"24 часа": ВиК ни сви 30 млн. лв. от джоба
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

ВиК ни сви 30 млн. лв. от джоба, е новината на "24 часа" на първа страница. В България има 51 ВиК дружества, които отговарят за това до всеки гражданин да достига вода. Абонатите пък трябва да си плащат сметките, които освен всички разходи включват и държавна такса от 1,5 ст. на кубик.

Тези пари се събират, за да може държавата да строи пречиствателни станции и канализация и на практика са един вид воден данък.

Десет години обаче приходите от него са били ограбвани, вместо да се използват по предназначение.

ЦИК зацикли заради недомислици в Изборния кодекс, съобщава "Сега". Изискването за 2/3 мнозинство лиши от участие във вота първите потърпевши.

Преди два дни комисията постанови отказ по три жалби заради изискването решенията да се вземат с мнозинство от 2/3, както предвижда кодексът.

"Класа" цитира Доган: "Работим за предсрочни избори. ГЕРБ се провалиха, защото бяха неподготвени".

Той обвини управляващите, че са превърнали в модел "своеволията, насаждането на страх и циркаджийството в политиката". Доган изтъкна още, че е крайно време държавата да започне да се развива нормално, а за да се случи това, управляващата партия трябва да си отиде.

Според лидера на ДПС това, което правят в момента ГЕРБ, е "пародия на политика".

За президентския вот искам да кажа, че ще си останат само с мечтата, че ще имат президент, заяви още председателят на ДПС.

А в интервю за "Труд" Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, поставя риторичен въпрос: "Колко лентички отряза Бойко в ромските квартали?! Категоричната ни оценка е, че управлението на страната е провал. За втория тур ще си кажем тежката ангажираща дума. Смятаме, че ГЕРБ и "Атака" са се договорили за този тур. А между ДПС и Костов няма китайски стени", уточни Местан.

Станишев с изненада за Цачева - неприятна, съобщава "24 часа". Соцлидерът строго се закани на парламентарната шефка Цецка Цачева, че БСП няма да позволи разпускане на депутатите за вота.

В правилника ясно е записано кога Народното събрание е във ваканция и съм предупредил г-жа Цачева, че ако го наруши, "сме й подготвили някои неща, които ще я изненадат неприятно", обяви той.

"Едва 4% от българите се имунизират срещу вирусите" е водещото заглавие на "Новинар".

Лекарите и болниците имат полза от това хората да не се ваксинират и да се разболяват от грип. Това заяви шефът на детското отделение към столичната инфекциозна болница доктор Атанас Мангъров по време на форум, посветен на превенцията на грипа.

По негови думи липсата на ваксинация увеличава риска от това да се заразим с вирус и да се нуждаем от помощта на здравно заведение. Това е добре дошло за болниците, тъй като касата плаща на пациент.

Според Мангъров, ако НЗОК може да си прави сметката, тя би трябвало да реимбурсира ваксините, защото това е по-евтиният вариант от хоспитализацията. Той цитира изследване, според което на всеки лев, долар или евро, вложен в имунизация, се спестяват 6 парични единици.

Медици от "Св. Иван Рилски" - на протест и контрапротест, пише "Дума". Бунтът е заради намалени заплати в неврохирургията и монтирани камери в операционните. На отсрещната страна пък контрапротест организираха лекари и сестри от другите клиники и отделения.

Около 130 души от неврохирургията протестираха срещу намалени възнаграждения. Според тях директорът е извършил редица нарушения във вреда на клиниката и пациентите. Протестиращите лекари съобщиха, че директорът еднолично е сключил договор за обществена поръчка с фирма за доставка на импланти и други консумативи, необходими в неврохирургията, въпреки че повечето членове на комисията били лекари от клиниката.

"Монитор" добавя: "Камери в болница "Св. Иван Рилски" докараха медицинския одит. Плащаш за професор, режете асистент. Доктори държат пациенти под упойка , докато печелят на частно.

ООН иска силна политическа позиция срещу антиромските протести у нас, пише "Класа".

Съветът на ООН по правата на човека призова политическите лидери на България да заемат "силна позиция" срещу антиромските демонстрации в страната.

Според Рупърт Колвил, говорител на върховния комисар на ООН по правата на човека: "Политическото ръководство трябва да заеме силна позиция срещу речта на омразата и да гарантира, че има достатъчно полицейски служители за защита на ромските квартали от заплахите за отмъщение и насилие".

"Класа" оповестява: "Финансовото богатство на домакинствата нарасна с 4 млрд. лв. за година, според доклад на Industry Watch." За първи път от началото на кризата има ръст в продажбите и ипотеките на апартаменти. Инвестициите в акции намаляват, докато вложенията във взаимни фондове остават на практика непроменени. Банковите депозити пък продължават да бъдат основен актив на домакинствата.

Друго голямо перо в семейния портфейл са спестяванията в частни пенсионни фондове, достигащи общо 10% от финансовото богатство.

Според проучванe на ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане сред 426 души, 1/3 от българите нямат заделени дори хиляда лева за непредвидени разходи.

Повече от половината имат заем, а всеки четвърти признава, че не успява да се вмести в текущите си разходи. Мнозинството посочват, че ако доходите им спаднат с 20%, ще трябва да си намерят допълнителна работа.

Купувачи развалят сделки с имоти, пише "Пари". Причината е проста - страхуват се, че може да останат без работа. Заради очакването за втора криза и в България купувачи в последния момент развалят сделки с имоти.

Правят по 3 - 4 срещи с продавачите, подписват предварителен договор и накрая се отказват, коментира управителят на "Явлена" Страхил Иванов.

Ако през 2008 - 2009 г. най-търсените жилища са били с площ от 40 до 60 кв. м и над 100 кв. м, то сега интересът на купувачите е насочен към апартаменти с 60 - 90 кв. м площ.

Станишев предупреди: "ГЕРБ крият катастрофа с бюджета", информира "Дума". Левицата иска отчет на Дянков пред парламента за изпълнението на фиска.

Неизпълнението на Бюджет 2011 е катастрофално и най-вероятно ще се стигне до актуализацията му. ГЕРБ обаче се опитват до изборите да потулят ситуацията, а след това да закърпват положението.

Левицата ще поиска изслушване на Симеон Дянков в парламента. Социалистите са категорични, че изчисленията на финансовото министерство няма да се изпълнят. БСП ще настоява и за по-скорошно внасяне на проектобюджета за догодина в НС.

Важно е депутатите, а и всички българи да разберат, че в разчетите на МС не влиза нито обещаното увеличение на заплатите, нито на пенсиите, допълни бившият министър Емилия Масларова. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Искат по-евтини парно и топла вода&nbsp;от 1 юли&nbsp;</p>

Топлофикации искат поевтиняване на парното и топлата вода от 1 юли

България Преди 50 минути

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

Свят Преди 1 час

Ястието се появява в менютата на ресторантите от историческия китайски квартал на Детройт още през 60-те години на миналия век

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 1 час

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

България Преди 2 часа

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 3 часа

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

България Преди 3 часа

Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на ИИ и трябва да ги успокоим, допълни той

<p>Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити (ВИДЕО)</p>

Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити

Свят Преди 3 часа

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед А.

<p>Университетски преподаватели излизат на протест, каква е причината&nbsp;</p>

В знак на протест: Всички държавни университети спират работа на 20 май

България Преди 4 часа

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Пари Преди 4 часа

Следвайки тези съвети, начинаещите инвеститори могат да започнат да инвестират в криптовалути по-уверено и по-осведомено

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал на 870 метра под земята

<p>Никой не може да издържи повече от час на най-тихото място на Земята</p>

Вътре чуваме сърдечния си ритъм: Най-тихото място на Земята

Любопитно Преди 4 часа

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Свят Преди 4 часа

Ето каква е причината за обвиненията

<p>&bdquo;Исках костите ми да изпъкват&ldquo;: Кристина Апългейт с шокиращо признание</p>

„Исках костите ми да изпъкват“: Кристина Апългейт разкри, че се е борила с анорексията

Свят Преди 4 часа

Кристина Апългейт и Джейми-Лин Сиглър разказаха за борбата си с хранителните разстройства в тийнейджърските си години

<p>Великобритания привиква&nbsp;китайския посланик, ето защо&nbsp;</p>

Обвинени в шпионаж: Великобритания привиква китайския посланик

Свят Преди 4 часа

Хонконг е бил под британско управление от 1841 г. в продължение на 156 години

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

Любопитно Преди 4 часа

Речното чудовище се е превърнало в голям проблем за местната дива природа в някои части на САЩ и Канада