над 1 млн. лв., само че не работи. Няма електричество, за да захрани помпите, обясняват от селската управа.

Вестникът коментира и плажа Вромос, който е "Българският Чернобил". Табели предупреждават, че мястото е много опасно, но хората нехаят, а плажуването на Вромос е забранено преди години, след становища на няколко министерства, и извод, че тук има радиация и тя застрашава сериозно здравето на хората.

"60 000 са опасните асансьори в страната", предупреждава "Дума". Обитателите на сградите да теглят кредити за подмяна на амортизираните лифтове, съветват от бранша. Всички асансьори над 30 години са напълно амортизирани, трябва да се направи програма за модернизиране така, че те да станат безопасни за хората.

Купуваме апартамент, ако няма кучета пред блока. Сред основните критерии за покупката на апартамент в столицата е да няма глутници бездомни кучета в кварталите. "Все повече от клиентите държат на сигурността си и едно от първите неща, които ги интересува, е да няма много безпризорни четириноги около блока", разказаха брокери пред "Новинар".

"Прозрачност на договорите на медиите за вота" искат от НС. Медиите да оповестяват всички договори, сключени с партиите преди изборите, коментира председателят на Правната комисия Искра Фидосова по повод предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, пише "Новинар".

"БАН ще работи за министерствата", казва в интервю за "Труд" акад. Стефан Додунеков, председател на БАН. " Нашите институти участват в проекти на министерството на икономиката, просветното министерство, в строителния сектор. Мечтая за индивидуално договаряне на заплащането, за диференциация при възнагражденията на учените. Академията ще има нов екип, които ще се състои от колеги, които изцяло приемат програмата за промени, която председателят е написал", споделя Додунеков.
 
Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 1 час

Оръжията са пристигнали този месец

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 4 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове