Банките искат да бавим евродиректива за кредити
Източник: netinfo
2

Банките са против част от готвените законови промени, които повишават защитата на клиентите, изтеглили потребителски заеми, пише под глава в. "Сега".

Трезорите настояват да не им се отнема правото едностранно да променят клаузи по договорите. Против са също в рекламите цялата информация за кредита да се представя "с еднакъв шрифт".

Това става ясно от позицията на Асоциацията на банките в България по повод готвения Закон за потребителския кредит. Той въвежда евродиректива и трябва да влезе в сила до 11 юни 2010 г., като банките настояват той да се бави до последно.

"Предприемачите в България: Предпазливи оптимисти след година криза" е заглавието от първа страница на в. "Дневник".

Точно година след апокалиптичната завръзка на световната финансова криза с фалита на инвестиционната банка "Леман брадърс" данните за българската икономика изглеждат най-малкото притеснителни, пише изданието.

Отбелязва също, че за 12 месеца брутният вътрешен продукт е спаднал с близо 5%, лошите кредити в банковата система са се удвоили, безработицата е нараснала с 40 на сто, а промишлеността се е свила с 30 на сто.

Бъдещето все още е неясно, мениджърите и предприемачите се въздържат от категорични прогнози, но нагласите им вече са по-оптимистични, посочва авторът.

Година след настъпването на кризата България още няма икономически план, който не само да извади страната от рецесията, но и да гарантира развитие, пише "Труд".

Според вестника за първи път комплексни антикризисни мерки се посочват в четвъртия Доклад за президента.

Научният труд е дело на експерти, основно от икономическия институт на БАН - ст. н. с. д-р Митко Димитров, проф. д-р Гарабед Минасян и доц. д-р Стоян Александров.

С 20 пункта се е увеличил за последните шест месеца броят на хората, които смятат, че България е сериозно засегната от световната икономическа криза, сочи проучване на "Галъп" за в. "Класа". С 4% е нараснал делът на работещите българи, които се чувстват лично застрашени от съкращение заради застоя в бизнеса.

"Свекърва и снаха източиха пристанище Бургас" е заглавието под глава на в. "Стандарт".

Според материала започналото разследване на старото ръководство показва фиктивни ремонти за милиони, половината от които са извършени от две фирми - регистрираната в град Левски "Мантекс", работила през 2007 г. и на следващата наследена от "Росиимпекс", като и зад двете стои Върбан Маринов.

"Мантекс" е на името на съпругата му, а "Росиимпекс" се води на снаха му. Той не коментирал твърдения, че е сред спонсорите на БСП. Прокуратурата проверява договорите с роднинските фирми.

Брюксел ще ни напътства всеки месец за парите в земеделието, казва пред в. "Сега" изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева.

"Събуди се пазарът на стари коли", пише под глава в. "Монитор". Българите вече предпочитали стари коли вместо чисто нови, взети на лизинг, което започнало да събужда почти фалиралите автокъщи за употребявани автомобили и "да закопава още по-дълбоко" пазара на новите возила.

Запознати от бранша коментирали за изданието, че търсенето на употребявани коли до 10 хил. лв. се е повишило значително в сравнение с това от първото тримесечие на годината.

Ще разберем, че службите за сигурност и конкретно ДАНС са заприличали на името си, когато спрат да произвеждат скандали, пише Петя Владимирова във в. "Дневник".

Но за това, освен че е нужна най-напред порядъчност и отговорност на политическата класа, трябва най-сетне и началниците на службите да свалят подопечните си ведомства от медийната сцена, посочва авторката. Заглавието е "Службите за сигурност - скандалните звезди на прехода".

"Вдигат пенсиите на 41 900 души" е заглавието под глава на в. "24 часа". 800 лв. да стане таванът за пенсиите, отпуснати до края на тази година, обсъждат експерти на финансовото и социалното министерство, пише изданието.

Сега той е 700 лв. и от това са ощетени общо 41 900 души. При част от тях реалната пенсия трябва да надхвърля 800 лв., така че те ще бъдат ограничени и от новата сума.

Идеята е да не се допусне неравнопоставеност между сегашните пенсионери и тези, които ще излязат в заслужен отдих след 1 януари 2010 г., за които ограничението пада. Отмяната на тавана за новите пенсионери е предвидена в Кодекса за социално осигуряване.

Довършването на магистрала "Тракия" вероятно ще започне през април, е казал по БНР строителният министър Росен Плевнелиев, цитиран от в. "24 часа". Имало обаче проблеми около старта на изграждането.

"Освен, че още нямаме т.нар. чисто трасе, ще трябва да се работи денонощно, за да получим строителното разрешение някъде през февруари. Т.е. сега за магистралата няма такова". Върху това обяснение на Плевнелиев акцентират "Сега" и "Труд".

Следим всички обществени поръчки, заявява в интервю в "24 часа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му най-много сигнали за злоупотреби има в строителното министерство, екологията, социалното министерство и това на отбраната.

"24 часа" разсъждава на няколко страници по темата "Как се мести Сакскобургготска гора". Председателят на РЗС Яне Янев твърди, че горите са присвоени незаконно, а Олимпи Кътев от НДСВ смята, че "спекулациите са минали границите на добрия тон".

Мизерия, боклук и разбити стаи посрещат студентите в общежитията, акцентира в. "Новинар". Между 800 и 1000 лв. струва ремонтът на стая в Студентския град, изчислило изданието.

Падането на цените не е приключило, твърди пред "24 часа" изпълнителен директор на "Виваком" Бернар Москени. По думите му предстои внедряване на единна фактурираща система и създаване на организация, фокусирана върху развитието на услуги.

1000 лв. необлагаем минимум и 20% данък за богатите предлагат икономисти в доклад, изготвен по заръка на президента Георги Първанов, съобщава "Труд" под глава.

Според изданието дни след енергийните престрелки с премиера Борисов президентът нанася втори удар, призовавайки новото правителство да приеме спешно антикризисен план и критикува кабинета "Станишев" за разхищения.

Печалбари се крият зад инвалиди, алармира "Труд". Според разследване на вестника шивашки и обувни фирми са се загнездили под прикритието на кооперации на инвалиди. Ползват името им и предимствата, дадени от държавата - осигурителни и данъчни облекчения.

Печелят обществени поръчки, осигуряват си "железни" приходи без конкуренция, но заплатите, които плащат на наетите, са самата мизерия - 110 лв., 150 лв., 200 лв. и в редки случаи малко над 300 лв., пише изданието.

Примерите са за спечелени обществени поръчки сред трудовопроизводителните кооперации за инвалиди (ТПКИ) и подобни на тях специализирани предприятия за хора с увреждания.

Всички издания съобщават, че България спечели бронзовите медали на Евро 2009 по волейбол за мъже в Турция след победа с 3:0 срещу Русия.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 6 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 10 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen