Дянков пред "24 часа": Харчете смело!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
161

"Харчете смело! Заплати, пенсии и данъци не пипаме", призовава в интервю за "24 часа" министърът на финансите Симеон Дянков. "Ние ясно си даваме сметка, че увеличаването на данъчната тежест и намаляването на заплатите ще се отрази зле на потреблението, а от тук - и на икономиката като цяло.

Целта ни е да поощряваме хората да произвеждат, да продават и да купуват и така колелото да се върти- сами да си помогнем да излезем от кризата", казва Дянков.

И допълва, че за да сме стабилни насред бурята около нас ни трябва кораб със здрав корпус. Този корпус е данъчната ни система, каквато е в момента, и не смятаме да я променяме, заявява финансовият министър.

3% икономически ръст догодина, пише "Труд". Правителството очаква също дефицитът в новия бюджет да бъде под 2,65% от брутния вътрешен продукт. Това обяви вчера вицепремиерът Симеон Дянков по БНР.

550 фирми са изнесли капитал, отчита пред "Труд" Борислав Стефанов, шеф на Българската агенция за инвестиции. Той посочва, че тези, които инвестират в страната, са три пъти повече от тези, които изнасят капитали. От януари до април 2010 г. дружествата, които са внесли инвестиции в България, са 1300, а тези, които са изтеглили - 550.

Няма фирми, които са закрили заводите си у нас и се изнасят. Няколко големи чуждестранни компании от металообработващата промишленост, текстила и други индустрии са прехвърлили средства от България към компаниите майки или към други техни клонове.

Пестим 7,4 млрд. евро годишно, ако реализираме важни пътни проекти, посочва "Класа". Такива икономии ни очакват, ако си оправим инфраструктурата и в резултат намалее времето за пътуване с автомобил и влак при превозите на пътници и товари.

Преди това обаче трябва да вложим в летища, пътища, пристанища и жп линии поне 6 млрд. евро до 2030 г. Това предвижда общият генерален план на транспората, който е изготвен от компанията АЕКОМ-България и е финансиран със средства от Оперативна програма "Транспорт".

След като бъдат направени инвестициите в инфраструктурата, приходите от събирането на различни такси ще стигнат 8,7 млрд. евро.

Бързо свалят цената на газа с 5%, информира "24 часа". Цената на газа най-вероятно ще бъде намалена, преди да е дошъл следващият регулаторен период, който е на 1 септември, според източници на вестника.

Поевтиняването ще дойде след края на одита, който ДКЕВР прави в газоразпределителните дружества. Резултатите се очакват да са готови през тази седмица. По принцип всяка цена може да бъде намалена, като се ограничат разходите и нормата на възвръщаемост, заяви шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

По думите му голямото намаление трябва да е в договорите с "Газпром". Въпросът е да приведем дългосрочните си договори за доставка на природен газ в съответствие с дългосрочните договори, които имат европейските страни.

Пазарът на имоти потъна в кризата, пише на първа страница "Труд". Покупките на недвижима собственост намаляват и през първото полугодие на 2010 г. По данни на Агенцията по вписванията за периода са сключени общо 73 867 сделки за къщи, апартаменти, бизнес площи, терени и земеделска земя.

Това е с 15,5% по-малко спрямо първите шест месеца на м. г. Активността на пазара се върна шест години назад.

В България продават евтино скъпи леки коли, отбелязва "Труд". Доставните цени на новите автомобили в България са сред най-високите в страните от Евросъюза. Това стана ясно от проучване на Брюксел, публикувано в интернет страницата на Еврокомисията. Докладът обхваща цените на производител за всяка от 27-те страни членки без такси и данъци.

С начисляване на съответните налози крайните потребителски цени у нас обаче излизат доста разумни. Това се обяснява с по-ниските такси и данъци и вероятно по-ниските печалби за дистрибуторите в България.

"Не стоварихме кризата върху хората", казва в интервю за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов.

Според него оценката за управлението на ГЕРБ са годишният доклад на ЕК и частичните избори.

Борисов подчертава, че правителството прави съкращения в администрацията и реформи и не пипа пенсиите, заплатите и социалните помощи. По думите му големият ни успех е запазването на ДДС, плоския данък, заплатите и пенсиите.

Партия ГЕРБ отсъства от политическата сцена, констатира в интервю за "Сега" социологът Живко Георгиев.

Според него все по-ясно става, че цялото правителство се крепи на личния авторитет, донякъде харизма, донякъде демонстрирана работоспособност на двама-трима човека - Цветан Цветанов и още двама-трима от министрите. Няма я партията ГЕРБ.

Вкарайте лобистите в публичен регистър, призовава в "24 часа" Борислав Цеков от Института за модерна политика. Той оценява, че законодателната дейност на мнозинството е безпрецедентно пробита от текстове и намерения, които увреждат обществения интерес и обслужват, понякога поименно, частни субекти.

Всички законодателни предложения, които се внасят в парламента и неговите комисии, трябва да се публикуват в нарочен публичен регистър. Обществото има право да знае кой за какво лобира и така да преценява действията на властта от гледище на преобладаващия обществен интерес.

"Безхаберието в българската политика", коментира "Труд". Повод е прословутият договор с "Газпром" от 2006 г., с който се вдигат постепенно цените на газа. Договорът е подписан от българска страна не от министъра, водил преговорите, а само от заместник-министъра.

Той обяснил пред ДАНС, че е подписал, без да го е чел и без да се интересува как са изготвени условията. Най-вероятно това е най-обикновена проява на безхаберие на висше длъжностно лице, което съвсем не е изолиран случай.

По-важните причини за това всепроникващо безхаберие авторът търси в три посоки. Първата е в традициите и механизмите в институции и партии. Прехвърлянето на правомощия и отговорност надолу или нагоре в йерархията и размиването на отговорността са известен синдром. Втората основна причина е свързана с недостатъчния професионализъм, с липсата на знания и експертност. Третата причина за безхаберието е доминирането на лобистки нагласи и частни интереси, а не грижа за общото благо.

Борисов вече работи за старите партии, коментира "Сега". С поправките в Кодекса на труда, с които на практика хората бяха лишени от правото да ползват натрупаната си отпуска, премиерът Бойко Борисов откровено обслужи двата основни стълба на омразната му Тройна коалиция.

Той даде възможност на социал-либералния вектор да се покаже загрижен за трудовите хора - нещо, което не правеше особено, докато беше на власт. Аргументите, че последните поправки в Кодекса на труда са антисоциални, дискриминационни и най-важното - антиконституционни, имат много сериозни основания.

Не по-малко важно е обаче, че от политическа гледна точка Борисов постъпи много необмислено. На практика той настрои срещу себе си почти всички работещи хора.

България отчете пред ЕК първия обвинен действащ министър, акцентира "Сега". България прави пореден опит да докаже, че изпълнява предписанията на Брюксел по отношение на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Месец преди да излезе докладът на Европейската комисия, страната отчита първото обвинение срещу действащ министър в лицето на Божидар Нанев. Това е записано в резюме за постигнатото за периода август 2009 - май 2010 г.

Здравният министър бе обвинен в края на март за сключване на два неизгодни договора и подаде оставка. Според резюмето законът за конфликт на интереси е "сърцевината на противодействието на корупцията".

За отчетения период са направени 190 проверки за конфликт на интереси, като на над 30 служители в администрацията е наложена дисциплинарна санкция.

Коментари 161
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

161 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 7 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 9 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 9 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 10 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 10 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 11 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 11 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 12 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции