"24 часа": Война между 36 държавни университета
"24 часа": Война между 36 държавни университета   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Война между 36-те държавни университета разпали справка кой колко ще вземе догодина като субсидия, пише "24 часа" цитирайки справката.

Според данните с най-сериозно увеличение на субсидиите се оказват Военна академия "Г. С. Раковски" - 1,701 млн. лв. и Техническият университет в София - 1, 418 млн. лв.

Според разчетите, направени от Синдиката за висше образование и наука към КНСБ, революционерите от Софийския университет получават близо 600 хиляди лева повече от 2010 г.

Висши училища, към които има най-голям интерес - УНСС и Медицинската академия, обаче са на минус. Изправиха ми се косите, като разбрах , че в бюджета за 2011 г. парите за Медицинския университет са орязани с 1,847 млн. лв., призна ректорът проф. Ваньо Митев, цитиран от изданието.

"Труд" цитира отворено писмо на проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски", до народните представители по повод предложения бюджет 2011 г. за образованието.

"Ясно е, че парите, предвидени сега за образование, са недостатъчни. Те в никакъв случай не са достатъчни за целта, която сме си поставили - да достигнат нашите висши училища нивото на висшите училища в Европа. Не са достатъчни средствата за сградите им, за материалната база на образованието."

Според Илчев държавите, които напредват са тези, които не пестят от образование. "А ние? Хвърляме пари за цели с мимолетен ефект, за фойерверки, а за истински стратегически дълготрайни капиталовложения се скъпим."

Надявам се при обсъждането в парламента да получим подкрепа за поискания от нас бюджет на културата в размер поне на 128 млн. лв., а не 94 млн. лв., както се предлага от министерство на финансите, коментира в интервю за "24 часа" министъра на културата Вежди Рашидов.

По думите на Рашидов има противоречие в между закона за бюджета, който е основен за държавата, и закона за киното.

"Проектът за държавния бюджет за следващата година е направен в условията на продължаваща финансова криза, а филмовият закон е създаден за условия, при които има голям икономически растеж.

Силно съм разтревожен, защото като министър не мога да взема нито от парите на театрите, които едва им стигат за заплати, нито от парите за училищата по изкуствата, нито от археологията, нито от музеите и галериите и да ги дам на киното."

"Класа" цитира президента Георги Първанов: В условия на криза парите за образование не трябва да бъдат орязвани.

"Парите за образование не само не трябва да бъдат намалявани. Напротив, съобразно възможностите във всеки един момент, те трябва да бъдат увеличени, защото това е, което може да ни изведе от кризата, но и да ни доближи до другите европейски народи, да скъси дистанцията между нас и водещите европейски политики и общества."

1. Бойко Борисов; 2. Цветан Цветанов; 3. Кристалина Георгиева; 4. Цецка Цачева; 5. Йорданка Фандъкова. Това е редът, в който "24 часа" подрежда петимата възможни кандидат-президенти от ГЕРБ.

От събота, когато Борисов посочи бройката, сред управляващите вървят залагания кой има шанс за кандидат-президент, коментира изданието.

Убедена съм, че имаме шансове в президентската битка, казва в интервю за "24 часа" Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция. Нейнски допълва, че проблемът на ГЕРБ не е в "отделните министри, а в липсата на концепция.

Борисов носи отговорност за своите решения и това още повече го задължава да има яснота какво трябва да се прави."

В отговор на въпроса дали смята, че премиерът ще по пожелае поста на държавен глава, тя коментира: "В България всичко е възможно, но не смятам, че това е разумно. Решението си е негово, но главнокомандващият не напуска армията. Защото тя се деморализира."

Ердоган пропусна Доган, отбелязва на първа страница "24 часа", а "Труд" на по-задна. Лидерът на ДПС Ахмед Доган така и не се появи на предварително уговорената си среща с турския премиер Реджеп Ердоган, пише "Труд".

В понеделник Ердоган бе на еднодневна визита у нас, придружаван от министъра на енергийните и природните ресурси Гюнер Йълдъз.

"Можем да започнем работа по интерконекторната газова връзка с Турция. Това е първата стъпка по диверсификацията на доставките на газ за България". Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "24 часа", след срещата си с Ердоган.

България подкрепя Турция за ЕС. Върху това акцентира на под глава "Дума", като цитира изказване на премиера Бойко Борисов.

"Атака" на първа страница: "Въпросът към Турция за тракийските имоти не е решен. Продължаваме да сме против влизането на Анкара в ЕС, обяви лидерът на националистите."

Между 160 и 170 болници, или над половината в страната, са подали искове срещу здравната каса за неизплатени средства за извършена дейност, пише "Сега", позовавайки се на Асоциацията на лекарите от болничната помощ.

Дължимите суми към лечебните заведения вече са 150 млн. лв., тъй като за август не им е платен още нито лев. От март до юли пък им е плащано едва 80 на сто от отчетеното лечение. Досега не е имало толкова дела срещу касата, внесени наведнъж, а самата НЗОК до м.г. не е отказвала и бавила парите на лечебните заведения, уточнява изданието.

Въпреки че според проектобюджета за 2011 г. МВР ще получи най-много пари от държавните ведомства, полицейският синдикат заплаши правителството с "непрекъснати ефективни протестни действия", съобщава още "Сега" на челна страница.

Профсъюзът даде две седмици срок на управляващите да започнат да решават проблемите, натрупани в системата. Повод за поредния израз на недоволство са окаяната материална база, нередовното заплащане на извънреден труд, забраната за допълнителна работа извън МВР, забавеното с 2 години раздаване на зимни униформи, както и идеите за увеличаване на пенсионната възраст в системата с 3 години.

Очакваме премиерът да подпише документ с конкретни ангажименти, казва за "Дневник" главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков, цитиран на първа страница.

Новото искане на лекарите е здравеопазването да бъде отнето като ресор от финансовия министър Симеон Дянков и да мине под крилото на другия вицепремиер - вътрешният министър Цветан Цветанов. Дянков доказа своята невъзможност да ръководи ресора, обяснява Ленков.

Общините настояват държавните субсидии за капиталови разходи и за зимно чистене на пътищата да се увеличат почти двойно спрямо заложените в проектобюджета за 2011 г., отбелязва "Дневник".

Това е записано в протокола за разногласията между сдружението на общините и Министерството на финансите при консултациите за бюджета, уточнява изданието.

Изпълнителният директор на организацията Гинка Чавдарова предупреди, че почти всички кметства ще имат проблеми, тъй като вече са изразходвали 80 на сто от средствата, а зимата ще е дошла преди парите от бюджета, пише "Дневник".

Нова дилема стои пред лекарите - заплатата или пациентът, коментира "Стандарт" под глава. Ще има глоби, ако докторите превишат месечния лимит от здравната каса, закани се шефът на столичната клиника "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, цитиран от изданието.

Принуден съм да го направя, за да оцелеем, обясни той пред "Стандарт". Преди 10 дни касата обявила, че за септември и октомври ще плати на болницата едва 75 на сто от сумата, която е получила миналата година.

Това означава, че трябва да спрем плановите операции, за да не връщаме спешните пациенти, посочи д-р Дечев.

"Аз не вярвам на голи обещания. Тези 65 млн. лв., които се обещаха, няма да стигнат. Единственият вариант е премиерът да нареди на финансовия си министър да се разплати", казва в интервю за "Стандарт" Иван Кокалев, вицепрезидент на КНСБ.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 10 минути

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 14 минути

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 2 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

България Преди 2 часа

На този светъл празник се обръщаме към уроците на Христос за смирение и обич към ближния, посочи кметът на София

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 2 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 2 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 3 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 5 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 6 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 6 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 6 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 6 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 6 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово