Ани Цолова и Виктор Николаев: Бъдете умни в деня на вота!
Ани Цолова и Виктор Николаев   
Източник: Нова ТВ
95

Н а Евроизборите имате право не просто да гласувате, а и сами да определите подреждането в избраната от вас листа. Политиците ни дадоха тази възможност с нежелание, но нека се възползваме от нея! Това призоваха Виктор Николаев и Ани Цолова в интервю за Vesti.bg.

На тези избори сякаш не се роди "чудо", за което избирателите да дадат вота си, както се е случвало преди, но винаги може да се появи нещо, което да те изненада, споделят известните телевизионни водещи дни преди 25 май.

Още за впечатленията им от предизборната кампания, както и за програмата, която подготвя Нова телевизия в деня на вота, четете в интервюто на Севделина Николова:

- В края сме на предизборната кампания. Какви са Вашите впечатления и оценки и за нея?

Ани Цолова: Ако трябва да поставим оценка по десетобалната система, оценката ми е около 2 за качество и съдържание.

Виктор Николаев: Беше очаквано, според мен, че европейските избори и кампанията покрай тях ще бъдат тест за бъдещи парламентарни избори. Затова няма изненада – разговор за Европа не се състоя. От една страна, защото политиците не го проведоха, а от друга - имам чувството, че и публиката няма любопитство по тези въпроси. Съответно сякаш имаше негласно споразумение да отсъства разговора за европейските избори. Хората се чувстват изключени.

А.Ц.: Това беше кампания, която гъделичка най-низките щения на избирателя - обидно спрямо избирателя, спрямо публиката, а и за голяма част от участниците в тази кампания.

- Има обаче и един трети участник – това са журналистите.

В. Н.: Журналистите отдавна не ги слагам под общ знаменател, защото бяха въвлечени през годините заради собствеността на медиите в нещо, което не може да бъде определено като „трети играч“ – медиите успяха да си изтъргуват съдържанието, което е някакъв краткотраен интерес и не е от полза за никого.

А. Ц.: Това е търгуване на съдържание за интересите на собствениците. Така че да слагаме журналистите под общ знаменател, най-малкото е нечестно.

В.Н.: Имаше някакви малки островчета, където журналистите си бяха отделна страна като журналисти, а не като патерица на един или друг. За мен е важно дали ще се постигне по-добра избирателна активност, или ще станем свидетели на гласуване на твърдите ядра и контролиран вот с цел някой да опази статуквото. И да си преформатира пейзажа така, включвайки нови играчи, че да запази непроменена досегашната си икономическата, корпоративна власт. Става въпрос за една паст, която няма засищане и като в „Пришълецът” може да се настанява от тяло в тяло.

А.Ц.: Нагледахме се, начетохме се и се наслушахме на съдържание, което за мен е платено, а не е отбелязано, че е платено. Това е изключително тревожен факт и е много много страшно.

- А смятате ли, че кампанията успя да очертае интелектуалния и въобще политическия потенциал на партиите да печелят и въобще да боравят с властта на европейско, а и на национално равнище?

В. Н.: Не знам, ще се види на изборите. Кампанията беше използвана за ситуиране на нови структури. Те използват този трамплин, за да подскочат на едни парламентарни избори.

А.Ц.: Това беше своеобразен тест доколко празнодумието, липсата на съдържание и дивият популизъм ще доведат до реален резултат. Аз не знам доколко това ще доведе до резултат, но в същото време можем да погледнем какво направиха швейцарците със своя референдум – решиха да не повишават своята минимална работна заплата на 6600 лв., ако го пресметнем в наша валута.

В.Н.: Това е информиран избор, който те могат да си позволят.

А.Ц.: Това показва до каква степен гражданите мислят и си дават сметка за това кой ги контролира, какво е състоянието на държавата и икономиката си. Това са изключително информирани, работещи, очевидно образовани хора, за да могат да кажат: „Не, ние не искаме толкова висока заплата, защото икономиката ни няма да издържи“. На Евроизборите ще видим до каква степен българската публика е готова да приеме празнодумието, с което е обсипвана, или неадекватните предложения, които получава. Ще видим като българи ще можем ли да стигнем до смисъла и съдържанието, или ще останем само на ниво обещания за неосъществими битовизми.

- В този смисъл, ако трябва да ги призовете да гласуват, какво ще кажете на избирателите?

В.Н.: Аз имам отговор, защото колкото и да беше трудно, се стигна до някаква възможност за преференция. Да видим как ще заработи тя наистина. Не искам да агитирам никого просто да участва, защото е ясна каскадата от разочарования у хората: гласуваш за нещо, после то се преконфигурира и ти обясняват, че избирателят е поискал някаква безумна комбинация, която всъщност дълбоко ненавижда. Така че нямам намерение да призовавам по принцип. Но нека да гласуваме от гледна точка на тази възможност - да използваме и кръгчето, пък да видим дали този праг е нисък или висок и дали ще има достатъчно основание избирателят да настоява впоследствие все по-уверено да подбира кадрово състава на парламента. При следващите избори например. Заради тази опция, заради тази възможност за преференция, аз например ще отида да гласувам. Нека видим дали възможността за преференция, за пренареждане на листата, макар и предложена от партийните клики, не е някаква светлинка в тунела. Не просто да разбъркаме нещата, за да навредим на някого, а за да видим дали можем да преценяваме персонални качества, както и дали това изобщо работи.

А.Ц.: В нито една от партиите няма вътрешна конкуренция между кандидатите. Партиите като че ли съзнателно крият възможността, която имат гражданите, а именно да пренаредят кандидатите. Нито една партия не споменава, че има такава възможност. Накрая като се тегли чертата, ще видим и за коя партия е имало най-малко преференциални гласове. Това ще е и знак за контролиран вот, както и за това доколко избирателите им гласуват с мисъл, доколко търсят смисъл. Така че: Бъдете умни в изборния ден!

В.Н.: Те с отвращение въведоха възможността за преференции, нека пък ние да се опитаме да я използваме.

- Вие сте сред журналистите, които проведоха най-много разговори с политици преди вота.

А.Ц.: Не, не сме. Първо, политиците, които управляват в момента България, не желаят да посещават студиото и да отговорят на въпросите ни, а предпочитат комфорта на други изяви. Ние сме говорили с изключително малка част от хората, които ни управляват, или искат да ни управляват.

В.Н.: Затова пък водещо присъствие имат хората с техните проблеми по места и те артикулират много ясно проблемите си и задават своите въпроси. Когато един въпрос тежи, тежи със страшна сила и надменно не получава своя отговор - в един момент той сгромолясва кухото мълчание под себе си.

- И смятате, че много от тези въпроси могат да имат „европейски“ отговор?

В.Н.: Част от проблемите – да.

А.Ц.: Европейският отговор е да мислиш, когато избираш, да си информиран. Европа не се изразява в това, че ни дават едни пари, за да си оправим дупките по пътищата. Смисълът на тази общност е много по-голям. Да не говорим, че ние за първа година не направихме дебати. Тези, които ни управляват, както и тези, които искат да направят това, дължат смислени отговори, и когато не ги дават, защо да хвърляме прах в очите на хората. Решихме по същество да се занимаваме с конкретните проблеми на хората в този един месец на предизборната кампания, както сме го правили години наред. Когато има някакъв скандал – измислен или реален, правим проверка, и толкова. Държим се новинарски, както сме се държали винаги досега.

- И все пак на 25 май има избори и Нова ТВ е подготвила специална програма за тях. Ще ни дадете ли подробности?

В. Н.: Едната инициатива вече стартира този понеделник – Ани Салич и Ники Дойнов ще отидат на пет места, започнаха от Видин, ще се придвижват, докато стигнат до югоизточния край на България. Ще се срещат с хората, ще трупат впечатления. В общи линии отново думата имат хората. В самия изборен ден Нова е подготвила много мощна програма от сутринта до късно вечерта, направо машина, с много интересни събеседници. Ще сблъскваме най-интересните говорители с ярки мнения, ще събираме крайности.

- Вие двамата отново ще сте в екип?

А.Ц.: Вечерта ще бъдем двамата, през деня ще има програма с Милен Цветков., Мира Иванова, Ани Салич и Ники Дойнов. Изобщо целият новинарски и публицистичен екип на Нова от сутринта до късно вечерта ще бъде нащрек. Ще следим покупко-продажбата на гласове, защото има много сигнали, че върви безобразен алъш-вериш.

В. Н.: Много ще разчитаме на зрителите и в рамките на самия изборен ден. Много добре разработихме рубриката „Моята новина” и в самия изборен ден много внимателно ще следим това, което се качва на платформата „Моята новина“ - по мобилен телефон, снимки, видеа, въобще какво качват зрителите. Разчитаме на зрителите, защото те могат да ни дадат информация от сърцевината.

А.Ц.: Изпращайте ни сигнали, бъдете бдителни и изключително чувствителни, когато видите, че някой иска да манипулира бъдещето ви. Защото 30-те или 50-те лева, които ще ви дадат в края на деня, когато се вдига мизата за един глас, всъщност ви отнемат възможността да определите бъдещето си. Ако вашето бъдеще, или това на децата ви, струва 30 или 50 лева – жалко, няма за какво да си говорим. Но ако не е така, действайте, изпращайте ни и сигнали. В ефира на Нова ТВ зрителите първи ще разберат резултатите, от математик те ще бъдат преформатирани в брой мандати, така че още в реално време ще стане ясно кого сме избрали. Ще имаме живи връзки от Брюксел, от други европейски градове, разбира се от няколко горещи точки в България.

- С кои социолози и математици ще работите в изборната нощ?

В.Н.: Работим с „Алфа рисърч“, също и с математика Михаил Константинов. Ще ни гостуват водещи журналисти и най-хапливите коментатори. Сашо Диков ще бъде „Стажантът“ и ще броди в кулоарите на НДК в нощта на изборите и ще задава въпроси, които ще бъдат излъчвани в реално време.

- И двамата сте отразявали много предизборни кампании. В края на разговора ще ви помоля все пак да конкретизирате какво отличава последната от предишните.

В. Н.: Обикновено покрай изборите се появява някакво чудо. Изтърка се да го казваме, но като че ли сега го няма това чудо.

- Дали това не оставя поле за по-рационален избор?

А.Ц.: Според мен оставя поле за много нерационални избори, когато няма нещо ярко.

В.Н.: Не знам, никога не е късно да те изненада нещо.

- Вас всъщност изненада ли ви нещо по време на кампанията?

В.Н.: Мен нищо не ме изненада. Като че ли енергията на кампанията беше изгорена преди това и сега вместо да има ожесточаване, всъщност има главно вялост.

А.Ц.: Всъщност кампанията не е спирала от една година насам. А като че ли интересното ще бъде какъв ще е контролираният вот. Защото имаме много сигнали ,че се готви сериозен контролиран, купен вот. Кампанията остава сякаш обидно скучна – за партиите, за избирателите, за стратезите.

- Дано избирателите ни опровергаят.

В.Н.: Да, и нека изпробват преференциалния вот.

Коментари 95
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

95 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин

Путин освободи Владимир Чижов от поста посланик на Русия към ЕС

Свят Преди 36 минути

На прощалния прием, който даде на 8 септември и който беше бойкотиран от дипломатите на ЕС, дългогодишният руски посланик Владимир Чижов обвини ЕС в "разрушаване на мостове"

.

Казахстан е сред най-популярните дестинации за руснаците, бягащи от мобилизацията

Свят Преди 53 минути

Хората се редят на дълги опашки, за да преминат границата, а намирането на квартира в пограничните градове е почти невъзможно

Японският премиер Фумио Кишида

Японският премиер се зае с "погребална дипломация"

Свят Преди 1 час

Премиерът беше подложен на критики заради това, че настоява за официално държавно погребение на Абе, който беше убит през юли, на фона на повдигнатите въпроси относно тесни връзки между управляващата партия и Църквата на обединението (Църквата на Мун)

Двама братя са задържани за убийство в Софийско

Двама братя са задържани за убийство в Софийско

България Преди 1 час

Убитият е бил с прободни рани, а в близост е открит кухненски нож

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц е дал положителен тест за коронавирус

Теми в развитие Преди 2 часа

64-годишният Шолц е проявил симптоми на лека настинка и веднага се е изолирал, след като е разбрал резултата си

Марта Вачкова

Марта Вачкова: В днешно време има липса на мъжкари

Любопитно Преди 2 часа

"Баща ми - Григор Вачков, носеше мъжкото у себе си, дух, който сега го няма"

.

Болните от COVID-19 могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия

България Преди 2 часа

За да бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия, те трябва да подадат заявление за вписване до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник до изборния ден включително

Зеленски

Зеленски: Не мисля, че Путин блъфира по отношение на ядрените оръжия

Свят Преди 2 часа

Украинският президент заяви, че руските удари по или близо до две украински ядрени централи могат да се смятат за "съвременна употреба на ядрени оръжия или ядрен шантаж"

Служители на столичната РЗИ протестираха за достойно заплащане

Служители на столичната РЗИ протестираха за достойно заплащане

България Преди 3 часа

Протест на служителите от РЗИ се проведе и в други градове на страната

Кокаин и алкохол в кръвта на шофьора, предизвикал катастрофата на Околовръстното

Кокаин и алкохол в кръвта на шофьора, предизвикал катастрофата на Околовръстното

България Преди 3 часа

Все още се чакат резултатите от експертизата, която трябва да покаже с каква скорост се е движел 39-годишният Димитър Любенов

.

Времето във вторник: Къде ще има валежи, гръмотевици и силен вятър

България Преди 3 часа

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за вторник жълт предупредителен код за 15 области на страната

Apple iPhone 14

Следващият iPhone подготвя по-големи промени

Технологии Преди 4 часа

Сред тях е и навлизане на новия термин Ultra

Пагубни сделки в "Братя"

Пагубни сделки в "Братя"

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте сериала от понеделник до четвъртък в 22:30 ч. по NOVA

Роджър Уотърс

Скандал и отменени концерти в Полша: "Leave them kids alone“, призова Роджър Уотърс

Свят Преди 4 часа

"Това ще е „тъжна загуба за мен, защото очаквах с нетърпение да споделя посланието си за любов с хората в Полша“, сподели музикантът

.

Стрелба в училище в Русия, има загинали

Свят Преди 4 часа

Установена е самоличността на стрелеца