"24 часа": Бременни, пазете се от омразата в интернет
Източник: netinfo
23
Бременните не бива да влизат в интернет, защото половината от коментарите по форумите са написани от хейтъри (от английското hate - мразя, бел.ред.), съветва в "24 часа" проф. д-р Благовест Пехливанов.

Хейтърите са враждебно настроени към всичко, дават мнение по всички въпроси, без да са компетентни. А някои дори се представят за лекари, отбелязва специалистът.
 
"24 часа" пише и за грижите за адекватна и навременна здравна помощ под заглавие "Лекуват онлайн още в линейката". По-малко лекари ще ходят на адреси, сменят ги парамедици, които с модерното онлайн спешно лечение ще работят в линейките. Ще се допитват до висококвалифицирани лекари с помощта на техниката. Съвременната апаратура е незаменима, когато има нужда лечението да започне веднага, казва министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

"Анестезиолозите бягат, болниците в чудо", пише в. "Труд". Според проучване някои болници са принудени да намаляват броя на операциите, да търсят лекари пенсионери и дори да прилагат рискови практики заради недостатъчния брой анестезиолози.

"В много райони анестезиолозите работят на две смени. А някъде дори влизат в две зали едновременно - първо интубират даден пациент, а на втори в съседство поставят спинална упойка и го оставят на наблюдението на медсестрата, което е рисково и опасно", разказва доц. Николай Петров, председател на Дружеството на анестезиолозите в България.

Много сериозен бил проблемът с липсата на кадри в Северозападна България. А в Париж "колонията" от тези лекари българи наброява 150 души. "Положението ще се промени, ако се въведе безплатна специализация, в замяна на което анестезиолозите да се задължават да работят определено време у нас", предлага чрез „Труд" шефът на съсловната организация.

Лекарите от тази специалност били дефицитни не само у нас, а в цял свят. Затова в последните месеци държави като Германия приемат на работа анестезиолози, без те да знаят съответния език. Сериозно било присъствието на български анестезиолози и в Англия.

И "Монитор" пише за здравеопазването под заглавие: "Лавина от дела срещу болници". Източват НЗОК по нова схема - лекарите се отчитат пред касата за работа на три места по едно и също време. Най-честите оплаквания са от лошо отношение и ниското качество на медицинските услуги. Липсата на лекарства и отказването на спешна помощ са другите неща, срещу които недоволстват българите.

"Бързите кредити дебнат зад всеки ъгъл", коментира "Телеграф"  и съобщава, че фирмите за експресни заеми са се увеличили двойно за година. Предлагат пари при убийствена лихва, значително по-голяма отколкото самия заем, която може да стигне до 600% на година. Предложенията валят в магазина, кварталния супермаркет, през интернет и дори когато плащаме месечните си сметки за комунални услуги.

Частни фирми от дърводобива се оплакват в "Труд", че "държавата изтласква частника от горите". Готвената промяна в Закона за горите щяла "да удари жестоко бизнеса на частните фирми в бранша".

При неплатени налози за дом, кола и смет - данъчна честитка за всеки с борч над 1000 лв., информира "Монитор". Акцията на Столична община ще започне през пролетта. Съобщенията до некоректните платци ще се изпращат регулярно, докато длъжниците не се издължат. Писма ще получават и всички фирми, които са натрупали задължения над 50 000 лв.

За "Монитор" Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, казва: "Търсим европейско финансиране за БДЖ. През февруари пускаме тръжната процедура за Централна гара. Има кандидати за „Товарни превози", цената на компанията е поне 300 млн. евро".

Приемането на еврото може да струва твърде скъпо за България, предупреждават политици и анализатори, цитирани от "Капитал Daily" . Причината е, че въпреки че правителството днес декларира, че няма да приеме уеднаквяване на данъците с другите страни, може да се окаже, че такова изискване ще важи за страната ни след въвеждането на еврото.

Нямаме основание да не вярваме на премиера и на външния министър, че са искрени, когато декларират твърда позиция против финансовото участие на България във фонда за спасяване на закъсали държави и против хармонизирането на данъците. Досегашните отношения между страната ни и Европейската комисия обаче дават достатъчно основания да се съмняваме дали българските власти имат ресурса и опита да постигат в преговорите най-изгодното за държавата.

Във в. "Дума" са убедени, че създаването на "кабинет в сянка", предложен от от Сергей Станишев, ще е допълнително оръжие в опозиционните действия на БСП.

"Труд" пише и за "капаните на младежката безработица". Липсата на възможност за реализация кара голяма част от младежите в България за дълго да престояват в бюрата по труда. След няколко неуспешни опита немалко от тях се отчайват, че някога ще намерят работа, и престават да търсят. Така преминават в графата "икономически неактивни" и остават извън статистиката за безработицата и програмите за обучение и заетост.

Преди време Световната банка отбеляза, че големият проблем на пазара на труда в България е ниската активност сред младите. В бъдеще освен социални това ще донесе и икономически проблеми. Липсата на професионална ориентация също е сред основните причини за високата безработица.

"Много младежи нямат никаква идея за кариерно развитие. За съжаление в училищата не се обръща внимание на това", коментира Светла Стоева, председател на асоциацията за развитие на човешките ресурси.

В интервю за "Труд" главният архитект на столицата Петър Диков твърди, че "земята в кварталите трябва да е на хората".

И обяснява: "Наредбата за предоставяне на градинките за стопанисване от гражданите посочва, че площите ще се предоставят при искане от етажната собственост. Няма да е задължително. За да се предоставят площите, трябва да има заявление от председателя на етажната собственост или домоуправител.

Никой няма намерение да натрапва някакви отговорности на хората, които не желаят да ги поемат. Но лично мое мнение е, че е добре гражданите да желаят площите. Защото това е първа стъпка за предоставяне и на собственост на тези площи в жилищните комплекси на хората, което е добро решение...

Изграждането на нов съвременен стадион, отговарящ на международните изисквания, какъвто не е сегашният национален стадион, е актуален въпрос. Това е скъпо съоръжение. Мястото на военните терени срещу зала "Арена Армеец" е добро, но има редица проблеми със собствеността и инвестициите. Трябват много пари."

Арх. Диков подчертава, че на София й е необходимо ново гробище до края на 2012 г. "Гробището не е сметище, за да е на най-далечния неудобен терен, който не става за нищо. Гробището е уважението ни към мъртвите и към самите нас", заключава Главният архитект на столицата.

"Преса" цитира телевизионно интервю на Георги Първанов, който ще е президент още шест дни: "Борисов е слаб премиер, бяга от същността на политиката". Отиващият си държавен глава каза, че е помагал на Борисов, запознал го е с всички тайни на енергийната политика и механизми за преодоляване на кризата, но не бил чут.

"Имаме слабо правителство, а това, че ГЕРБ ще продължи да управлява, няма да изведе България от кризата", заключава Първанов.
Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 14 минути

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 1 час

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 2 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 3 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 3 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 3 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 3 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 11 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 11 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 12 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 12 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 13 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние