"24 часа": Закриват старото Външно, за да махнат ченгетата
"24 часа": Закриват старото Външно, за да махнат ченгетата   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Министерството на външните работи - такова, каквото го познавахме от времето на Петър Младенов - ще бъде заменено от качествено нова структура по идея на министър Николай Младенов, пише "24 часа".

Реформите целят да се сформира нов работещ екип на министерството с реорганизирани дирекции и изцяло нови звена. Така от ръководните длъжности по естествен път ще отпаднат всички дипломати и служители, които имат досиета в Държавна сигурност.

От края на април половината посланици с досиета ще бъдат извикани за консултации в София. Следващата голяма група се очаква да бъде извикана през юни.

Колко дълъг ще е престоят на дипломатите в България от министерството не можаха да уточнят, но потвърдиха, че списъкът с новите посланически имена ще бъде комплектуван чак към края на годината. Това е ясен знак, че министър Младенов се е отказал от всякакви преговори и евентуални компромиси с президента и неговия екип.

Ромите готвят масови протести в цялата страна, ако правителството не предприеме адекватни мерки за интеграцията на малцинството им, казва за "Новинар" лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев.

Исканията са провокирани от масовата дискриминация спрямо ромите от страна на институциите. Трябва в общините да има квота при наемането на работа за хората от малцинствата. От общността настояват да има техни представители и в социалните служби. Като основен проблем се посочва отказът от достъп до здравеопазване.

"24 часа" отразява искането на СДС, отправено към премиера Борисов, за три спешни мерки срещу кризата - овладяване на продължаващото необосновано нарастване на цените, незабавно спиране на проекта АЕЦ "Белене" и реформа в средното образование.

Според Мартин Димитров тримесечният мораториум върху преговорите за ядрената централа, обявен от правителството, се правел, защото от ГЕРБ си давали сметка, че ако подпишат проекта, избирателите ще ги накажат още на предстоящите президентски и местни избори.

"Договорът ще бъде отложен още веднъж и подписан след вота наесен", смята синият лидер.

"Пари" се вписва в темата със заглавие: "Мораториум, 30 въпроса и отново игри с цената на АЕЦ "Белене".

"Дневник" цитира по темата министър Трайков, който определи договора за изграждането на "Белене" като "клан-недоклан" от две години, с цена от 4 млрд. евро и незнайно какво увеличение.

По думите му държавата иска да активизира проекта, но не вижда никакво конструктивно решение от своя външен партньор. Според министъра строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде отложено, докато не се изяснят аспектите със сигурността на централата.

Странджа се надига с призив: Пощадете животните!, отразява бунта на 200 души от селата Факия и Момина църква "Труд".

Животновъдите са категорични, че предприетите от ветеринарите мерки срещу шапа са неадекватни, което не е спряло епидемията и налага избиването сега на нови 7000 животни.

На първа страница "Сега" съобщава: НОИ започна годината с 3 пъти по-висок дефицит. Близо 55 млн. лв. по-малко от планираното са приходите от осигуровки през януари.

В сравнение със старта на 2010 г. непланираното изоставане в приходите на Държавното обществено осигуряване е три пъти по-голямо.

На вътрешните си страници изданието констатира, че кризата е затворила 286 974 работни места, а наетите са намалели с 357 100. Това е драматичният резултат на пазара на труда след две години световна икономическа криза, който отчете НСИ по предварителни данни. Логически обвързана с проблема "работна заетост" е и информацията на вестника: "Къде пенсионните фондове инвестират парите ни?"

Най-успешните компании са вложили милиони в акции на "Кока-кола", "Сименс", "Даймлер Крайслер", "Телеком Италия" и др., както и в някои проспериращи български фирми.

Въпреки това реалната лихва на спестяванията за старини клони към нула.

По повод на обявената от МОНМ концепция за развитие на предучилищното и училищно образование, "Труд" задава въпрос: "Идват ли по-добри дни за училището?"

Реформата предвижда премахване на оценките от първи до четвърти клас, създаване на обществени съвети към училищата, бързо кариерно израстване на учителите, затягане на дисциплината в училище и въвеждане на нови видове училища.

За "Новинар" зам. министърът на спорта Иван Ценов казва: "Нацията ни е болна, а децата ни - дебели. Донякъде вина за това през годините има и спортното министерство, защото критериите за оценка на работата на една федерация в момента опират до класиранията на състезателите й на световни и европейски първенства и олимпиади.

Малко в сянка остава масовостта, социалната функция и детско-юношеското направление" споделя г-н Ценов.

Затяга се контролът на дистанционното обучение с европари, пише "Сега". Ще има нови правила за условията за провеждане на дистанционно професионално обучение, когато то се финансира по европроекти.

"Трябва да сложим по-точна рамка как да се провежда подобно обучение, за да се осъществява по-добър контрол. Сега може дори изпитът да е дистанционен и така да не се знае кой стои зад компютъра", обясни председателят на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

Затова едно от изискванията вероятно ще бъде последният изпит за издаване на сертификат или документ за завършен курс да е присъствен.

"Класа" информира за Фестивала на българското образование в НДК, който ще се проведе за шеста поредна година у нас от 28 до 30 април. Той представя лицата на образованието в страната ни.

В рамките на форума ще има над 30 творчески ателиета, предвиждат се спортни прояви и маратон на сценичните изкуства.

Вдигат възрастта за ин витро, ако си плащаш, съобщава "Телеграф". Сега тя е 43 години, а вече с донорска яйцеклетка процедурата ще може да се извършва до 52 години.

Вестникът информира, че в отделението по диализа към Педиатрията 9 деца по 12 часа седмично са на хемодиализа. Тук се лекуват всички деца в последен стадий на бъбречна недостатъчност от цялата страна.

Всяка година идват по 5 нови болни. За разлика от клиниките за възрастни, апарати не липсват, но няма психолог, който да помага на децата, заради многото стрес и страх.

"Здравните фондове очакват по-голям пазар през 2011 г.", пише "Пари". Демонополизацията на НЗОК е работещ модел. Управляващите трябва да разберат, че ние работим за тях.

Улесняват достъпа на отчаяните пациенти до новите методи на лечение, пише "Монитор". Експериментите с лекарствата влизат в еврорегистър. Шефовете на болници у нас са отказвали от страх клиничните изпитания.

При тях лекарствата са безплатни, съпроводени с подробни и задълбочени изследвания, каквито при традиционното лечение обикновено не се правят.

Освен улеснение на пациентите новият регистър на Европейската агенция по лекарствата ще подобри контрола над изпитанията, ще помогне и на докторите да следят всички новости в медицината.  

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 46 минути

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 48 минути

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 2 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 2 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 2 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 3 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 3 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 3 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 3 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 3 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 3 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 4 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 4 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 4 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 4 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания