"24 часа": В 18 от 28-те области пием мръсна вода
Източник: netinfo
7
Ср ред анализ на Министерството на екологията в 18 от 28-те области в страната питейната вода за населението не отговаря на здравните стандарти за безопасност, алармира "24 часа". Замърсяването включва фекални бактерии, натрий, амоний, олово, арсен и хром.

Най-зле е положението в област Пазарджик, там нормата от 5% нестандартни показатели, препоръчана от СЗО, е надхвърлена над два пъти. Некачествени сондажи вкарват отрови и в дълбоките слоеве на земята, а подпочвените запаси намаляват.

"Лабораториите ни - далеч от стандарта", съобщи за "Труд" проф. Добрин Свинаров, национален консултант по клинична лаборатория. Страната ни е единствената в ЕС, в която няма нито една клинична лаборатория, отговаряща на международния стандарт за качество ISO 15 189. Това означава, че резултатите от изследванията, получавани от пациентите, не са със същата сигурност и надеждност като на останалите болни в Евросъюза.

"Нерви и страх в "Пирогов", пише "Стандарт". Вече втора седмица болницата се тресе от скандали. Проверка на МЗ откри куп нарушения, а лекари излизат и разгласяват ужасяващи подробности от работата си заради липса на оборудване. В същото време докторите от спешния център не спират да приемат пациенти. Заради ситуацията, водещи хирурзи се замислят да сменят работното си място.

"Стандарт" съобщава за сделката на годината във фармацията - обединението на "Актавис" и "Уотсън", която така става третата най-голяма генерична компания в света, нещо, което подчертава и Питър Бергуист, вицепрезидент на "Продажби и маркетинг" за Централна и Източна Европа на "Актавис".

В интервю за "24 часа" ген. Тодор Коджейков, и. д. началник на Националната служба за охрана, подчертава, че службата не плаща почивките и хобитата на държавниците. "Дошъл е моментът службите - НСО, НРС и "Военна информация" - да заработят със законов регламент и с европейска визия. Има идея наши служители да охраняват и транспортират посланиците на страната ни в държави, в които има трайни конфликти - както сега в Ирак, Афганистан и Йемен. Така младите хора, идвайки на работа в НСО, ще имат сигурност, че могат достойно да приключат кариерата си, а не да напускат, когато достигнат определена възраст", казва генералът.

"Труд" съобщава, че по решение на Конституционния съд отпада глобата за хора, които работят без трудов договор. Санкцията беше въведена в Кодекса на труда в началото на годината с аргумента, че така ще се пресече сивата икономика. Глобата изкуствено се представя като защита на интересите на санкционирания, приема КС.

Съдиите напомнят, че конституцията защитава и гарантира труда, за който държавата трябва да създаде условия. И санкциите не може да се приемат за грижа от страна на държавата.

Искра Фидосова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, задава риторичен въпрос пред "Преса": "Защо главният прокурор да не е съдия?", отговаряйки, че той трябва да е максимално независим, да има добро име и всичко около него да е прозрачно.

"Атака" внесе сигнал в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и в Държавната комисия за предотвратяване и установяване на конфликтите на интереси на Вики Политова, генерален директор на Би Ти Ви, пише на първа страница изданието на националистите.

Според лидера Волен Сидеров има огромен конфликт на интереси, свързан с последните проблемни промени в Закона за горите. Политова е притежател на акции от ПИБ, а съпругът й е в Надзорния съвет на същата банка. Именно ПИБ е инвестирала в ски курортите в Банско, Витоша, Боровец и Разлог.

"Европейският съд нареди на страните от ЕС да наемат на работа студенти от България", пише "Сега". Страните-членки на ЕС, трябва да позволят на студенти от България и Румъния да работят на трудовия им пазар - решиха съдиите в Люксембург. Решението е произнесено по иск, заведен от австрийски работодател, на когото регионално бюро на службата по труда и заетостта във Виена отказало през 2008 г. да даде разрешение да наеме на работа български гражданин, студент в Австрия.

Изданието пише също, че България е стигнала до още една наказателна процедура в ЕС заради ветрогенераторите на Калиакра. Според ЕК страната ни не е провела оценка на възможните въздействия на хиляди ветроенергийни и над 500 други проекти в защитените зони в района на нос Калиакра.

Във финансов обзор, публикуван вчера, УниКредит констатира: "До месеци България ще получи по-висок рейтинг", коментира "Сега". Тази прогноза е много радваща, защото по-високият рейтинг означава по-ниски лихви по заемите. Според УниКредит новината за подобрената оценка може да дойде преди Нова година.

Но в анализа се посочва също, че доходите през 2012 и 2013 г. ще растат много бавно, а безработицата няма да отстъпи от сегашните 12% и догодина. Междувременно Евростат обяви нови данни за брутния вътрешен продукт на държавите от ЕС. Те показват две печални констатации - България не само си остава най-слабата икономика в ЕС, но вече изостава и от другия аутсайдер - Румъния.

Мажоритарният собственик на Корпоративна банка Цветан Василев търси 1 млрд. евро, за да придобие контрол върху "Виваком", съобщава "24 часа". Сумата ще покрие задълженията на оператора. Банкерът се е договорил с банките кредиторки да изкупи целия дълг на телекома.

"Образованието става лукс, достъпен само за елитите", пише "Сега". Европейските университети все повече се превръщат в "закрити клубове" за привилегировани младежи, което води до опасно разделение сред тях. Според Националния съюз на студентите (НСС) констатацията е направена въз основа на данни, получени при прилагането на Закона за свободата на информацията.

В британските университети учащите се от Евросъюза са един на всеки 20 студенти и аспиранти. Най-много са от Ирландия, Германия, Франция, Гърция, Полша и Кипър. Те плащат същите такси, както и британските им колеги, докато студентите извън Евросъюза плащат много по-високи такси. Като цяло в Европа се забелязва тревожната тенденция младите умове "да изтичат" в друга посоки.

Около 400 млади висшисти са успели да останат на работа в държавната администрация по програмата "Старт на кариерата" за последните 5 години, публикува данни на Агенцията по заетостта "Труд". Програмата стартира през 2002 г, и една от целите е "превенция срещу изтичането на мозъци". Участие в нея в последните пет години са записали 1728 души.
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 6 часа

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 6 часа

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 8 часа

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 9 часа

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 9 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 9 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 10 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 10 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 10 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 11 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 12 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 12 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 12 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 13 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 13 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 14 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.